Kiemelt fontosságúak az informatikai fejlesztések a választási igazgatásban

Az informatikai fejlesztések fontosságát hangsúlyozta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) informatikai elnökhelyettese egy szlovák rendezésű V4-es nemzetközi szakmai konferencián. Dr. Kiss Márton bemutatta az Iroda összetett informatikai feladatkörét, valamint a már bevezetett újítások eredményeit.

A választási igazgatásban kiemelt jelentőséggel bír az informatikai terület, hiszen az NVI mintegy 4000 végpont üzemeltetését biztosítja az általános választások idején és a választási informatikai rendszernek egyidőben többszázezer elektronikus kérelem kezelésére kell képesnek lennie – mutatott rá előadásában az NVI informatikai és jogi elnökhelyettese. Dr. Kiss Márton kiemelte: a Nemzeti Választási Iroda a tavalyi parlamenti választásokon már több fejlesztést is bevezetett. Ezek egyike a leadott ajánlások online ellenőrzését lehetővé tévő, úgynevezett Kit ajánlottam?” újítás, amely lehetőséget a 2022-es üzembeállása óta több mint 130 ezer választópolgár vette igénybe.

Pozsonyban június 6-7-én zajlik a „V4 Jó Kormányzás Fórum” Szlovákia V4 Elnöksége keretében. A rendezvény témái a V4 tagállamok közigazgatás-fejlesztési aktualitásai, különös tekintettel a közigazgatás digitalizálásával kapcsolatos trendekre és kihívásokra. Terítékre kerül továbbá a hibrid fenyegetésekkel szembeni védekezés is.

A szakmai fórum résztvevőit a vendéglátók részről Tomáš Oparty, a szlovák belügyminisztérium államtitkára köszöntötte. Az eseményen magyar részről – az NVI mellett - a Miniszterelnökség is részt vett.