Brüsszeli választási konferencián az NVI vezetői

A Nemzeti Választás Iroda (NVI) elnöke és általános elnökhelyettese az Európai Bizottság meghívására Brüsszelben vett részt a 2024-es Európai Parlament tagjainak megválasztása kapcsán rendezett szakmai konferencián, amely az uniós polgárok választási részvételének növelése mellett a tisztességes és átlátható választási gyakorlatokat állította középpontba.

Magyarországon a Nemzeti Választási Iroda látja el a választások, vagyis az Európai Parlament tagjainak megválasztásával kapcsolatos előkészítő és szervezési feladatokat is, így a szakmai fórumon hazánkat és az Irodát dr. Nagy Attila, az NVI elnöke és dr. Sóskuti-Varga Gergely általános elnökhelyettes képviselte.

Október 23-án és 24-én Brüsszelben rendezték meg az Európai Bizottság által szervezett „High Level Event On Elections” elnevezésű szakmai eseményt a 2024-ben esedékes európai parlamenti választásokra történő felkészülés jegyében.

A konferencia szervezői irányt kívántak mutatni a tisztességes és átlátható választási folyamatokhoz, és a résztvevőkkel együtt keresték a választ, miként érhető el magasabb választási részvétel, illetve hogyan lehet bevonni a választópolgárokat – különösen a fiatalabb korosztályt – az európai döntési és választási folyamatokba. A szakmai eseményen a résztvevők a választási folyamatok hatékonyságának növelése érdekében kiemelten foglalkoztak a kiberbiztonság, a nemzetközi együttműködések, valamint a választási megfigyelések módszereinek és rendszerének kérdéseivel is.