Kinek kell regisztrálnia?

Regisztráció útján vagy automatikusan szerepel a névjegyzékben a választáson? Ez elsősorban a lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének bejegyzésétől függ. Az alábbi táblázatból kiderül, önnek kell-e regisztrálnia a választójoga gyakorlása érdekében.

Az, hogy a választópolgár regisztráció útján vagy automatikusan kerül felvételre a névjegyzékbe, attól függ, hogy a magyar lakcímnyilvántartás szerint milyen lakóhellyel, illetve tartózkodási hellyel rendelkezik. E kérdésben az alábbi táblázat nyújt eligazítást:

 

lakóhely

tartózkodási hely

névjegyzékbe vétel módja

magyarországi cím

magyarországi cím

automatikus

magyarországi cím

magyarországi cím

automatikus

külföldi cím

magyarországi cím

regisztráció

külföldi cím

nincs

regisztráció

nincs

magyarországi cím

automatikus

nincs

nincs

regisztráció

ha nem szerepel a lakcímnyilvántartásban

regisztráció

 

Például ha a választópolgárnak külföldi cím van bejegyezve lakóhelyként a nyilvántartásba (a lakcímkártyán szerepel), akkor regisztrálnia kell a választójoga gyakorlásához, akkor is, ha van magyarországi tartózkodási helye (3. sor), és akkor is, ha nincs (4. sor)
 

Ugyancsak regisztrálással kerülhet be a névjegyzékbe, ha a nyilvántartás szerint a választópolgárnak sem lakóhelye, sem tartózkodási helye nincs Magyarországon (6. sor), vagy ha a magyar lakcímnyilvántartásban nem szerepel (7. sor).
 

Nincs szükség regisztrációra, ha magyarországi lakóhellyel rendelkezik (1. és 2. sor), vagy ha nincs sem magyarországi, sem külföldi lakcím bejegyezve a lakcímnyilvántartásba, de a lakcímkártyája szerint van érvényes magyarországi tartózkodási helye (5. sor). Ezekben az esetekben automatikusan vesszük fel a névjegyzékbe, ezzel nincs teendője.

Aki a 2014-es országgyűlési választások előtt – vagy azóta – már regisztrált, annak 10 évig nem kell újra kérnie a regisztrációt.

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben