Gyakran ismételt kérdések - Európai parlamenti választások 2024

 • 2024. június 9-én egy napon lesz az európai parlamenti választás, a helyi önkormányzati választás és a nemzetiségi önkormányzati választás.

 • Nem, egyben kell benyújtani, mely minden választásra kiterjed.

 • Az Európai Parlament 720 (benne a 21 magyar) tagját öt évre választjuk meg.

 • A Nemzeti Választási Iroda a 2024. április 3-i névjegyzéki adatok alapján legkésőbb 2024. április 19-ig (péntek) küldi meg az értesítést, arról, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár szerepel a névjegyzékben, illetve hol és mikor szavazhat.

 • A választópolgár, ha nem kapja meg az értesítőt, ha az megsemmisül vagy elvész, akkor bármely helyi választási irodától, - amelyet a polgármesteri hivatalban talál - új értesítőt igényelhet. Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazásnak.

 • A Nemzeti Választási Iroda 2024. január hónapban tájékoztatta egy levélben az európai parlamenti választásokról és az azon való részvétel lehetőségéről az EU-n kívül vagy Magyarországon élő lakcímmel nem rendelkező polgárokat. 

 • A Nemzeti Választási Iroda 2024. február hónapban tájékoztatta a Magyarországon lakóhellyel rendelkező más uniós állam állampolgárait a magyar listára történő szavazás lehetőségéről. Amennyiben élni szeretnének ezen lehetőséggel ezen a linken regisztrálhatnak a központi névjegyzékre 2024. május 24. (péntek) 16.00 óráig.

 • Az Európai Parlament tagjainak választásán a választás kitűzésekor a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában jogerősen szereplő párt.

 • Pártlista ajánlására 2024. április 20-tól (szombat) van lehetőség 2024. május 3-án (péntek) 16.00 óráig. A választópolgár az ajánlóívet kitöltve és aláírva ajánlhat listát.

  Egy választópolgár több pártlistát is ajánlhat, egy lista viszont csak egy ajánlással támogatható. Az ajánlás nem vonható vissza.

  A sikeres listaállításhoz 20 000 érvényes ajánlás szükséges.

 • A választási kampány 2024. április 20-án (szombat 0 órától) kezdődik és 2024. június 9-én (vasárnap) 19.00 óráig tart.

 • Nincs kampánycsend, azonban nem folytatható kampánytevékenység a szavazás napján a szavazóhelyiségben, valamint a szavazóhelyiséget magában foglaló épületben, valamint a szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló bejáratától számított 150 méteres távolságon belüli közterületen. A szavazás napján választási gyűlés sem tartható, illetve politikai reklámot sem lehet közzétenni.

 • A fogyatékossággal élő választópolgár segítséget igényelhet választójogának gyakorlása érdekében:

  • Braille-írással készült értesítő kérésére irányuló kérelem benyújtásának határideje 2024. április 2. (kedd) 16.00 óra.
  • Könnyített formában megírt tájékoztató anyag megküldésére irányuló kérelem benyújtásának határideje 2024. április 2. (kedd) 16.00 óra.
  • Braille-írással ellátott szavazósablon iránti kérelem benyújtásának határideje 2024. május 31. (péntek) 16.00 óra.
  • Akadálymentes szavazóhelyiség kérésére irányuló kérelem benyújtásának határideje 2024. június 5. (szerda) 16.00 óra.

  A szavazólap kitöltésében segítheti az Ön által választott segítő, vagy ha ilyen személy nincs jelen, akkor a szavazatszámláló bizottság két tagja.

  A fentieken felül a választópolgár igényelhet mozgóurnát is. A benyújtás feltételeiről a következő pontban olvashat. 
 • Azok a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok, akik:

  • mozgásukban egészségi állapotuk (illetve fogyatékosságuk),
  • vagy fogva tartásuk miatt akadályozottak.

  Aki a mozgóurnát más indokkal (pl. munkavégzés, kényelmi szempontok) kéri, annak a kérését a választási iroda, illetve a szavazatszámláló bizottság elutasítja.

  A mozgóurna iránti kérelem 2024. április 4-től (csütörtök) benyújtható:

  • levélben bármely helyi választási iroda címére vagy online elektronikus azonosítás nélkül legkésőbb 2024. június 5. 16.00 óráig (szerda),
  • személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármely helyi választási irodában 2024. június 7. 10.00 óráig (péntek), vagy
  • online elektronikus azonosítással a szavazás napján, 2024. június 9. (vasárnap) 12.00 óráig,
  • kézbesítési meghatalmazott útján és anélkül a szavazás napján, 2024. június 9. (vasárnap) legkésőbb 12.00 óráig

  Az európai parlamenti képviselők választásán a választópolgár bárhova igényelhet mozgóurnát.

  Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, a szavazókörben „hagyományos módon” nem, kizárólag mozgóurnával szavazhat! Amennyiben a mozgóurna a szavazóhelyiségben van, akkor viszont leadhatja szavazatát a szavazóhelyiségben is.

 • Az átjelentkezési kérelmet azok nyújthatják be, akik a szavazás napján Magyarországon, de a lakóhelyüktől eltérő helyen kívánnak szavazni. (Ebben az esetben a kíván településen szavaznak az uniós választáson, de az önkormányzati választáson lakóhelyük szerinti szavazókörben szerepelnek továbbra is úgy, hogy ott csak a polgármesterre, képviselőre esetlegesen vármegyei/fővárosi listára tudnak szavazni.)

  A kérelmet 2024. április 4-től (csütörtök) lehet benyújtani legkésőbb 2024. május 31-én (szerda) 16.00 óráig.

  Átjelentkezni bármelyik magyarországi településre (illetve budapesti kerületbe) lehet.

  Átjelentkezés esetén is igényelhető mozgóurna abban az esetben, ha egészségi állapota vagy fogva tartása miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben.

  Az átjelentkezési kérelmet a választópolgár

  • 2024. május 31-én (péntek) 16.00 óráig – személyesen, kézbesítési meghatalmazott útján vagy elektronikus azonosítással – módosíthatja,
  • 2024. június 7-én (péntek) 10.00 óráig – személyesen, kézbesítési meghatalmazott útján vagy elektronikus azonosítással – visszavonhatja.
 • A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok automatikusan felkerülnek a központi névjegyzékbe.

  Aki a szavazás napján külföldön szeretne élni a választójogával, annak kérnie kell felvételét a külképviseleti névjegyzékbe. A külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmet 2024. április 4-től (csütörtök) lehet benyújtani 2024. május 31. (péntek) 16.00 óráig. A kérelem benyújtható személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármely helyi választási irodánál, vagy külképviseleten, illetve online elektronikus azonosítással.

  A külképviseleti névjegyzékből való törlésre 2024. június 5. 10.00 óráig van lehetőség.

  Fontos megjegyezni, hogy külképviseleti szavazásra csak az európai parlamenti képviselők választásán van lehetőség.

 • Amennyiben a hajléktalan települési szintű lakcímmel rendelkezik, akkor az adott település kijelölt szavazókörében adhatja le a szavazatát. A kijelölt szavazókörök címéről a helyi polgármesteri hivatal ad felvilágosítást.

  Amennyiben a hajléktalan települési szintű lakcímmel sem rendelkezik, regisztrálnia kell a központi névjegyzékbe 2024. május 16. (csütörtök) 16.00 óráig bármelyik helyi választási irodánál. Ebben az esetben levélben szavazhat.

 • Az Európai Unió területén kívül élő, a magyarországi lakcímnyilvántartás szerint magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben szavazhatnak az európai parlamenti választáson. Ehhez 2024. május. (csütörtök) 16.00 óráig regisztrálnia kell a választási névjegyzékbe.

  A névjegyzékbevétel legkésőbb 2024. május 24. (péntek) 16.00 óráig kérhető:

  o   online elektronikusan azonosítással vagy azonosítás nélkül,

  o   személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármely helyi választási irodában vagy külképviseleten,

  o   a Nemzeti Választási Irodának vagy bármely külképviseletnek postai úton megküldött levélben.

  A névjegyzékbe vételi kérelem formanyomtatványa ezen a linken érhető el.

 • A korábbi regisztráció tíz évig érvényes. A 10 éves időtartamot attól az időponttól kell számítani, amikor a választópolgárt névjegyzékbe vették. A 10 éves időtartam azonban újraindul, ha a választópolgár szavazott, vagy kérte értesítési címének, a szavazólap-átvétel helyének vagy külföldi lakcímének módosítását, illetve a névjegyzékbe vételének meghosszabbítását.

  Abban az esetben azonban, ha Ön nem szerepel a magyarországi lakcímnyilvántartásban, (mert útlevéllel regisztrált, így az útlevélnyilvántartásban szerepel) csak akkor szavazhat, ha megadja a lakcímét, amely az Európai Unió területén kívül van.

 • Lehetőség van a szavazólap személyes átvételét (országgyűlési egyéni választókerületi székhely település, kijelölt település, külképviselet) vagy más postacímet megadni 2024. május 16. (csütörtök) 16.00 óráig. A módosítás bármikor kérhető, ezért érdemes azt a határidő letelte előtt megtennie, amíg az NVI ki nem postázza a levélcsomagokat.

  A kiküldést követően történt címmódosítás esetén a szavazási levélcsomagok ismételt kiküldésére nincs lehetőség.

 • Lehetőség van a szavazólap személyes átvételét (országgyűlési egyéni választókerületi székhely település, kijelölt település, külképviselet) vagy más postacímet megadni 2024. május 16. (csütörtök) 16.00 óráig. A módosítás bármikor kérhető, ezért érdemes azt a határidő letelte előtt megtennie, amíg az NVI ki nem postázza a levélcsomagokat.

  A kiküldést követően történt címmódosítás esetén a szavazási levélcsomagok ismételt kiküldésére nincs lehetőség.

 • Önnek regisztrálnia kell, annak érdekében, hogy az európai parlamenti képviselők választásán magyar jelöltre szavazhasson. Az uniós regisztráció folyamatosan benyújtható, de annak érdekében, hogy 2024. június 9-i választáson részt tudjon venni, legkésőbb 2024. május 24. (péntek) 16.00 óráig kell megtennie.

  Az uniós regisztráció benyújtható online elektronikus azonosítással vagy formanyomtatvánnyal személyesen, kézbesítési meghatalmazott útján bármely helyi választási irodához.

  Sikeres regisztráció után a Nemzeti Választási Iroda felveszi a kapcsolatot az állampolgársága szerinti választási hatóságokkal, akik Önt törlik az ottani választási névjegyzékből. Az Európai Unión belül így biztosítják azt, hogy minden választópolgár csak egy helyen szavazhasson.

 • Névtelen 8

  A külföldi lakóhelye szerinti állam jogszabályai alapján kérheti, hogy ott vegyék fel a névjegyzékbe. Ebben az esetben – a tagállamtól kapott értesítés alapján – a Nemzeti Választási Iroda törli a magyarországi névjegyzékből, amivel kizárja a kettős szavazás lehetőségét. A részletekkel kapcsolatban az adott tagállam illetékes szervei adnak felvilágosítást. 

 • Névtelen 8

  külképviseleti szavazás helyét és idejét az alábbi táblázat foglalja össze.

 • A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a szavazóköri névjegyzékben szerepel. A választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát (érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), valamint a lakcímét vagy személyi azonosítóját (pl. lakcímkártyával). A választópolgár a fentiek után megkapja a lebélyegzett szavazólapot, az átvételt a névjegyzék aláírásával igazolja. 

 • Szavazni 2024. június 9-én (vasárnap) reggel 6.00 óra és 19.00 óra között lehet.

 • A törvény értelmében a 19 órakor sorban álló választópolgárok még szavazhatnak. 19 óra után már nem lehet beállni a sorba.

 • Az európai parlamenti választás tájékoztató adatait – a szavazáson megjelent választópolgárok számának kivételével - csak akkor lehet nyilvánosságra hozni, ha az Európai Unió valamennyi tagállamában befejeződött a szavazás, azaz 2024. június 9-én 23.00 óra után.

 • A külképviseletekről a szavazás lezárását követően a lezárt urnákat legkésőbb 2024. június 13-án (csütörtök) 24.00 óráig a Nemzeti Választási Irodához szállítják.

  A Nemzeti Választási Iroda a beérkezett urnákat felbontja, és a szavazatokat a Nemzeti Választási Bizottság felügyelete mellett megszámlálja.

 • A mandátumkiosztásban csak azok a listák vehetnek részt és szerezhetnek mandátumot, amelyek több szavazatot kaptak, mint az összes listára leadott összes érvényes szavazat 5%-a.

  A leadott szavazatokat a d’Hondt-féle mátrixszal váltják át mandátumra.

 • A d’Hondt mátrix egy belga matematikus, Victor d'Hondt által kifejlesztett formula, amellyel a világ számos országában a szavazatokat mandátummá alakítják.

  Lényege, hogy a pártokra leadott szavazatokat pártonként elosztják eggyel, kettővel, hárommal, néggyel stb., az így kapott számokat csökkenő sorrendbe állítják, és ebben a sorban annyi ilyen számot keresnek meg, ahány mandátumot (jelen esetben 12-t) el akarnak osztani.

  A következő példában 100 szavazatot váltunk át 12 (zölddel jelölt) mandátumra. (Vagyis A párt 40 szavazatából 5 mandátum, B párt 30 szavazatából 4 mandátum, C párt 20 szavazatából 2 mandátum, D párt 10 szavazatából 1 mandátum lesz.)

   

   

  A párt

  40 szavazat

  B párt

  30 szavazat

  C párt

  20 szavazat

  D párt

  10 szavazat

  1

  40/1 = 40,00

  30/1 = 30,00

  20/1 = 20,00

  10/1 = 10,00

  2

  40/2 = 20,00

  30/2 = 15,00

  20/2 = 10,00

  10/2 = 5,00

  3

  40/3 = 13,33

  30/3 = 10,00

  20/3 = 6,67

  10/3 = 3,33

  4

  40/4 = 10,00

  30/4 = 7,50

  20/4 = 5,00

  10/4 = 2,50

  5

  40/5 = 8,00

  30/5 = 6,00

  20/5 = 4,00

  10/5 = 2,00

  6

  40/6 = 6,67

  30/6 = 5,00

  20/6 = 3,33

  10/6 = 1,67

   

 • Az európai parlamenti választáson a következő választási bizottságok működnek:

  o   szavazatszámláló bizottság,

  o   helyi választási bizottság,

  o   területi választási bizottság,

  o   Nemzeti Választási Bizottság.

 • Országgyűlési választások

  2022. április 3.

  Európai parlamenti választások

  2024. június 9.

  199 mandátum

  21 magyarországi mandátum

  (összesen 720)

  a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok regisztráció után, levélben szavazhatnak

  a sem magyarországi, sem más európai uniós tagországban lakcímmel nem rendelkező választópolgárok regisztráció után, levélben szavazhatnak

  a választáson csak választójoggal rendelkező magyar állampolgárok vehetnek részt

  az Európai Unió más tagállamának Magyarországon lakcímmel rendelkező választópolgára regisztráció után szavazhat

  egyéni jelöltre és országos listára lehet szavazni

  nincsenek egyéni jelöltek, csak listára lehet szavazni

  pártlisták és nemzetiségi listák

  csak pártlisták

  a jelöltállításhoz választókerületenként 500 érvényes ajánlást kell gyűjteni

  a listaállításhoz országosan 20 ezer érvényes ajánlást kell gyűjteni

  szavazás reggel 6.00 órától 19.00 óráig

  szavazni két, egymást metsző vonallal lehet

  a magyarországi lakcímmel rendelkező, külföldön tartózkodó választópolgárok a külképviseleteken szavazhatnak

   5%-os, 10%-os, 15% -os    parlamentbe jutási küszöb                                                                                                       

  5%-os parlamentbe jutási küszöb                            

  nincs kampánycsend, de a választás ideje alatt nem lehet választási gyűlést tartani, politikai reklámot sugározni, illetve a szavazókör bejáratától számított 150 méteren belül (közterületen) tilos mindenféle kampánytevékenységet folytatni

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben