Közlemény a Nemzeti Választási Bizottság október 9-i ülésén kiadott iránymutatásáról

A Nemzeti Választási Bizottság október 9-i ülésén iránymutatást adott ki a választási szervek számára a nemzetiségi önkormányzati választás borítékjaiba esetlegesen bekerülő helyi önkormányzati szavazólapok minősítéséről

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) és a Nemzeti Választási Iroda (NVI) felhívja a választópolgárok és a választási szervek figyelmét, hogy 2019. október 13-án Magyarországon két külön általános választás kerül megtartásra. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása mellett a nemzetiségi önkormányzati képviselők megválasztására is sor kerül. A nemzetiségi választáson csak a határidőben benyújtott kérelmük alapján nemzetiségi névjegyzékbe vett választópolgárok szavazhatnak. A 2014-es választásoktól eltérően október 13-án a nemzetiségi választópolgárok ugyanabban a szavazókörben szavazhatnak mindkét választáson.

A két választás könnyebb elkülöníthetősége érdekében a helyhatósági választás szavazólapjai és borítékja fehér, a nemzetiségi szavazólapok és annak borítékja zöld színűek lesznek. Míg a fehér borítékot nem kell lezárni, sőt annak használata sem kötelező, a zöld szavazólapok elhelyezésére szolgáló zöld borítékot kötelező használni és le is kell zárni, ellenkező esetben a szavazólapok érvénytelenek lesznek.

Az NVB tegnap elfogadott 1/2019. NVB iránymutatásában kimondta, hogy a nemzetiségi szavazólapok megszámlálására jogosult választási bizottság a szavazatszámlálás során a zöld borítékban talált fehér szavazólapot hatáskör hiányában nem minősítheti, és nem továbbíthatja a helyhatósági választás szavazólapjait megszámláló szavazatszámláló bizottsághoz sem. A törvényi előírás hiánya mellett a visszaszállítás azért sem lehetséges, mert a különböző szavazatszámláló bizottságoktól beérkezett zöld borítékokat a választási bizottság a szavazás titkossága érdekében összekeveri, ezért ezt követően már nem állapítható meg, hogy melyik szavazókörből érkezett a fehér szavazólap. Emiatt a zöld borítékban talált fehér, helyhatósági szavazólapokat a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása eredményének megállapításánál nem lehet figyelembe venni.

Az iránymutatás a választás tisztaságának biztosítása érdekében – megerősítve az NVI elnökének e körben kiadott utasítását – nyomatékosan felhívja a választási szervek figyelmét arra is, hogy a szavazás lebonyolítása során a két választást fizikailag is a lehető legjobban el kell különíteni, ezzel csökkentve a helyhatósági szavazólapok nemzetiségi szavazólapok közé kerülésének lehetőségét.

Az NVB iránymutatása megtalálható a www.valasztas.hu oldalon.                                                          

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben