Más EU-tagállam polgárainak választói névjegyzébe vétele az Európai Parlament tagjainak választására

Az Európai Unió tagállamának Magyarországon élő állampolgáraként eldöntheti, hogy az Európai Parlament tagjainak választásán a szavazás jogát az állampolgársága szerinti tagállamban vagy Magyarországon gyakorolja.

A kérelmet benyújthatja


A kérelem benyújtásának szabályai

A szavazás feltétele, hogy Ön

  • az Európai Unió tagállamának állampolgára,
  • betöltötte a 18. életévét (vagy még azt megelőzően házasságot kötött),
  • rendelkezik bejelentett magyarországi lakcímmel és
  • sem Magyarországon, sem az állampolgársága szerinti tagállamban nincs kizárva a szavazás jogából.

Ha úgy dönt, hogy a magyarországi pártok által állított listára kíván szavazni, akkor a lakcíme szerinti polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodától kérheti névjegyzékbe vételét az Európai Parlament tagjainak választására.

A kérelem benyújtható online, valamint levélben vagy személyesen is a 81-es számú formanyomtatvány kitöltésével. A nyomtatvány szabadon másolható.

A kérelmet már 17. életévének betöltésétől benyújthatja, de csak abban az esetben szavazhat, ha a szavazás napjáig betölti a 18. életévét (vagy házasságot köt).

A 2019. május 26-i választáson csak abban az esetben szerepelhet a magyarországi névjegyzékben, ha kérelme legkésőbb május 10-én beérkezik a helyi választási irodába.

Az Európai Parlament tagjainak választásán az Unió tagállamainak állampolgárai csak egy országban adhatják le szavazatukat, ezért a magyar névjegyzékbe vételéről tájékoztatjuk az állampolgársága szerinti tagállamot, ahol Önt törlik a névjegyzékből.

Kérelme alapján Ön a magyar névjegyzéken fog szerepelni – és ezért az állampolgársága szerinti tagállamban nem
szavazhat – az Európai Parlament tagjainak jövőbeni választásain is, kivéve, ha

  • kéri törlését a magyarországi névjegyzékből,
  • megszünteti a magyarországi lakcímét,
  • elveszíti választójogát.

Bármikor – de a 2019. évi európai parlamenti választásra vonatkozóan legkésőbb május 16-án – kérheti törlését az Európai Parlament tagjai választásának magyarországi névjegyzékéből.