A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága

Kvk.II.37.016/2005/2. szám


A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a személyesen eljáró Oláh Csaba kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság /1450 Budapest, pf. 81./ 1/2005. (I. 4.) és 2/2005. (I. 4.)  számú határozatai ellen 2005. évi január hó 5. napján benyújtott kifogása tárgyában, az alulírott napon meghozta az következő

végzést:

A Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

A  végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s

A kérelmező 2005. január 5-én, közvetlenül a Legfelsőbb Bírósághoz beterjesztett kifogásával az Országos Választási Bizottság (a továbbiakban: OVB) népszavazás eredményét ismételten megállapító határozatait sérelmezte.

A kifogás érdemi vizsgálatra nem alkalmas.

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 78.§-ának (4) bekezdése szerint a bíróság a kifogásról nemperes eljárásban határoz. A bírósági eljárásban a jogi képviselet kötelező.
A nemperes eljárásban a 105/1952. (XII.28.) MT rendelet 13.§ /2/ bekezdése alapján a Pp. szabályait kell alkalmazni. Kötelező jogi képviselet esetében a kifogáshoz csatolni kell a jogi képviselő meghatalmazását (Pp.121.§ (3) bekezdés). A Pp. 93. §-ának (3) bekezdése előírja, hogy ügyvédi képviselet esetében az ügyvédnek a beadvány minden példányát aláírásával kell ellátnia.

A Ve. 85. § /2/ bekezdése alapján a kifogást az Országos Választási Bizottsághoz kell benyújtani.

A Ve. 78.§-ának (2) bekezdése értelmében a hiányosan benyújtott kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani. A jogorvoslati eljárásban a jogi képviseletet igazoló meghatalmazás nem pótolható, a téves helyre benyújtott kifogás jogszerűen benyújtott kifogásnak nem tekinthető.

Mindezek alapján a Legfelsőbb Bíróság a Ve. 78. § /4/ bekezdése szerinti kötelező jogi képviselet szabályszerű igazolásának hiányában és a Ve. 85. § /2/ bekezdése alapján a nem megfelelő helyre benyújtott jogorvoslat hiányában a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

A további jogorvoslat a Ve. 79.§ (2) bekezdése alapján kizárt.

Budapest, 2005. január 6.


Dr. Bauer Jánosné sk. a tanács elnöke

Dr. Hajnal Péter sk. előadó bíró

Dr. Márton Gizella sk. bíró