A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága

Kvk.IV.37.014/2005/2. szám


A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a Dr. Király Gábor ügyvéd által képviselt Herpai Sándor kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság /1450 Budapest, pf. 81./ kérelmezett ellen az I/2005. (I. 4.) és a 2/2005. (I. 4.) OVB határozat felülvizsgálata iránt benyújtott kifogás elbírálása során az alulírott napon – tárgyaláson kívül – meghozta az alábbi

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását elutasítja.

E végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s

A 2004. december 5. napjára kitűzött országos népszavazás eredményét az Országos Választási Bizottság (a továbbiakban: OVB) a 195/2004. és a 196/2004. (XII. 11.) számú határozatával megállapította.
A Legfelsőbb Bíróság ezen határozatokat a Kvk. IV. 37.315/2004/2. Kvk. III. 37.316/2004/2. számú végzéseivel megsemmisítette, és a népszavazás eredményének megállapítására vonatkozó eljárást megismételtette.

Az OVB az 1/2005. (I. 4.) és a 2/2005. (I. 4.) OVB határozataival megállapította, hogy a népszavazás eredménytelen, mert az összes választópolgár több mint egynegyede nem adott a megfogalmazott kérdésre azonos választ.

A kérelmező a népszavazás újból megállapított eredményét tartalmazó határozatok ellen kifogást nyújtott be, kérte azok megsemmisítését és az OVB kötelezését arra, hogy végezze el újra a szavazóköri eredményekről kiállított jegyzőkönyvek összesítését. Álláspontja szerint az OVB-nek saját hatáskörben kellett volna tisztáznia a hivatkozott törvénysértéseket a megjelölt szavazókörökben a szavazóköri dokumentáció, ideértve a szavazólapok megvizsgálásával, megszámlálásával. Kifogásolta, hogy az OVB eljárása megsértette az Alkotmány 57. § (5) bekezdésében biztosított jogorvoslati jogot is, mivel nem állt rendelkezésre a más szervhez vagy magasabb fórumhoz való fordulás lehetősége.

A kifogás nem alapos.

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 30. § (2) bekezdés c) pontja szerint a szavazatszámláló bizottság hatáskörébe tartozik a szavazatok megszámlálása és a szavazókörökben a szavazás eredményének megállapítása.

A Ve. 190. § (2) bekezdése értelmében az Országos Választási Bizottság a népszavazás eredményét a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek és a külképviseleti szavazás eredményéről kiállított jegyzőkönyv alapján, legkésőbb a szavazást követő 6. napon állapítja meg.

Ezen törvényi előírások szerint az OVB-nek nincs jogszabályi lehetősége, hogy részletesen és tételesen ellenőrizze a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyveket, mivel a feladata azok összesítésére terjed ki. A szavazatok ellenőrzése olymódon történt meg, hogy az OVB a bejelentett szabálytalanságok kivizsgálására, a jegyzőkönyvek ellenőrzésére a szavazatszámláló bizottságokat hívta fel, amelyek hatáskörébe tartozott ennek megtétele a fenti törvényi rendelkezések értelmében.

Hangsúlyozza a Legfelsőbb Bíróság ennek kapcsán azt, hogy ezen ellenőrzés a Legfelsőbb Bíróság korábbi végzései tartalmából is következően nem feltétlenül és minden esetben a szavazatok újraszámolását kívánta meg.

Az Alkotmány által a jogorvoslati jog biztosítására vonatkozó kérelmezői aggályok kapcsán kiemeli a Legfelsőbb Bíróság, hogy a Ve. 130. §-ának (4) bekezdése szerint a szavazatszámláló bizottság hatáskörébe tartozó döntések (30. § (2) bekezdés a) és b) pont beleértve a helyi választási bizottságnak a 31. § (2) bekezdésének 1) pontja alapján hozott döntéseit is) ellen benyújtott kifogásról az illetékes területi választási bizottság dönt. A területi választási bizottság döntése elleni kifogásról a fővárosi, megyei bíróság dönt. A Ve. 84. §-a értelmében pedig a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntése elleni kifogást - az OVB eredményt megállapító döntése elleni kifogással együtt - a Legfelsőbb Bíróság bírálja el. Nem megalapozott tehát az az érvelés, hogy a választási szervek bírálják felül a saját maguk által hozott döntéseket, ennek megfelelően az Alkotmány hivatkozott sérelme sem állapítható meg.

Minderre tekintettel a Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását a Ve. 80. § (4) bekezdés alapján elutasította.

A Legfelsőbb Bíróság végzése elleni jogorvoslatot a Ve. 79. § (2) bekezdése zárja ki.

Budapest, 2005. január 7.


Dr. Buzinkay Zoltán sk. a tanács elnöke

Dr. Fekete Ildikó sk. előadó bíró

Dr. Darák Péter sk. bíró