A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága

Kvk. IV. 37. 012/2005/2. szám

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a dr. Grespik László ügyvéd által képviselt dr. Fórizs Eszter  kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság (1450 Budapest, Pf. 81.) kérelmezett ellen az 1/2005. (I. 4.) és a 2/2005. (I. 4.) OVB határozat felülvizsgálata iránt benyújtott kifogás elbírálása során az alulírott napon - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását elutasítja.

E Végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s

A 2004. december 5. napjára kitűzött országos népszavazás eredményét az Országos Választási Bizottság (a továbbiakban: OVB) a 195/2004. és a 196/2004. (XII. 11.) számú határozatával megállapította.

A Legfelsőbb Bíróság ezen határozatokat a Kvk. IV. 37. 315/2004/2. és Kvk. III. 37. 316/2004/2. számú végzésével megsemmisítette, és a népszavazás eredményének megállapítására vonatkozó eljárást megismételtette.

Az OVB az 1/2005. (I. 4.) és a 2/2005. (I. 4.) OVB határozataival megállapította, hogy a népszavazás eredménytelen, mert az összes választópolgár több mint egynegyede nem adott a megfogalmazott kérdésre azonos választ.

A kérelmező a népszavazás újból megállapított eredményét tartalmazó határozatok ellen kifogást nyújtott be, kérte annak megállapítását, hogy milyen kihatással lehetnek a szavazás hitelességére, azaz a választók akaratának valós tükrözésére a Budapest IX. kerületében lévő 46., 51., és 52-es szavazókörökben történt, általa ismertetett hiányosságok és szabálytalanságok, indokolt-e új szavazás kiírása az adott körzetekben. Kérte ezen szavazókörökben a szavazás eljárásának kivizsgáltatását különösen az urnazáró címkékkel, valamint az áramkimaradással kapcsolatos problémákra tekintettel.

A kifogás nem alapos.

A Legfelsőbb Bíróság a fentebb hivatkozott végzéseivel éppen a kérelmező által jelen kifogásában is hivatkozott a visszásságokra tekintettel semmisítette meg az OVB korábbi, eredményt megállapító határozatait és ismételtette meg az annak megállapítására vonatkozó eljárást.

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 30.§ (2) bekezdés c) pontja szerint a szavazatszámláló bizottság hatáskörébe tartozik a szavazatok megszámlálása és a szavazókörökben a szavazás eredményének megállapítása.

A Ve. 190.§ (2) bekezdése értelmében az Országos Választási Bizottság a népszavazás eredményét a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek és a külképviseleti szavazás eredményéről kiállított jegyzőkönyv alapján, legkésőbb a szavazást követő 6. napon állapítja meg.

A kérelmező által a kifogásban megjelölt körülmények nem a megismételt eljárásban merültek fel, így az OVB újabb, eredményt megállapító határozatai elleni kifogás azok ismételt előterjesztésére nem alapozható.

Tekintettel arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság korábbi eljárásában a kérelmező által most is felhozott szabálytalanságokat már értékelte, azok ismételt elbírálásának szükségessége és törvényes indoka nem állt fenn.

Mindezekre tekintettel a Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását a Ve. 80.§ (4) bekezdése alapján elutasította.

A Legfelsőbb Bíróság végzése elleni jogorvoslatot a Ve. 79.§ (2) bekezdése zárja ki.

Budapest, 2005. január 7.

Dr. Buzinkay Zoltán sk. a tanács elnöke, Dr. Fekete Ildikó sk. előadó bíró,
Dr. Darák Péter sk. bíró