A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk.IV.37.010/2005/2.szám


A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a dr. Grespik László ügyvéd által képviselt Kvacskay Károly kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság kérelmezett ellen az 1/2005. (I. 4.) a 2/2005. (I. 4.) OVB határozat felülvizsgálata iránt benyújtott kifogás elbírálása folytán az alulírott napon meghozta az alábbi

v é g z é s t

A Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását elutasítja.

E végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s

Az Országos Választási Bizottság (a továbbiakban: OVB) 1/2005. (I. 4.), illetve 2/2005. (I. 4.) számú határozatával megismételt eljárásban eredménytelennek nyilvánította az országos népszavazást, mert az összes választópolgár több mint egynegyede nem adott a megfogalmazott kérdésekre azonos választ.

Az OVB határozataival szemben a kérelmező kifogást terjesztett elő, amelyben előadta, hogy az újraszámláláshoz a Budapest, XVIII. kerületi Polgármesteri Hivatalhoz begyűjtött urnákat nem megfelelően tárolták, állapotuk megengedhetetlen, az urnazár nem felel meg az eljárási szabályoknak, amelyből az következhet, hogy az urnákat a választás és újraszámlálás közötti időszakban felbonthatták. Az urnazárakat nem írták alá, nem pecsételték le, megfelelő urnazáróval nem látták el. A XVIII. kerületben nagyon sok urnát, pl. a 26-os számút, fel sem bontottak.
Hivatkozott a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 75. § (3) bekezdésében, 77. § (1) bekezdésében foglaltakra, és kérte, hogy a Legfelsőbb Bíróság állapítsa meg, miszerint a XVIII. kerületben szabálytalanul zárták le és tárolták az urnákat, ezzel nem biztosították a törvényben előírt biztonsági előírást, hogy illetéktelen személyek ne férjenek hozzá.
Kifogásolta, hogy az OVB bűncselekmény alapos gyanúja miatt az ügyet nem tette át a hatáskörrel rendelkező szervhez; illetve kérte annak kimondását, hogy az urnák tárolása ellentétes a Ve. 75. § (3) bekezdésében foglaltakkal, és a Ve. 3. § a) pontjában meghatározott választási eljárás tisztaságának elvi is sérült.

A kifogás alapos.

A Ve. 190. § (2) bekezdése szerint az OVB a népszavazás eredményét a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek és a külképviseleti szavazás eredményéről kiállított jegyzőkönyv alapján, legkésőbb a szavazást követő hatodik napon állapítja meg.

A Ve. 79. § (1) bekezdése értelmében, ha a bíróság a kifogásnak helyt ad,
        a/ megváltoztatja a törvénysértő döntést, vagy
        b/ megsemmisíti a törvénysértő döntést, és a választási eljárást vagy annak egy részét megismételheti.

A Ve. idézett előírására figyelemmel a Legfelsőbb Bíróságnak nincs törvényes lehetősége arra, hogy az OVB döntésének megváltoztatásán, illetve megsemmisítésén túlmenően bármilyen megállapítást tegyen.
A Ve. 85. § (1) bekezdése egyértelműen kimondja, hogy a választási bizottságnak a választási eredményt megállapító döntése ellen
        a) a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntésének törvénysértő voltára, vagy
        b) a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozással lehet kifogást benyújtani.

A kérelmező kifogása nem is valószínűsíti, hogy az általa hivatkozottak a választási eredmény megállapítását befolyásolták. Önmagában az a körülmény, hogy az urnákat esetlegesen nem megfelelően tárolták, nem bizonyítja, hogy az urnákban található szavazatokhoz valaki ténylegesen hozzáfért.

A Legfelsőbb Bíróság hangsúlyozza, hogy konkrét - a Ve. szabályaiba ütköző - jogsértés hiányában a Ve. 3. § a) pontjában meghatározott alapelv sérelmére hivatkozni nem lehet.

A Ve. 78. § (2) bekezdésében előírtakkal szemben a kérelmező kifogása a választás eredményére kiható törvénysértést, illetve annak bizonyítékait sem tartalmazza. Ugyancsak nem befolyásolja a kifogással támadott határozatok érdemét az a körülmény, hogy az OVB kezdeményezett-e, vagy sem bűncselekmény alapos gyanúja miatt eljárást.

A Legfelsőbb Bíróság hangsúlyozza, hogy a megismételt eljárásban a Legfelsőbb Bíróság határozata alapján a szavazatok ellenőrzése túlnyomó többségben  a szavazatok bizottságok általi újraszámlálásával történt. A kérelmező kifogása nem tartalmaz olyan bizonyítékokat, amelyek az eredmény megállapításának helyességét kétségessé tennék.

Mindezek alapján a Legfelsőbb Bíróság a Ve. 80. § (4) bekezdése alapján a kérelmező kifogását elutasította.

A további jogorvoslat lehetőségét a Ve. 79. § (2) bekezdése zárja ki.


Budapest, 2005. január 7.


Dr. Buzinkay Zoltán sk. tanácselnök, Dr. Darák Péter sk. előadó bíró, Dr. Fekete Ildikó sk. bíró