A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk. IV. 37. 009/2005/2. szám

 

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a dr. Grespik László ügyvéd által képviselt Kvacskay Károly kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság kérelmezett ellen az 1/2005. /1. 4./, valamint a 2/2005. /I. 4./ OVB határozat felülvizsgálata iránt benyújtott kifogás elbírálása folytán az alulírott napon meghozta az alábbi

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását elutasítja.

E végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s

Az Országos Választási Bizottság /a továbbiakban: OVB/ 1/2005. /I. 4./ és 2/2005. /I. 4./ számú határozatával megismételt eljárásban eredménytelennek nyilvánította az országos népszavazást, mert az összes választópolgár több mint egynegyede nem adott a megfogalmazott kérdésre azonos választ.

Az OVB határozataival szemben a kérelmező kifogást nyújtott be, amelyben kifogásolta, hogy a Budapest, XVIII. kerületében a Legfelsőbb Bíróság végzésével elrendelt újraszámlálás nem megfelelően történt.
Kifogásolta a kerületi önkormányzat jegyzőjének a szavazatszedő bizottsági tagok előtt tartott tájékoztatójában elhangzottakat, a rendelkezésre bocsátott "biankó" jegyzőkönyv szövegezését. Külön kifogásolta, hogy a 26-os szavazókör urnáját Zombori Sándorné szavazatszedő bizottsági tag kérése ellenére sem számolták újra, a 6 tagú bizottságtól az újraszámláláskor csak hárman voltak jelen.
Sérelmezte, hogy az urnák egy részét fel sem bontották.
Kérte, hogy a Legfelsőbb Bíróság az OVB eredményt megállapító határozatait változtassa, illetve semmisítse meg, és mondja ki, hogy a Legfelsőbb Bíróság korábbi végzésében a szavazatszámláló bizottság tagjait tényleges újraszámlálásra kötelezte.
Indítványozta továbbá annak megállapítását, hogy a Budapest, XVIII. kerületi Önkormányzat szavazóköreiben nem a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény /a továbbiakban: Ve./ előírásainak megfelelően jártak el.
Kérte, hogy a Legfelsőbb Bíróság kötelezze a szavazatszámláló bizottságokat, valamint a helyi választási iroda vezetőit az újraszámlálás elvégzésére.

A kifogás nem alapos.

A Ve. 190. § /2/ bekezdése szerint az OVB a népszavazás eredményét a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek és a külképviseleti szavazás eredményéről kiállított jegyzőkönyv alapján, legkésőbb a szavazást követő hatodik napon állapítja meg.

A Legfelsőbb Bíróság az országos népszavazás eredményét megállapító OVB határozatok megsemmisítésekor a szavazatok ellenőrzését rendelte el, amely túlnyomó többségében a szavazatok újraszámlálásával valósult meg; részben azonban olyan döntés született a szavazatszedő bizottságokban, hogy a korábbi eredményt állapították meg.
A Legfelsőbb Bíróság korábbi határozataiban tehát nem minden esetre a szavazatok újraszámolását rendelte el, hanem a szavazatok ellenőrzésével a szabálytalanságok kivizsgálását. A választási szervekre bízta annak eldöntését, hogy az adott szavazókörben a bejelentők által észlelt szabálytalanságokat milyen módszerrel vizsgálják ki.
A kifogásokban jelzett szabálytalanságok kivizsgálása megtörtént, a vizsgálat módszere - kötelező előírás hiányában - jogorvoslati kifogás tárgyát önmagában nem képezheti.

A Ve. 79. § /1/ bekezdése értelmében, ha a bíróság a kifogásnak helyt ad,
  a/ megváltoztatja a törvénysértő döntést, vagy
  b/ megsemmisíti a törvénysértő döntést, és a választási eljárást vagy annak egy részét megismételteti.

A Ve. idézett előírására figyelemmel a Legfelsőbb Bíróságnak nincs törvényes lehetősége arra, hogy az OVB döntésének megváltoztatásán, illetve megsemmisítésén túlmenően bármilyen megállapítást tegyen.

A Ve. 85. § /1/ bekezdése egyértelműen kimondja, hogy a választási bizottságnak a választási eredményt megállapító döntése ellen
  a/ a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntésének törvénysértő voltára, vagy
  b/ a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozással lehet kifogást benyújtani.

A kérelmező kifogása nem is valószínűsíti, hogy az általa hivatkozottak a választási eredmény megállapítását befolyásolták.
A Ve. 78. § /2/ bekezdésében előírtakkal szemben a kérelmező kifogása a választás eredményére kiható törvénysértést, illetve annak bizonyítékait sem tartalmazza.
A Legfelsőbb Bíróság hangsúlyozza, hogy a megismételt eljárásban a Legfelsőbb Bíróság határozata alapján a szavazatok ellenőrzése túlnyomó többségben a szavazatok bizottságok általi újraszámlálásával történt. A kérelmező kifogása nem tartalmaz olyan bizonyítékokat, amelyek az eredmény megállapításának helyességét kétségessé tennék.

Mindezek alapján a Legfelsőbb Bíróság a Ve. 80. § /4/ bekezdése alapján a kérelmező kifogását elutasította.

A további jogorvoslat lehetőségét a Ve. 79. § /2/ bekezdése zárja ki.

Budapest, 2005. január 7.

 

Dr. Buzinkay Zoltán sk. tanácselnök, Dr. Darák Péter sk. előadó bíró, Dr. Fekete Ildikó sk. bíró