A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

KVk. II.37.637/2002/2. szám

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a személyesen eljáró Ny. F. J. kérelmezőnek, a Rytkó Emília által képviselt Országos Választási Bizottság (1094 Budapest, Balázs B. u. 35. 1450 Budapest, Pf. 81./116/2002./IV.26.) OVB határozata ellen benyújtott kifogása tárgyában az alulírott napon - tárgyaláson kívül - meghozta a következő

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

Az ellen a végzés ellen további jogorvoslatnak helye nincs.

I N D O K O L Á S 

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 77. §-ának (3) bekezdése alapján a választási bizottság határozata ellen a bírósághoz lehet kifogást előterjeszteni. A Ve. 78. §-ának (1) bekezdése értelmében a kifogást úgy kell benyújtani, hogy az a választási bizottság sérelmezett döntésétől (közlésétől) számított 3 napon belül megérkezzen, míg a (4) bekezdés szerint a bírósági eljárásban a jogi képviselő kötelező.

A Ve. 78. §-ának (2) bekezdése szerint a hiányosan benyújtott kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani.

A választási eljárásról szóló törvény siu generis jogszabály, amely világosan kimondja, hogy a kifogás akkor vizsgálható érdemben, ha az előterjesztő jogi képviselővel jár el. A kérelmező jogi képviselet nélkül terjesztette elő elkésett kifogását, ezért azt a Legfelsőbb Bíróság a Ve. 80. §-ának (4) bekezdése alapján eljárva érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

A jogorvoslat kizártságára vonatkozó rendelkezés a Ve. 79. §-ának (2) bekezdésén alapszik.

Budapest, 2002. május 9.


Hauer Jánosné dr. sk. a tanács elnöke, 

Borsainé dr. Tóth Erzsébet sk. előadó bíró, 

dr. Csiby Attila sk. bíró