A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

KVk. V. 37.572/2002/2. szám 

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a dr. F. Zs. ügyvéd által képviselt N. Gy. kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság 110/2002. (IV.24.) OVB számú határozata ellen benyújtott kifogása tárgyában az alulírott napon meghozta a következő

 végzést:

 A Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását elutasítja.
 
Ez ellen a végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Indokolás

 A kérelmező a kampánycsend megsértését kifogásolta panaszában, melyet az áttétel folytán eljáró Országos Választási Bizottság 110/2002. (IV. 24.) OVB határozatában elutasított. Határozatának indokolásában arra hivatkozott, hogy a beadvány nem tartalmazta a bizonyítékok konkrét megjelölését. A kérelmező állítása szerint 2002. április 21-én az RTL KLUB televízióban egy választási részvételre buzdító hirdetést látott, amelyben Koncz Gábor, majd egy másik szereplő volt látható, a képernyőre pedig az MSZP-SZDSZ felirat úszott be. A hirdetés alatt hallható szövegre a kérelmező nem emlékezett.
 
A kérelmező az Országos Választási Bizottság határozata elleni kifogásában kérte annak megváltoztatását. Álláspontja szerint az RTL KLUB Televízió kifogásolt műsorával megvalósította a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 41. §-ában írtak megsértését. A beadványban előadottak teljességgel alkalmasak voltak arra, hogy az adott televízió beazonosítható legyen, indítványozta egyúttal a műsor mesterszalagjának beszerzését. Nézete szerint az állampolgártól konkrétabb bizonyíték megjelölése nem várható. Másodlagosan kérte beadványának további intézkedés végett az ORTT-hez történő áttételét.
A kifogás nem alapos.
 
A Ve. 41. §-a értelmében a kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen: a választópolgárok számára a jelölt, vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás, pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét, vagy nevét tartalmazó tárgy osztogatása, választási plakát elhelyezése, a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.

A Ve. 78. § (2) bekezdése szerint a panasznak tartalmaznia kell a törvénysértés bizonyítékainak megjelölését. A panaszból megállapíthatóan a kérelmező a teljes műsorszámot, így az általa leírt képi anyag alatt hallható szöveget nem ismerte. A Ve. 34. § (2) bekezdése a/-n/ pontja határozza meg - a Ve. 21. § (1) bekezdésében foglalt általános alapvetésen túl - az Országos Választási Bizottság feladatát. A testület eljárására a Ve. 29. § rendelkezései irányadóak. Az Országos Választási Bizottság eljárása során bizonyítás lefolytatásának, így a kérdéses műsorszám rögzített anyaga beszerzésének helye nem lehet. Helytállóan utalt a kérelmező arra, hogy az állampolgártól nem elvárható a kifogásolt műsorszám felvételének a csatolása. A bizonyítékok megjelölése a konkrét esetben a műsorszám tartalmának olyan mélységű ismerete és annak a testülettel történő közlése lehetett volna, amely alapján az Országos Választási Bizottság érdemben eljárhat. A kérelmező maga hivatkozott arra, hogy a hirdetés alatt hallható szövegre nem emlékszik, így helytállóan alkalmazta az Országos Választási Bizottság a Ve. 78. § (2) bekezdését és utasította el érdemi vizsgálat nélkül a panaszt, helytelenül mellőzte azonban határozatának rendelkez6 részében az érdemi vizsgálat hiányának kimondását. Ez utóbbi körülmény azonban a döntés jogszerűségét nem befolyásolja.
 
Mindezek alapján a Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogást a Ve. 80. §-ának /4/ bekezdése alapján elutasította. A fenti indokok alapján a Legfelsőbb Bíróság nem látott lehetőséget a beadvány áttételének elrendelésére sem az Országos Rádió és Televízió Testülethez, tekintve, hogy abban az esetben, ha a beadvány a törvényi feltételeknek megfelel, a kampánycsend megsértésének megállapítása iránti panasz (kifogás) elbírálása a választási bizottság hatáskörébe tartozott volna. 
A Legfelsőbb Bíróság végzése elleni további jogorvoslatot a Ve. 79. §-ának /21 bekezdése zárja ki.


Budapest, 2002. április 29.

 
Dr. Kaszainé dr. Mezey Katalin sk. a tanács elnöke, 

Dr. Sára Katalin sk. előadó bíró, 

Dr. Darák Péter sk. bíró