A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk. VI.37.545/2002/2.szám

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a dr. Sz. T. ügyvéd által képviselt dr. P. J. kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság 95/2002. (IV.18.) OVB számú határozata ellen benyújtott kifogása tárgyában az alulírott napon meghozta az alábbi

végzést:

A Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását elutasítja.

E végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s

A kérelmező 2002. április 18-án előterjesztett beadványában az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában leadott szavazatok szúrópróbaszerű újraszámlálásának elrendelését kérte, négy egyéni választókerületben.
Kérte annak figyelembevételét is, hogy Pest megye 13. számú választókerületében az MSZP a hivatalos értesítő külalakjával megegyező értesítést terjeszt postai úton, amellyel kapcsolatban intézkedtek a helyi választási bizottság összehívására.
Kérelméhez csatolta a hivatkozott értesítő fénymásolatát, továbbá egy listát arról, hogy mely választókerületben haladta meg az urnában lévő szavazatok száma a szavazáson részt vettek létszámát.

Az OVB 2002. április 18-án kelt 95/2002. (IV.18.) OVB számú határozatával a kérelmező panaszát - a hatáskör hiányában - elutasította. Határozatának indokolása szerint a beadvány elbírálása és a szavazatok újraszámlálásának elrendelése nem tartozik az OVB hatáskör hatáskörébe.

Az OVB határozata ellen a kérelmező - a törvényes határidőn belül - kifogást terjesztett elő, amelyben annak hatályon kívül helyezését és az OVB új eljárásra utasítását kérte.
Kifogásában előadta, hogy a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 34. § /2/ bekezdés 1/ pontja az OVB kötelezettségévé teszi azt, hogy a tudomására jutott törvénysértés esetén kezdeményezze a hatáskörrel rendelkező szerv döntését. Utalt arra, hogy több bejelentést hozott az OVB tudomására, az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában tapasztalt visszaéléseket. Álláspontja szerint az OVB nem hivatkozhat hatáskörének hiányára, hiszen egyik feladata éppen az, hogy a választások eredményének tisztaságát garantálja.

A kifogás nem alapos .

A Ve. 32. § /2/ bekezdés e/ pontja szerint az Országos Egyéni Választókerületi Választási Bizottság megállapítja és közzéteszi a választási eredményt.
A Ve. 85. § /2/ bekezdése értelmében a választási bizottság döntése elleni kifogást a sérelmezett döntést hozó választási bizottsághoz úgy kell benyújtani, hogy legkésőbb a választási bizottság döntését követő napon megérkezzen.

Az idézett rendelkezések értelmében tehát a szavazatok újraszámlálását a választási eredményt megállapító döntést hozó választási bizottsághoz a döntést követő napon kellett volna benyújtani.
Az OVB-nek a Ve. 34. § /2/ bekezdés 1/ pontjában meghatározott hatásköre nem teszi lehetővé az OVB számára a szavazatok újraszámlálásának elrendelését.
A kérelmező beadványa tartalmilag a Ve. 85. § /1/ bekezdése szerinti, a választási bizottságok választási eredményt megállapító döntései ellen irányuló kifogásnak minősül, amelynek elbírálása azonban a Ve. 80. § /1/ bekezdése értelmében a fővárosi, illetve megyei bíróság hatáskörébe tartozik.

Mindezek alapján a Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását a Ve. 80. § /4/ bekezdése alapján elutasította.

A Legfelsőbb Bíróság végzése elleni jogorvoslatot a Ve. 79. § /2/ bekezdése kizárja.

Budapest, 2002. április 23.

 

Dr. Buzinkay Zoltán sk. tanácselnök,

Dr. Darák Péter sk. előadó bíró,

Dr. Fekete Ildikó sk. bíró