A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk. VI.37.543/2002/2.szám

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a dr. Sz. T. ügyvéd által képviselt dr. G. E. kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság 94/2002. (IV.18.) OVB számú határozata ellen benyújtott kifogása tárgyában az alulírott napon meghozta az alábbi

végzést:

A Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását elutasítja.

E végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s

A kérelmező 2002. április 18-án a Magyar Köztársaság elnökéhez megküldött beadványában az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában leadott szavazatok újraszámlálásának elrendelését kérte. 

Az OVB 94/2002. (IV.18.) OVB számú határozatával a panaszt - a hatáskör hiányában - elutasította. 
A határozat indoklása szerint a kérelmező beadványának elbírálása és a szavazatok újraszámlálásának elrendelése nem tartozik az OVB hatáskörébe.

Az OVB határozata ellen a kérelmező - törvényes határidőn belül - kifogást terjesztett elő, amelyben annak hatályon kívül helyezését és az OVB új eljárásra utasítását kérte. 
Kifogásában előadta, hogy a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 34. §  /2/ bekezdés 1/ pontja az OVB kötelezettségévé teszi azt, hogy a tudomására jutott törvénysértés esetén a hatáskörrel rendelkező szerv döntését kezdeményezze. 
Hangsúlyozta, hogy miután az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában tapasztalt visszaéléseket az OVB tudomására hozták, az OVB nem hivatkozhat hatáskörének hiányára, egyik feladata ugyanis éppen az, hogy a választások eredményének tisztaságát garantálja.

A kifogás nem alapos .

A Ve. 31. § /2/ bekezdés g/ pontja, 32. §  /2/ bekezdés e/ pontja és 33. §  /2/ bekezdésének f/ pontja szerint illetékes választási bizottság megállapítja és közzéteszi a választási eredményt. 
A Ve. 85. § /2/ bekezdése értelmében a választási bizottság döntése elleni kifogást a sérelmezett döntést hozó választási bizottsághoz úgy kell benyújtani, hogy legkésőbb a választási bizottság döntését követő napon megérkezzen.

Az idézett rendelkezések értelmében tehát a szavazatok újraszámlálását a választási eredményt megállapító döntést hozó választási bizottsághoz a döntést követő napon kellett volna benyújtani.
Az OVB-nek a Ve. 34. § /2/ bekezdés 1/ pontjában meghatározott hatásköre nem teszi lehetővé az OVB számára a szavazatok újraszámlálásának elrendelését.
A kérelmező beadványa tartalmilag a Ve. 85. § /1/ bekezdése szerinti, a választási bizottságok választási eredményt megállapító döntései ellen irányuló kifogásnak minősül, amelynek elbírálása azonban a Ve. 80. § /1/ bekezdése értelmében a fővárosi, illetve megyei bíróság hatáskörébe tartozik.

Mindezek alapján a Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását a Ve. 80. § /4/ bekezdése alapján elutasította.

A Legfelsőbb Bíróság végzése elleni jogorvoslatot a Ve. 79. § /2/ bekezdése kizárja.

Budapest, 2002. április 23.

 

Dr. Buzinkay Zoltán sk. tanácselnök,

Dr. Darák Péter sk. előadó bíró,

Dr. Fekete Ildikó sk. bíró