A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk. VI.37.542/2002/2.szám

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a dr. G. L. ügyvéd által képviselt dr. P. L. kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság 94/2002. (IV.18.) OVB számú határozata ellen benyújtott kifogása tárgyában az alulírott napon meghozta az alábbi

végzést:

A Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását elutasítja.

E végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s

A kérelmező 2002. április 18-án előterjesztett beadványában az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában leadott szavazatok újraszámlálásának és ellenőrzésének elrendelését kérte, hivatkozással arra, hogy a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 34. § /2/ bekezdés f/ pontja alapján a választások tisztasága csak oly módon biztosítható, ha megtörténik a szavazatok kézi újraszámlálása és ellenőrzése. Előadta, hogy az egyes pártokra leadott listás szavazatok összeszámlálásakor történt esetleges visszaélés bizonyítása csak az egyes pártok szerint összerakott kötegek átszámolása útján történhet. 

Az Országos Választási Bizottság 94/2002. (IV.18.) OVB számú határozatával a kérelmező panaszát - a hatáskör hiányában - elutasította. Határozatának indokolásában megállapította, hogy a beadvány elbírálása és a szavazatok újraszámlálásának elrendelése nem tartozik a hatáskörébe.

Az OVB határozata ellen a kérelmező - törvényes határidőn belül - kifogást terjesztett elő, annak hatályon kívül helyezését kérte. Álláspontja szerint az Országos Választási Bizottság a Ve. 34. §  /2/ bekezdés f/ pontjában meghatározott hatáskörét csak abban az esetben gyakorolhatja, ha a választások tisztasága iránti kétely felmerülése esetén a körülményeket kivizsgáltatja, melyet követően kerül olyan helyzetbe, hogy a törvénysértés tényét megállapítsa. 
Utalt arra, hogy az Országos Választási Iroda Titkárságvezetőjének sajtótájékoztatója az OVB ellenőrzési jogkörének gyakorlását tanúsítja. 
Hangsúlyozta, hogy az Országos Választási Bizottságnak törvényes kötelezettsége a választások tisztaságának ellenőrzése. 

A kifogás nem alapos .

A Ve. 33. § /2/ bekezdésének f/ pontja szerint a Területi Választási Bizottság megállapítja és közzéteszi a választási eredményt. 
A Ve. 85. § /2/ bekezdése értelmében a választási bizottság döntése elleni kifogást a sérelmezett döntést hozó választási bizottsághoz úgy kell benyújtani, hogy legkésőbb a választási bizottság döntését követő napon megérkezzen.

Az idézett rendelkezések értelmében tehát a szavazatok újraszámlálása iránti kérelmet - mint kifogást - a választási eredményt megállapító döntést hozó választási bizottsághoz a döntést követő napon kellett volna benyújtani.
Az OVB-nek a Ve. 34. § /2/ bekezdés f/ pontjában meghatározott hatásköre nem teszi lehetővé az OVB számára a szavazatok újraszámlálásának elrendelését.
A kérelmező beadványa tartalmilag a Ve. 85. § /1/ bekezdése szerinti, a választási bizottságok választási eredményt megállapító döntései ellen irányuló kifogásnak minősül, amelynek elbírálása azonban a Ve. 80. § /1/ bekezdése értelmében a fővárosi, illetve megyei bíróság hatáskörébe tartozik.

Mindezek alapján a Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását a Ve. 80. § /4/ bekezdése alapján elutasította.

A Legfelsőbb Bíróság végzése elleni jogorvoslatot a Ve. 79. § /2/ bekezdése kizárja.

Budapest, 2002. április 23.

 

Dr. Buzinkay Zoltán sk. tanácselnök,

Dr. Darák Péter sk. előadó bíró,

Dr. Fekete Ildikó sk. bíró