A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk. IV.37.516/2002/2.szám

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a dr. Ny. G. ügyvé által képviselt dr. P. E. kérelmezőnek Rytkó Emília által képviselt Országos Választási Bizottság (1450 Budapest Pf. 81.) 87/2002. (IV.11.) határozata ellen benyújtott kifogás elbírálása során az alulírott napon - tárgyaláson kívül - meghozta a következő

végzést:

A Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását elutasítja.

A végzés ellen további jogorvoslatnak helye nincs.

I n d o k o l á s

A kérelmező kifogással élt a 2002. április 7-i országgyűlési képviselő választása eredményének megállapítása miatt. Arra utalt, hogy a szavazás lebonyolítása óta sok száz emberrel beszélt, akik mindannyian a FIDESZ-re szavaztak, így logikus kérdés, hogy hol vannak az MSZP szavazók. Különösnek tartotta azt is, hogy a szavazás napján - tudomása szerint - 42956 személyt vettek választói névjegyzékbe. Ismeretei szerint elmaradt egy olyan ellenőrző módszer alkalmazása, amely bizonyos típusú visszaéléseknek a puszta lehetőségét is automatikusan kizárná. Kifogásolta a Független Kisgazda Pártra és a MIÉP-re vonatkozó eredményeket is, hogy a korábbi tömegbázisukhoz képest ilyen eredményt értek el. Kétségbe vonta, hogy az SZDSZ elérte az Országgyűlésbe történő bejutáshoz szükséges 5 %-os küszöböt. Mindezekre figyelemmel kérte, hogy az OVB a szavazatok újraszámlálását rendelje el. 

Az OVB a 87/2002. számú határozatában a panaszt érdemi vizsgálat nélkül elutasította. Döntését azzal indokolta, hogy a beadvány nem tartalmazta a bizonyítékok konkrét megjelölését. Döntésének alapjául megjelölte a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvényt (továbbiakban Ve.) 78. § (2) bekezdését azzal, hogy a jogorvoslatról való tájékoztatás a Ve. 77. § (2) bekezdésén, 78. § (1) és (4) bekezdésén, valamint a 80. § (4) bekezdésén alapul. 

A határozat ellen a kérelmező nyújtott be kifogást azzal, hogy megalapozatlannak tartja. Hivatkozott arra, hogy panaszában több konkrét körülményre, például kettős, illetőleg a többes szavazás lehetőségét kiszűrő ellenőrző rendszer elhagyására is utalt. Hivatkozott még arra, hogy időközben a sajtóból több visszaélésgyanús esetről értesült, ezek közül ötöt tételesen is megjelölt. 

A kifogás nem alapos. 

A Ve. 77. § (1) bekezdése alapján a választási törvények megsértésére hivatkozva a jelölt, a jelölő szervezet és az érintett választópolgár, illetőleg jogi személy panaszt nyújthat be. A Ve. 78. § (1) bekezdése alapján a panaszt és a kifogást (továbbiakban együtt kifogás) úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb a sérelmezett tevékenységtől, illetőleg a döntés meghozatalától számított 3 napon belül megérkezzen. A (2) bekezdés értelmében a kifogásnak tartalmaznia kell a törvénysértés bizonyítékainak megjelölését. 

Az Országos Választási Bizottság a kérelmező panaszát a bizonyítékok konkrét megjelölésének hiányára alapítottan utasította el érdemi vizsgálat nélkül. A Legfelsőbb Bíróság e döntéssel egyetért. A kérelmező az OVB-hez benyújtott kifogása lényegében azt tartalmazza, hogy a kérelmező az ismeretségi köréből szerzett tapasztalatok, illetve a választást megelőző események alapján (MIÉP megemlékezés, Független Kisgazda Párt tömegbázisa) elképzelhetetlennek tartja a választás első fordulójának eredményét. Ezek azonban a kérelmező szubjektív érvei, illetve tapasztalatai, de nem konkrét bizonyítékok és különösen nem a választási törvények megsértésére vonatkozó konkrét bizonyítékok. Önmagában a kettős, illetve többes szavazás lehetőségét kiszűrő ellenőrző rendszer elhagyása sem bizonyíték arra, hogy konkrétan megtörtént-e, és ha igen, hány esetben ilyen többes szavazás, illetve hogy ez befolyásolhatta-e az eredményt alakulását. 

A Ve. 77. § (2) bekezdése alapján a választási bizottság panaszt elbíráló és egyéb döntése ellen kifogást lehet benyújtani. A 78. § (4) bekezdése értelmében a bíróság a kifogásról nemperes eljárásban 3 hivatásos bíróból álló tanácsban határoz. Ha a bíróság a kifogásnak helyt ad, a Ve. 79. § (1) bekezdése alapján megváltoztatja a törvénysértő döntést, vagy megsemmisíti a törvénysértő döntést, és a választási eljárást vagy annak egy részét megismételteti. 

A bíróság a kérelmező kifogása alapján tehát a választási bizottság döntését vizsgálja felül, vagyis, hogy az megfelel-e a vonatkozó anyagi és eljárási jogszabályoknak, azaz törvényes-e. Erre figyelemmel a kérelmezőnek nem a bírósághoz benyújtott kifogásában, hanem már az OVB-hez benyújtott panaszában kellett volna megjelölni azokat a konkrét bizonyítékokat, amelyek a kérelmező szerint a választási törvényeket megsértették. A bírósághoz benyújtott kifogásban már új bizonyítékokat nem lehet megjelölni, mivel ezek értékelését az OVB nem végezhette el. 

A kifejtettekre figyelemmel a Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását a Ve. 80. § (4) bekezdése alapján elutasította, a további jogorvoslatot a Ve. 79. § (2) bekezdése kizárja. 


Budapest, 2002. évi április hó 17. napján


Dr. Lomnici Zoltán sk. tanácselnök,

Dr. Hajnal Péter sk. előadó bíró,

Dr. Kárpáti Magdolna sk. bíró