A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

KVk. III.37.424/2002/2. szám

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a dr. Sz. T. ügyvéd által képviselt dr. P. J. kérelmezőnek az Országos választási Bizottság 80/2002. (IV. 10.) OVB számú határozata ellen benyújtott kifogása tárgyában az alulírott napon meghozta a következő


végzést:

A Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását elutasítja.

Ez ellen a végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Indokolás

A kérelmező mint az Országos Választási Bizottság (OVB) tagja, az OVB  2002. április 10-i ülésén előterjesztett beadványában törvénysértésekre 
hivatkozva a listás szavazatok tekintetében a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban Ve.) 34. § (2) bekezdésének 
1) pontja alapján az újraszámlálás elrendelését kérte. Az OVB a 2002. április 10-én kelt 80/2002. (IV. 10.) OVB számú határozatával a kifogásolt hatáskör hiányában és elkésettség miatt elutasította. Határozatának indoklásában megállapította, hogy a Ve. 85. §-a szerint a választási eredményt megállapító döntés elleni kifogást úgy kell 
benyújtani, hogy az legkésőbb a választási bizottság döntését követő napon a sérelmezett döntést hozó választási bizottsághoz megérkezzen. 
Tekintettel arra, hogy a területi választási bizottságok 2002. április 8-án állapították meg a területi listás eredményeket, az OVB a kifogás elkésettségét állapította meg.

Az OVB határozata ellen a kérelmező a törvényes határidőn belül 
kifogást terjesztett elő, melyben az OVB határozatának hatályon kívül helyezését és az OVB új eljárásra utasítását kérte. Kifogásában előadta, hogy a Ve. 34. § 1) pontja az OVB kötelezettségévé teszi azt, hogy a tudomására jutott törvénysértés esetén kezdeményezze a hatáskörrel rendelkező szerv döntését. Figyelemmel arra, hogy a törvénysértéseket konkrétan az OVB tudomására hozta a beadványban, a hivatkozott törvényhely alapján az OVB köteles lett volna azok érdemi vizsgálatára. Az OVB azonban megszegte a törvényben előírt kötelezettségét, így határozatát megalapozatlannak tartja.

A kifogás nem alapos.

A Ve. 33. § (2) bekezdésének f) pontja szerint a területi választási bizottság megállapítja és közzéteszi a választási eredményt.
A Ve. 85. §-ának (2) bekezdése alapján a választási bizottság döntése elleni kifogást a sérelmezett döntést hozó választási bizottsághoz úgy kell benyújtani, hogy legkésőbb a választási bizottság döntését követő napon megérkezzen.

A kérelmező az OVB 2002. április 10-i ülésén előterjesztett beadványában a listás szavazatok tekintetében a választási eredményt befolyásoló törvénysértések megállapítását és ennek alapján a szavazatok újraszámlálását kérte. Helyesen állapította meg ezért az OVB  kifogással támadott határozatában, hogy a Ve. 85. §-ának (2) bekezdése alapján a sérelmezett döntéseket hozó választási bizottságoknál kifogást úgy kellett volna benyújtani, hogy az legkésőbb a választási bizottságok döntését követő napon – azaz április 9-én - megérkezzen.

Nem megalapozott a kérelmezőnek a Ve. 34. § (2) bekezdésének 1) pontjára való hivatkozása, mivel a kérelmező beadványában feltüntetett törvénysértések a Ve. 85. §-ának (1) bekezdése szerint a választási bizottságok választást megállapító döntései ellen benyújtott kifogásokkal orvosolhatók. A választási eredményt megállapító döntés ellen benyújtott kifogás elbírálása a Ve. 80. §-ának (1) bekezdése alapján a fővárosi, megyei bíróság hatáskörébe tartozik.
Mindezen indokok alapján a Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását a Ve. 80. §-ának (4) bekezdése alapján elutasította.

A Legfelsőbb Bíróság végzése ellen további jogorvoslatot a Ve. 79. §-ának (2) bekezdése zárja ki.


Budapest, 2002. április 12.


Dr. Kozma György sk. tanácselnök, Dr. Kárpáti Zoltán sk. előadó bíró, Borsainé Dr. Tóth Erzsébet sk. bíró


A kiadmány hiteléül:


bírósági írnok