A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk. III.37.423/2002/2.szám

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a dr. K. M. ügyvéd által képviselt Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft., mint a Magyar Nemzet c. napilap kiadója kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság 72/2002. (IV.7.) OVB számú határozata ellen benyújtott kifogása tárgyában az alulírott napon meghozta a következő

végzést:

A Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását elutasítja.

Ez ellen a végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k o l á s

Az Országos Választási Bizottság a hozzá benyújtott panasz - amely szerint a Magyar Nemzet c. napilap 2002. április 6-i számának címlapján a "K.O." kifejezés szerepelt a "Holnap választ az ország" főcímű cikk mellett, sérti a kampánycsendet - alapján meghozott 72/2002. (IV.7.) OVB határozatában a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 34. § /2/ bekezdésének e/ pontja és 41. §-a alapján megállapította, hogy a Magyar Nemzet c. napilap 2002. április 6-i számának címlapján a "K.O." kifejezés szerepelt a "Holnap választ az ország" főcímű cikk mellett, amely alkalmas a választópolgárok akaratának befolyásolására. Határozata indoklásában megállapította, hogy a "K.O." kifejezés általános értelmezéséhez döntő erőfölényt, egyoldalú viszonyokat jelent, a felirat elhelyezéséből és kontextusából következtetni lehet arra, hogy az a választással összefüggésbe hozható.

A kérelmező az Országos Választási Bizottság határozata elleni kifogásában kérte annak megváltoztatását és a panasz elutasítását. Álláspontja szerint az Országos Választási Bizottság megalapozatlan, téves döntést hozott; a Ve. 41. §-a szerinti választói akarat befolyásolása csakis úgy vihető véghez, ha utalás történik arra, hogy melyik politikai tömörülés, jelölt mellett, vagy melyik ellen kellene a választópolgárnak szavazatát leadnia. Amennyiben még csak utalás sem történik egyetlen politikai erőre sem, nem állapítható meg, hogy a befolyásolás mi célból történik. Álláspontja szerint nem nyert bizonyítást a kifogásolt határozatban, hogy vajon miképpen alkalmas a "K.O:" felirat a választók befolyásolására. Mivel semmilyen pártot, jelöltet nem említett lapjában, a címoldalon szereplő cikk tartalma a választásra, mint az egész országot érintő eseményre hívja fel a figyelmet, az általános eljárási szabályokat említi. Előadta továbbá, hogy a "K.O." kifejezés fizetett hirdetés, tipográfiailag kétféle módon is elválasztásra került a címoldalon szereplő "Holnap választ az ország" főcímtől.

A kifogás nem alapos.

A Ve. 41. §-a értelmében a kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen: a választópolgárok számára a jelölt, vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás, pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét, vagy nevét tartalmazó tárgy osztogatása, választási plakát elhelyezése, a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.

 A Legfelsőbb Bíróságnak a kifogás kapcsán abban a jogkérdésben kellett állást foglalnia, hogy a Magyar Nemzet címlapján szereplő főcím, illetőleg cikk mellett elhelyezett "K.O." kifejezés alkalmas-e a Ve. idézett rendelkezésének alkalmazásában a választópolgárok  választói akaratának befolyásolására. A Ve. példálózó felsorolást ad a befolyásolás lehetséges eseteiről, így nem zárja ki, hogy az oda nem sorolt cselekmények is a kampánycsend megsértésének minősüljenek.

A Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint az Országos Választási Bizottság a Ve. alkalmazott rendelkezése alapján helyesen állapította meg határozatában, hogy a "K.O" kifejezés a "Holnap választ az ország" főcímű cikk mellett alkalmas a választópolgárok akaratának befolyásolására.

A Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság határozatában foglaltakkal összefüggésben, figyelemmel a kifogásban felhalmozott indokokra is, a következőkre mutat rá:

A magát polgári napilapként meghatározó Magyar Nemzet első oldalán megjelent "Holnap választ az ország" főcímű cikk mellett feltüntetett "K.O." kifejezés egyértelműen a választási cikkhez kapcsolódik. Ez megállapítható a kifejezés elhelyezésének szövegkörnyezetéből, mivel a kifejezés alatt a "Pápai kitüntetés Nemeskürtynek" MTI tudósítás, felette pedig "A műholdas tévék fizetsége" címmel a lap tartalmi ismertetőjének szövege szerepel. A Magyar Nemzet önmeghatározásából és köztudomású irányultságából fakadóan a választásról írt cikkhez fűzött "K.O." kifejezés alkalmas a választópolgárok választói akaratának befolyásolására, ezért a kampánycsend megsértésének minősül.

Mindezen indokok alapján a Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását a Ve. 80. §-ának /4/ bekezdése alapján elutasította.
A Legfelsőbb Bíróság végzése elleni további jogorvoslatot a Ve. 79. §-ának /2/ bekezdése zárja ki.

Budapest, 2002. április 11.


Dr. Kozma György sk. tanácselnök,

Dr. Kárpáti Zoltán sk. előadó bíró,

Borsainé dr. Tóth Erzsébet sk. bíró