A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk. VI. 37.345/2002/2. szám

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a személyesen eljárt dr. G. I. kérelmezőnek a Rytkó Emília által képviselt Országos Választási Bizottság /1450 Budapest, Pf. 81./ 54/2002. /III. 21./ OVB határozata ellen 2002. évi március hó 22. napján benyújtott kifogása tárgyában az alulírott napon - tárgyaláson kívül - meghozta a következő

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

A végzés ellen további jogorvoslatnak helye nincs.

I n d o k o l á s 

A kérelmező panaszát az Országos Választási Bizottság a 2002. március 21-én kelt 54/2002. /III. 21./ számú határozatával - hatáskör hiányában - elutasította.

A kérelmező a határozat ellen 2002. március 22-i és március 24-i keltezéssel - jogi képviselő nélkül eljárva - panaszt nyújtott be, kérte, hogy a jogi képviseletről később rendelkezhessen.

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény /a továbbiakban: Ve./ 77. §-ának /3/ bekezdése értelmében a kifogást a sérelmezett döntést hozó választási bizottsághoz kell benyújtani, amely azt az iratokkal együtt terjeszti fel az elbírálásra jogosult bírósághoz, míg a Ve. 78. §-ának /4/ bekezdése szerint a bíróság a kifogásról nemperes eljárásban határoz; a bírósági eljárásban a jogi képviselet kötelező.

A kifogással támadott OVB határozat erre irányuló részletes tájékoztatása ellenére, a kérelmező kifogását nem szabályszerűen terjesztette elő, mert a jelen nemperes eljárásban a 105/1952. /XII. 25./ MT rendelet 13. §-ának /3/ bekezdése folytán alkalmazandó, a Polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény /a továbbiakban: Pp./ 73/A. §-ának b) pontjában foglaltakat is megsértve, a Pp. 67. §-ának /1/ bekezdésében meghatározott jogi képviselet fennálltát - a 69. § /1/ és /2/ bekezdésben írtaknak megfelelően - nem igazolta.

A Ve. 78. §-ának /2/ bekezdése szerint a hiányosan benyújtott kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani.

A Ve. speciális és kogens eljárási szabályira, az előírt határidőkre is tekintettel, a bírósági eljárásban jogi képviselő utólagos bevonására jogszabályi lehetőség nincs, a bíróságnak a hiányosan benyújtott kifogást el kell utasítania.

Minderre figyelemmel a Legfelsőbb Bíróság a Ve. 80. §-ának /4/ bekezdésében foglaltak alapján eljárva, a kérelmező kifogását érdemi vizsgálat nélkül elutasította.
A további jogorvoslat kizártságára vonatkozó rendelkezés a Ve. 79. §-ának /2/ bekezdésén alapul.

Budapest, 2002. március 26.


Dr. Buzinkay Zoltán sk. tanácselnök

Dr. Fekete Ildikó sk. előadó bíró

Dr. Darák Péter sk. bíró