A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA 

Kvk.V.37.312/2002/2.szám

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága Kárpáti M. Ügyvédi Iroda által képviselt Szabad Demokraták Szövetsége (1143 Budapest, Gizella út 36.) kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság 50/2002 (03.13.) számú határozata ellen benyújtott kifogás folytán az alulírott napon meghozta az alábbi

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását elutasítja.

 A végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

I n d o k l á s

A Magyar Televízió Rt. a 2002. évi országgyűlési képviselő választáshoz kapcsolódóan saját szervezésű vitaműsorainak sugározásáról adott ki tájékoztatót, amelynek időpontjait rögzítette. A vitaműsorokban - szándéka szerint - azok a pártok vehetnek részt, melyek országos listát állítottak. Három vitaműsorban szerepel az előzetes közvéleménykutatások alapján a Magyar Televízió Rt. szerint leginkább esélyes pártszövetség, illetve párt, a FIDESZ-MPP-MDF és az MSZP. Két vitaműsorban szerepel az előbb említett pártokon kívül jelenleg a parlamentben helyet foglaló három párt az FKGP, a MIÉP és az SZDSZ. Egy vitaműsorban szereplők az idei választási folyamatban országos listát állított, de jelenleg parlamenten kívüli pártok pártok.

A kérelmező a Magyar Televízió Rt. írásban kiadott műsortervének csatolása mellett panaszt nyújtott be az Országos Választási Bizottsághoz, mert véleménye szerint a hivatkozott műsorterv sérti a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 3. § c) pontja, valamint a 44.§ (1) bekezdése rendelkezéseit. Kifejtette továbbá, hogy a Magyar Televízió Rt. kétséget kizáróan a választásban résztvevő félnek tekintendő.

Az Országos Választási Bizottság 50/2002. (III. 13.) OVB határozatában a panaszt hatáskör hiányában elutasította, egyidejűleg azt annak elbírálása céljából az Országos Rádió és Televízió Testülethez áttette.

Arra hivatkozott, hogy a Ve. 3.§-a szerint az ott meghatározott alapelveket a választási eljárás szabályainak alkalmazása során a választásban érintett résztvevőknek kell érvényre juttatniuk. Ebből következően a Ve. 3. §-ában meghatározott alapelvek alkalmazási köre a Ve. hatálya alá tartozó választási eljárásra terjed ki. A Ve. a műsorszolgáltatók választási kampányban való részvételével kapcsolatban csak a politikai hirdetés közlésére, illetve közzé tételére vonatkozóan tartalmaz rendelkezéseket. A Ve. 44.§ (2) bekezdése szerint a műsorszolgáltatók választási kampányban való részvételére egyebekben a rádiózásról és a televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (a továbbiakban: Mtv.) rendelkezéseit kell. alkalmazni. Az Országos Választási Bizottságnak az Mtv. rendelkezései alkalmazására hatásköre nincs. Utalt továbbá az Országos Választási Bizottság arra is, hogy a panasz és annak mellékletei alapján a Ve.-be ütköző törvénysértés nem állapítható meg.

A panasz elutasításával egyidejűleg az Országos Választási Bizottság 2002. március 13-án "Felhívást" tett közzé a választásban érintett minden résztvevő számára a Ve. alapelveinek érvényre juttatása érdekében. Felhívta valamennyi elektronikus műsorszolgáltató figyelmét arra, hogy működése során - különösen a választási kampány időszakában - juttassa érvényre a reá vonatkozó törvényi szabályozásban foglalt alapelveket, különös tekintettel az esélyegyenlőség biztosítására.

Az Országos Választási Bizottság határozata ellen a kérelmező nyújtott be a törvényes határidőben kifogást kérve a határozat megváltoztatását és annak megállapítását, hogy a Magyar Televízió Rt. által közzétett műsorterv sérti a Ve. 3. § c) pontjában és a Ve. 44. § (1) bekezdésében foglaltakat. Hivatkozott arra, hogy az Országos Választási Bizottság által közzétett "Felhívás" alátámasztja azt a kérelmezői álláspontot, mely szerint a Ve-ben megfogalmazott alapelvek kiterjednek a műsorszolgáltatókra, azokat a választási kampányban folytatott tevékenységük során tiszteletben kell tartaniuk. Ebbő1 következik, hogy a Magyar Televízió Rt. kifogásolt eljárása sérti az esélyegyenlőség követelményeit. A Ve, a "politikai hirdetés" fogalmát nem határozza meg, a 44. § (2) bekezdése utaló szabályt tartalmaz az Mtv-re, ezért a műsorszolgáltatók választási kampányban való részvételére vonatkozó szabályok értelmezésekor - különös tekintettel a Ve. 44.§ (I) bekezdésére - az Mtv. rendelkezéseit is figyelembe kell venni. Az Mtv. 2.§ 39. pontja határozza meg a politikai hirdetés fogalmát, amelynek a kifogásolt választási vitaműsor megfelel. A Ve. 44.§ (1) bekezdés kifejezett kötelezettségként rögzíti a jelölő szervezetek számára azonos feltételek biztosítását, amelyet a műsorterv ekként sért. A panasz mellékleteként benyújtott műsorterv szövege, melyet a pártok mindegyikéhez a Magyar Televízió Rt. eljuttatott elegendő bizonyítékul szolgál a törvénysértés megállapításához. A műsortervnek megfelelően 2002. március 1-én megtartott sorsolás alapján az egyes pártok számára eltérő számú vitaműsorban biztosított megjelenési lehetőség ténye, illetve a Heti Világgazdaság című folyóiratban megjelent hírigazgatói nyilatkozat a Magyar Televízió Rt. jogszabálysértő magatartása igazolására elégséges.

A kifogás nem alapos.

A Ve. 34.§ (2) bekezdése taxatíve felsorolja az Országos Választási Bizottság hatáskörébe tartozó teendőket.

A kérelmező panaszában nem jelölte meg, hogy az Országos Választási Bizottság hatáskörét a Ve. 34. § (2) bekezdés a)- n) pontjai közül melyik rendelkezésre alapítja. Az Országos Választási Bizottság elsődlegesen hatáskörét vizsgálta, helytállóan állapította meg annak hiányát és utasította el a panaszt, egyidejűleg intézkedve annak áttételéről az Országos Rádió és Televízió Testülethez, amely az Mtv. 31.§ (1), illetve 41.§ (1) bekezdésének rendelkezéseire figyelemmel eljárni jogosult.

Nem mond ennek ellent az a körülmény, hogy az Országos Választási Bizottság a Ve. 34.§ (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva a választási törvény szellemének megfelelő általánosan követendő média magatartást fogalmaz meg az egyidejűleg kibocsátott "Felhívás-ban".

Mindezekre figyelemmel a Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását a Ve. 80.§ (4) bekezdése alapján elutasította.

A további jogorvoslatot a Ve. 79.§ (2) bekezdése zárja ki. 

Budapest, 2002. március 18.

Dr. Kaszainé dr. Mezey Katalin sk. a tanács elnöke, Dr. Sára Katalin sk. előadó bíró, Lénártné dr. Márton Gizella sk. bíró