A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk. III. 37. 266/2002/2.szám

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a Mészáros Endre megyei elnök által képviselt Független Kisgazdapárt Borsod-Abaúj-Zemplém Megyei Szervezete kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság 43/2002. (II.28.) OVB határozata ellen benyújtott kifogása tárgyában meghozta a következő

végzést:

A Legfelsőbb Bíróság a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

Ez ellen a végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.


Indokolás

A kérelmező területi választási bizottsági határozat elleni kifogását az Országos Választási Bizottság a 43/2002. (II.28.) OVB határozatával elkésettség miatt, a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 4. §-ának /3/ bekezdése és 78. §-ának /1/ bekezdése alapján elutasította.

Az Országos Választási Bizottság határozata ellen a kérelmező képviseletében Mészáros Endre megyei elnök nyújtott be kifogást, amelyben azt kérte, hogy elbírálása eredményeként az Országos Választási Bizottság érdemben tárgyalja meg jogorvoslati kérelmüket.

A Ve. 78. §-ának /4/ bekezdése előírja, hogy a bírósági eljárásban a jogi képviselet kötelező. A Ve. 78. §-ának /2/ bekezdése értelmében a hiányosan benyújtott kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani.

Tekintettel arra, hogy a kérelmező jogi képviselő nélkül terjesztette elő kifogását, a Legfelsőbb Bíróság a hiányosan - Mészáros Endre képviselő útján - benyújtott kifogást a Ve. 78. §-ának /2/ bekezdése alapján érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

A további jogorvoslat kizártságára vonatkozó rendelkezés a Ve. 79. §-ának /2/ bekezdésén alapszik.

Budapest, 2002. március 4.


Dr. Kozma György sk. tanácselnök,

Dr. Kárpáti Zoltán sk. előadó bíró,

Dr. Darák Péter sk. bíró