A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk. II. 37. 265/2002/5.szám

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a dr. Limbacher Gábor elnökségi tag által képviselt Keresztény Értelmiségiek Szövetsége kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság (1094 Budapest, Balázs B. u. 35. - 1450 Budapest, Pf. 81.) 42/2002. (II.25.) OVB határozata ellen 2002. évi február hó 27. napján benyújtott kifogása tárgyában az alulírott napon - tárgyaláson kjvül - meghozta a következő

végzést:

A Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogását érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

Ez ellen a végzés ellen további jogorvoslatnak helye nincs.

Indokolás

A kérelmező a 2002. évi február hó 27. napján a Legfelsőbb Bíróságon előterjesztett kifogásában az Országos Választási Bizottság (a továbbiakban: OVB) panaszát elutasító 42/2002. (II.25.) OVB határozatát sérelmezte arra hivatkozással, hogy helytelen legitimitást adni tetszőleges, erkölcsromboló plakátok közterületen való megjelenítésének.

A kifogást a kérelmező képviseletében dr. Limbacher Gábor (a kérelmező elnökségi tagja) - a támadott határozat bírósági jogorvoslatra vonatkozó tájékoztatása ellenére - nem a kérelmezettnél, hanem közvetlenül a Legfelsőbb Bíróságon terjesztette elő, és a kérelmező jogi képviseletéről sem gondoskodott, ügyvédi meghatalmazást sem csatolt.

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban Ve.) 77. §-ának (3) bekezdése értelmében a kifogást a sérelmezett döntést hozó választási bizottsághoz kell benyújtani, amely azt az iratokkal együtt terjeszti fel az elbírálásra jogosult bírósághoz, míg a Ve. 78. §-ának (4) bekezdése szerint a bíróság a kifogásról nemperes eljárásban határoz; a bírósági eljárásban a jogi képviselet kötelező.

A kifogással támadott OVB határozat erre irányuló részletes tájékoztatása ellenére a kérelmező kifogását nem szabályszerűen, az Országos Választási Bizottságnál terjesztettel elő, és a jelen nemperes eljárásban a 105/1952. (XII.25.) MT rendelet 13. §-ának (3) bekezdése folytán alkalmazandó a Polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (a továbbiakban: Pp) 73/A. §-ának b) pontjában foglaltakat is megsértve a Pp 67. §-ának (1) bekezdésében meghatározott jogi képviselet fennálltát - a 69. § (1) és (2) bekezdésében írtaknak megfelelően - sem igazolta.

A Ve. 78. §-ának (2) bekezdése szerint a hiányosan benyújtott kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani.

Minderre figyelemmel a Legfelsőbb Bíróság a Ve. 80. §-ának (4) bekezdésében foglaltak alapján eljárva a kérelmező kifogását érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

A további jogorvoslat kizártságára vonatkozó rendelkezés a Ve. 79. §-ának (2) bekezdésén alapszik.


Budapest, 2002. évi március hó 4. napján

 

Bauer Jánosné dr. sk. tanácselnök,

Borsainé dr. Tóth Erzsébet sk. előadó bíró,

dr. Csiby Attila sk. bíró