1405/2014. számú NVB határozat a Kapus Krisztián polgármesterjelölt által benyújtott fellebbezés tárgyában

 

A Nemzeti Választási Bizottság
1405/2014. számú határozata
 
A Nemzeti Választási Bizottság Kapus Krisztián polgármesterjelölt (a továbbiakban: beadványozó) által benyújtott fellebbezés tárgyában meghozza a következő
határozatot:
A Nemzeti Választási Bizottság a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság (a továbbiakban: TVB) 64/2014. (X. 9.) sz. TVB határozatát helybenhagyja.
A határozat ellen a meghozatalától számított 3 napon belül az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet személyesen, levélben vagy elektronikus dokumentumként a Kúriához címzett bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújthat be a Nemzeti Választási Bizottságnál (1054 Budapest, Alkotmány u. 3.; levélcím: 1397 Budapest Pf: 547.; e-mail: nvb@nvi.hu). A bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb 2014. október 15-én 16.00 óráig megérkezzen. A bírósági eljárásban az ügyvédi képviselet kötelező. A jogi szakvizsgával rendelkező személy saját ügyében ügyvédi képviselet nélkül is eljárhat. A bírósági felülvizsgálat iránti kérelem elektronikus dokumentumként való benyújtása esetén a kérelem benyújtójának jogi képviselője minősített elektronikus aláírásával látja el a kérelmet. Az elektronikus dokumentumként benyújtott kérelem mellékleteit oldalhű másolatban elektronikus okirati formába kell alakítani. A bírósági eljárás nem tárgyi illetékmentes. A bírósági felülvizsgálat iránti kérelem benyújtóját tárgyi illetékfeljegyzési jog illeti meg.
Indokolás
I.
Kifogást tevő 2014. október 6-án jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Nemzeti Fórum Egyesület (a továbbiakban: Nemzeti Fórum) politikai hirdetése miatt, mely a Szuperinfó megnevezésű sajtótermék 2014. október 3-i számában jelent meg. Kifogást tevő előadta, hogy véleménye szerint az egyesület elnöke, Lezsák Sándor a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (továbbiakban: Ve.) 2. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt, a választási eljárás tisztaságának megóvása alapelvét és a Ve. 2. § (1) bekezdés e) pontjában foglalt, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét sértve, a választópolgárok megtévesztésére alkalmas módon használja a Fidesz elnevezést, illetve utal a Fidesz és a Nemzeti Fórum között kilenc évvel ezelőtt kötött együttműködési megállapodásra. Kifogást tevő vitatta a megállapodás „máig tartó érvényességét” arra való hivatkozással, hogy a megállapodás elsődleges célja a 2006-os országgyűlési választásokon való közös jelöltállítás volt. Kifogást tevő szerint a politikai hirdetés azt a látszatot kelti, hogy a Nemzeti Fórum jelöltjei a Fidesz támogatását is bírják. Mindezek alapján kifogást tevő indítványozta a jogsértés megállapítását, a határozat rendelkező részének közzétételét, illetve bírság kiszabását a Nemzeti Fórummal szemben.
 
A TVB a Fidesz és a Nemzeti Fórum közt 2005. június 9. napján kötött megállapodás szövegét áttekintve megállapította, hogy „az annak hatályára vonatkozó konkrét rendelkezést nem tartalmaz. Igaz ugyan, a legkonkrétabb rendelkezések a 2006. évi országgyűlési választásokra vonatkoznak, azonban megállapodás több más, előremutató elemet is tartalmaz. Önmagában az, hogy egy helyi szinten konkurens jelölő szervezet vezetője a Nemzeti Fórumról pozitív véleménnyel bír, azt méltatja, és azt a kampány során idézik is, nem jelenti a Ve. alapelveinek sérelmét.” Mindezek alapján a TVB 64/2014. (X. 9.) TVB sz. határozatában megállapította, hogy nem valósult meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás, valamint a választás tisztaságának megóvása alapelvek megsértése, és a kifogást elutasította.
 
II.
Beadványozó 2014. október 10-én fellebbezést nyújtott be a Ve. 223. § (3) bekezdés a) pontja alapján jogszabálysértésre, illetve ugyanezen szakasz b) pontja alapján, a választási bizottság mérlegelési jogkörben hozott határozatára hivatkozással. Beadványozó szerint a TVB helytelenül állapította meg a tényállást, mivel a politikai hirdetés egyértelműen azt a hamis látszatot kelti, hogy a Fidesz-KDNP jelölő szervezetek támogatják a Nemzeti Fórum jelöltjeit. Mindezek alapján beadványozó indítványozta a TVB 64/2014. (X. 9.) TVB sz. határozatának megváltoztatását, jogsértés megállapítását és bírság kiszabását a Nemzeti Fórum jelölő szervezettel szemben.
 
III.
Beadványozó jogorvoslati kérelme nem alapos.
A Nemzeti Választási Bizottság a fellebbezés érdemi elbírálását megelőzően rögzíti, hogy jelen eljárás tárgya a TVB határozatának kifogást elutasító rendelkezései és megállapításai törvényességének ellenőrzése.
A TVB a Ve. 2. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt, „a választás tisztaságának megóvása” alapelv és e) pontjában foglalt, a „jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás” alapelv lényegi tartalmát pontosan határozta meg, ezt az értelmezést a kérelmező nem vitatta, a Bizottság a hivatkozott alapelvek követelményének érvényesülését a határozatban megjelölt elvi tartalom szerint vizsgálta.
A Kúria és a Nemzeti Választási Bizottság következetes joggyakorlata szerint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelv sérelme akkor állapítható meg, ha a választásban érintett résztvevők a választással kapcsolatos jogaikat – ezek között a kampánytevékenység folytatásának jogát – bizonyítottan oly módon gyakorolják, hogy egyes tények elhallgatásával vagy elferdítésével megkísérlik a választókat megtéveszteni, és ezáltal politikai ellenfeleik választási esélyeit csökkenteni.
A Bizottság rámutat arra, hogy lényeges elkülöníteni azt, hogy a választási kampányban az egymás irányában megjelenő kritikai megnyilvánulások véleményt közölnek vagy tényt állítanak. Míg a vélemény – legyen az akár szélsőséges, vagy egyesek számára bántó – önmagában nem vezethet a választási jogszabályok megsértéséhez, a valótlan tartalmú tényállítások azonban alkalmasak a választópolgárok megtévesztésére.
Beadványozó a Szuperinfó sajtótermék 2014. október 3-án megjelent lapszáma 7. oldalán található, „Félegyháza válaszút előtt áll” c. politikai hirdetés tartalmát kifogásolta. A hirdetés Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnökének üzenetét közvetíti a kiskunfélegyházi választópolgárok számára, mely szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2014. évi választása során nem Kapus Krisztiánt, hanem Csányi József polgármesterjelöltet támogatja. A politikai hirdetés tartalmazza Orbán Viktor 2005-ben tett kijelentését a FIDESZ és a Nemzeti Fórum jelölő szervezetek által kötött megállapodásra (a továbbiakban: Megállapodás) vonatkozóan, mely „máig érvényes”.
Beadványozó szerint megtévesztő a hirdetés, mivel azt a hamis látszatot kelti, hogy a Megállapodás továbbra is „érvényben” van és a Nemzeti Fórum jelöltjei a FIDESZ támogatását élvezik.
A Bizottság osztja a TVB azon megállapítását, mely szerint a beadványozó által, az elsőfokú eljárásban mellékelt Megállapodás a 2006. évi országgyűlési választások során történő jelöltállításra vonatkozik, ugyanakkor több más, előremutató elemet is tartalmaz (rendszeres konzultációk, együttműködés a törvényhozás ügyeiben stb). A Megállapodás továbbá azon tényről, hogy a két fél által kötött szerződés meddig hatályos, nem rendelkezik.
E körben a Nemzeti Választási Bizottság rámutat arra, hogy a Kúria és a Bizottság következetes joggyakorlata szerint a kifogás előterjesztése során – a Ve. 218. § (1) bekezdése szerint, a választási eljárásban szabott rövid határidők és az eljárások sommás jellegéből adódóan – a jogszabálysértésre vonatkozó konkrét bizonyítékot a Ve. szabályaival összhangban a kifogást tevőnek kell szolgáltatnia. Bizonyítéknak a releváns tények tekintetében szolgáltatott, illetve ezek megállapítása érdekében felhasználható, a Ve. 43. § (2) bekezdésében rögzített nyilatkozat, irat, tanúvallomás, tárgyi bizonyíték stb. minősül. A Bizottság álláspontja szerint beadványozó az elsőfokú eljárás során nem szolgáltatott megfelelő bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a „2005 júniusában a Nemzeti Fórum együttműködési megállapodást kötött a FIDESZ-szel, mely máig érvényes” tényközlés valótlan.
A Bizottság véleménye szerint továbbá a szövegkörnyezet alapján a hirdetés nem a szerződésben foglaltakra vonatkozik, hanem arra kíván rámutatni, hogy Orbán Viktor is elismeri a Nemzeti Fórum tevékenységét. Mindezek alapján a Bizottság osztja a TVB jogi álláspontját, mely szerint „önmagában az, hogy egy helyi szinten konkurens jelölő szervezet vezetője a Nemzeti Fórumról pozitív véleménnyel bír, azt méltatja, és azt a kampány során idézik is, nem jelenti a Ve. alapelveinek sérelmét.”
Fent kifejtettekre tekintettel a Nemzeti Választási Bizottság nem találta megalapozottnak beadványozó azon állítását, mely szerint a megjelölt politikai hirdetés valótlan tényközlést tartalmaz. Mindezek alapján a TVB helytállóan állapította meg a tényállást, mely szerint a jogorvoslati kérelem alapján nem valósult meg a Ve. 2. § (1) bekezdés a) és e) pontjában foglalt alapelvek sérelme, és a kifogás elutasításáról jogszerűen döntött.
Fenti indokok alapján a Nemzeti Választási Bizottság – a Ve. 231. § (5) bekezdés a) pontjában meghatározott jogkörében eljárva – a TVB 64/2014. (X. 9.) sz. TVB határozatát helybenhagyta.
IV.
A határozat Ve. 2. § (1) bekezdés a) és e) pontján, a 43. § (2) bekezdésében, a 218. § (1) bekezdésén, a 231. § (5) bekezdés a) pontján, a jogorvoslatról szóló tájékoztatás a Ve. 222. § (1) bekezdésén, a 223. § (1) bekezdésén, a 224. § (1)-(2) és (5) bekezdésein, az illetékekről szóló tájékoztatás az 1990. évi XCIII. törvény 37. § (1) bekezdésén, a 62. § (1) bekezdés s) pontján, valamint a Legfelsőbb Bíróság 2/2010. (III. 23.) közigazgatási jogegységi határozatán alapul.
Budapest, 2014. október 12.
 
 
                                                                          Dr. Patyi András
                                                              a Nemzeti Választási Bizottság
                                                                                  elnöke