1061/2014. NVB határozat - N. J. magánszemély által benyújtott fellebbezés tárgyában

 

A Nemzeti Választási Bizottság
1061/2014. számú határozata
 
A Nemzeti Választási Bizottság N. J. magánszemély által benyújtott fellebbezés tárgyában meghozta a következő
határozatot:
A Nemzeti Választási Bizottság a Jász-Nagykun-Szolnok Megye 3. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság 38/2014. (IV.16.) számú határozatát helybenhagyja.
A határozat ellen a meghozatalától számított 3 napon belül az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet személyesen, levélben, vagy elektronikus dokumentumként a Kúriához címzett bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújthat be a Nemzeti Választási Bizottságnál (1054 Budapest, Alkotmány u. 3.; levélcím: 1397 Budapest Pf: 547.; e-mail: nvb@nvi.hu). A bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb 2014. április 22-én 16.00 óráig megérkezzen. A bírósági eljárásban az ügyvédi képviselet kötelező. A jogi szakvizsgával rendelkező személy saját ügyében ügyvédi képviselet nélkül is eljárhat. A bírósági felülvizsgálat iránti kérelem elektronikus dokumentumként való benyújtása esetén a kérelem benyújtójának jogi képviselője minősített elektronikus aláírásával látja el a kérelmet. Az elektronikus dokumentumként benyújtott kérelem mellékleteit oldalhű másolatban elektronikus okirati formába kell alakítani. A bírósági eljárás nem tárgyi illetékmentes. A bírósági felülvizsgálat iránti kérelem benyújtóját tárgyi illetékfeljegyzési jog illeti meg.
Indokolás
I.
Dr. Bodor Péter által képviselt Magyar Munkáspárt kifogást tevő 2014. április 14-én a Nemzeti Választási Irodának címzett kifogást nyújtott be, mely 2014. április 14-én áttételre került a Jász-Nagykun-Szolnok Megye 3. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsághoz (a továbbiakban: OEVB) a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 297. § (1) bekezdés a) pontja alapján.
Kifogást tevő jogorvoslati kérelmét a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Tiszabura 3. sz. szavazókörben 2014. április 6-án, a szavazás alatt történtek miatt terjesztette elő. Előadta, hogy a szavazatszámláló bizottság egyik tagja álláspontja szerint szándékosan félrevezette a szavazópolgárokat és ennek következtében befolyásolta a szavazás eredményét. Kifogást tevő kérte a körülmények kivizsgálását, ennek eredményétől függően a Tiszabura 3. sz. szavazókör választási eredményének felülvizsgálatát, szükség esetén a választási eredmények megsemmisítését és a választás megismétlését.
Az OEVB 38/2014. (IV.16.) számú határozatában a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasította az alábbi indokok mellett. Az elsőfokon eljárt bizottság a Ve. 209. § (1) bekezdése alapján megállapította, hogy a kifogás elkésett. Az OEVB rögzítette továbbá, hogy a kifogás nem tartalmazza a Ve. 212. § (2) bekezdése alapján kötelező taralmi elemnek minősülő jogszabálysértés megjelölését, valamint a jogszabálysértés bizonyítékait.
II.
Magánszemély 2014. április 18-án fellebbezést nyújtott be az OEVB 38/2014. (IV.16.) számú határozatával szemben, melyben előadta, hogy álláspontja szerint a Ve. 209. § (2) bekezdése szerint a kifogás nem minősül elkésettnek. Előadta, hogy 2014. április 12. 22 óra 30 perckor került megállapításra a választókerület választási eredménye, így véleménye szerint ez az időpont minősül a jogorvoslati határidő kezdetének. Hivatkozott a Ve. 180. § (1)-(3) bekezdéseinek, valamint a 181. § (1) bekezdésének sérelmére, a szavazás titkosságának megsértésére. Beadványozó bizonyítékként fellebbezéséhez tanúvallomást mellékelt. Beadványozó fentiek szerint kéri a kifogás érdemi elbírálását, a választási eredmények megsemmisítését és a választás megismétlését.
III.
A fellebbezés nem alapos.
A Ve. 10. § (1) bekezdése szerint „Az e törvényben meghatározott határidők jogvesztők”. Ugyanezen rendelkezés (3) bekezdése szerint „A határidő annak utolsó napján 16 órakor jár le.”.
A Ve. 209. § (1) bekezdése alapján a kifogást úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb a sérelmezett jogszabálysértés elkövetésétől számított harmadik napon megérkezzen a kifogás elbírálására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező választási bizottsághoz.
A Ve. 212. § (2) bekezdése szerint a kifogásnak tartalmaznia kell többek között a jogszabálysértés megjelölését, valamint a jogszabálysértés bizonyítékait.
A Ve. 215. §-a szerint a kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani, ha elkésett, valamint, ha nem tartalmazza a 212. § (2) bekezdésében foglaltakat.
A Nemzeti Választási Bizottság rögzíti, hogy 2014. április 6-án észlelt jogszabálysértés esetén 2014. április 9-én 16 óráig lehetett törvényes határidőn belül jogorvoslati kérelmet benyújtani. Beadványozó 2014. április 14-én adta be kifogását, ennél fogva helytálló az elsőfokon eljárt bizottság azon megállapítása, mely szerint a kifogás elkésett.
A Nemzeti Választási Bizottság a kifogás formai vizsgálata alapján megállapítja továbbá, hogy az nem tartalmazza a Ve. 212. § (2) bekezdése alapján kötelező tartalmi elemnek minősülő jogszabálysértés megjelölését, illetve a jogszabálysértés bizonyítékait.
Fentiek alapján a Nemzeti Választási Bizottság – a Ve. 231. (5) bekezdés a) pontjában foglalt jogkörében eljárva – a rendelkező részben foglaltak szerint döntött.
 
IV.
A határozat a Ve. 10. § (1) és (3) bekezdésén, a 209. § (1) bekezdésén, a 212. § (2) bekezdésén, 215. §-án, a 231. § (5) bekezdés a) pontján, a jogorvoslatról szóló tájékoztatás a Ve. 222. §-án, a 223. §-án, a 224. §-án, az illetékekről szóló tájékoztatás az 1990. évi XCIII. törvény 37. § (1) bekezdésén, a 62. § (1) bekezdés s) pontján, valamint a Legfelsőbb Bíróság 2/2010. (III. 23.) közigazgatási jogegységi határozatán alapul.
Budapest, 2014. április 19.
 
 
 
                                                                          Dr. Patyi András
                                                              a Nemzeti Választási Bizottság
                                                                                  elnöke