1057/2014. NVB határozat - az Együtt – a Korszakváltók Pártja és a Párbeszéd Magyarországért Párt által az Európai Parlament tagjainak 2014. évi választásán állított közös lista nyilvántartásba vételének tárgyában

 

A Nemzeti Választási Bizottság
1057/2014. számú határozata
 
A Nemzeti Választási Bizottság az Együtt – a Korszakváltók Pártja (1123 Budapest, Alkotás utca 17-19.) és a Párbeszéd Magyarországért Párt (1052 Budapest, Párizsi utca 6/b) által az Európai Parlament tagjainak 2014. évi választásán állított közös lista nyilvántartásba vételének tárgyában meghozta a következő
határozatot:
A Nemzeti Választási Bizottság az Együtt – a Korszakváltók Pártja és a Párbeszéd Magyarországért Párt jelölő szervezetek által – az Európai Parlament tagjainak 2014. évi választásán – állított közös listát 33 fő jelölttel nyilvántartásba veszi.
A Nemzeti Választási Bizottság a közös listán szereplő jelölteket és sorrendjüket jelen határozat melléklete szerint állapítja meg.
A határozat ellen a meghozatalától számított 3 napon belül az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet személyesen, levélben vagy elektronikus dokumentumként a Kúriához címzett bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújthat be a Nemzeti Választási Bizottságnál (1054 Budapest, Alkotmány u. 3.; levélcím: 1397 Budapest Pf: 547.; e-mail: nvb@nvi.hu). A bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb 2014. április 22-én 16.00 óráig megérkezzen. A bírósági eljárásban az ügyvédi képviselet kötelező. A jogi szakvizsgával rendelkező személy saját ügyében ügyvédi képviselet nélkül is eljárhat. A bírósági felülvizsgálat iránti kérelem elektronikus dokumentumként való benyújtása esetén a kérelem benyújtójának jogi képviselője minősített elektronikus aláírásával látja el a kérelmet. Az elektronikus dokumentumként benyújtott kérelem mellékleteit oldalhű másolatban elektronikus okirati formába kell alakítani. A bírósági eljárás nem tárgyi illetékmentes. A bírósági felülvizsgálat iránti kérelem benyújtóját tárgyi illetékfeljegyzési jog illeti meg.
Indokolás
I.
Az Együtt – a Korszakváltók Pártja és a Párbeszéd Magyarországért Párt, mint jelölő szervezetek az Európai Parlament tagjainak 2014. évi választásán az általuk állított közös listát 2014. április 18-án 34 fő jelölttel bejelentették. A lista bejelentésével egyidejűleg 6608 ajánlóívet adtak át.
A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 338. § (1)-(2) bekezdései szerint a listát legkésőbb a szavazást megelőző harmincnegyedik napon kell bejelenteni, melyet a Nemzeti Választási Bizottság vesz nyilvántartásba.
Az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló 2003. évi CXIII. törvény (a továbbiakban: Epvjt.) 5. §-a szerint listát a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény szerint bejegyzett pártok állíthatnak. Két vagy több párt közös listát is állíthat. A listán a jelöltek a pártok által bejelentett sorrendben szerepelnek. A listaállításhoz legalább 20 000 választópolgárnak az aláírásával hitelesített ajánlása szükséges.
Az ajánlások ellenőrzésének eredményeként a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a jelölő szervezetek által benyújtott érvényes ajánlások száma 21.025, amely meghaladja az Epvjt. 5. §-ának (2) bekezdésében előírt mennyiséget.
A Ve. 129. §-a szerint a lista bejelentésének tartalmaznia kell a listán állított valamennyi jelölt nevét, személyi azonosítóját, lakcímét, valamint nyilatkozatát arról, hogy a jelölést elfogadja, nincs olyan tisztsége, amely összeférhetetlen a képviselői megbízatással, illetve megválasztása esetén arról lemond.
A listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a listán megszerezhető mandátumok száma. A listán szereplő jelöltek sorrendjét a jelölő szervezet határozza meg.
A közös lista bejelentése napján annak 18. helyén szereplő jelölt benyújtotta írásbeli lemondó nyilatkozatát.
A Ve. 137. §-a szerint a jelölt kiesik, ha a szavazás megkezdése előtt a jelölésről írásban lemond, a központi névjegyzékből törlésre kerül, a választhatóság jogát elveszíti, továbbá ha a választási bizottság a jelöltet állító jelölő szervezetet törli a jelölő szervezetek, jelöltek és listák nyilvántartásából. A kiesett jelölt nevét a jelölő szervezetek, jelöltek és listák nyilvántartásából, valamint az egyéni szavazólapokról törölni kell. A Ve. 130. § (2) bekezdése szerint, ha valamelyik jelölt a listáról kiesett, helyére a listán soron következő jelölt lép. A bejelentett listára új jelölt nem jelenthető be.
Tekintettel arra, hogy a 2014. április 18-án bejelentett közös lista 18. helyén szereplő jelölt 2014. április 18-án kelt írásbeli nyilatkozatával a jelölésről lemondott, a Nemzeti Választási Bizottság nem veszi nyilvántartásba, és megállapítja, hogy helyére a közös listán soron következő jelölt lép és a további jelöltek sorrendje is ennek megfelelően változik.
A Nemzeti Választási Bizottság az Együtt – a Korszakváltók Pártja és a Párbeszéd Magyarországért Párt jelölő szervezetek közös listáját – melynek bejelentése a törvényes feltételnek megfelelt – a fenti indokok alapján 33 fő jelölttel veszi nyilvántartásba.
II.
A határozat az Epvjt. 5. §-án, a Ve. a 127. §-án, a 129. § (1) bekezdésén, 130. § (2) bekezdésén, a 132. §-án, a 133. § (1) bekezdésén, a 137. §-án, a 331. §-án, a 338. §-án, a jogorvoslatról szóló tájékoztatás a Ve. 222. § (1) bekezdésén, a 223. § (1) bekezdésén, a 224. § (1)-(2) és (5) bekezdésein, az illetékekről szóló tájékoztatás az 1990. évi XCIII. törvény 37. § (1) bekezdésén, a 62. § (1) bekezdés s) pontján, valamint a Legfelsőbb Bíróság 2/2010. (III. 23.) közigazgatási jogegységi határozatán alapul.
Budapest, 2014. április 19.
 
 
 
 
 
                                                                          Dr. Patyi András
                                                              a Nemzeti Választási Bizottság
                                                                                  elnöke