1043/2014. NVB határozat - a Sz. I. magánszemély által benyújtott fellebbezés tárgyában

 

A Nemzeti Választási Bizottság
1043/2014. számú határozata
 
A Nemzeti Választási Bizottság a Sz. I. magánszemély (a továbbiakban: beadványozó) által benyújtott fellebbezés tárgyában meghozta a következő
határozatot:
A Nemzeti Választási Bizottság a Pest megye 08. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság 55/2014. (IV. 12.) számú határozat elleni fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.
A határozat ellen a meghozatalától számított 3 napon belül az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet személyesen, levélben vagy elektronikus dokumentumként a Kúriához címzett bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújthat be a Nemzeti Választási Bizottságnál (1054 Budapest, Alkotmány u. 3.; levélcím: 1397 Budapest Pf: 547.; e-mail: nvb@nvi.hu). A bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb 2014. április 19-én 16.00 óráig megérkezzen. A bírósági eljárásban az ügyvédi képviselet kötelező. A jogi szakvizsgával rendelkező személy saját ügyében ügyvédi képviselet nélkül is eljárhat. A bírósági felülvizsgálat iránti kérelem elektronikus dokumentumként való benyújtása esetén a kérelem benyújtójának jogi képviselője minősített elektronikus aláírásával látja el a kérelmet. Az elektronikus dokumentumként benyújtott kérelem mellékleteit oldalhű másolatban elektronikus okirati formába kell alakítani. A bírósági eljárás nem tárgyi illetékmentes. A bírósági felülvizsgálat iránti kérelem benyújtóját tárgyi illetékfeljegyzési jog illeti meg.
Indokolás
I.
A Pest megye 08. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsághoz (a továbbiakban: OEVB) 55/2014. (IV.12.) számú határozatával az Egyéni Választókerületi Választási Eredményről szóló jegyzőkönyv alapján megállapította a Pest megye 08. számú országgyűlési egyéni választókerületi választás eredményét.
Beadványozó 2014. április 15-én fellebbezést nyújtott be az OEVB eredményt megállapító határozatával szemben. Fellebbező előadta, hogy álláspontja szerint a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 2. § (1) bekezdés a) és e) pontjában foglalt alapelvek sérültek a választás során és ez alapján kéri a határozat megváltoztatását a Nemzeti Választási Bizottságtól.
Beadványozó részéről a dunavarsányi 4-es szavazókörben a szavazóköri jegyzőkönyvek áttekintése és szavazatszámláló bizottsági tagokkal történt egyeztetés után a láncszavazás gyanúja merült fel. Ezt arra alapozta, hogy az urnában talált szavazólapok száma 1-gyel meghaladta a szavazáson megjelent választópolgárok számát. Beadványozó sérelmezte a szavazatszámláló bizottság azon eljárását, hogy ebben a helyzetben a többszöri átszámolást követően minden jelölttől levontak egy-egy szavazatot. Álláspontja szerint a szavazólapok bélyegzőlenyomatait kellett volna ellenőriznie a szavazatszámláló bizottságnak, hogy kiderüljön melyik szavazókörből került át szavazólap a 4-es szavazókörhöz.
II.
A fellebbezés érdemi vizsgálatra nem alkalmas.
A Ve. 241. § (1)-(2) bekezdései rögzítik, hogy a választási bizottságoknak a választási eredményt megállapító döntése ellen fellebbezést a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntésének törvénysértő voltára, vagy a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozással lehet benyújtani.
A Nemzeti Választási Bizottság hivatkozik a Ve. 197. §-ára, mely szerint, ha az urnákban talált, hivatalos bélyegzőlenyomattal ellátott szavazólapok száma meghaladja a szavazáson megjelent választópolgárok számát, a szavazatszámláló bizottság a jelöltekre, illetve listákra leadott szavazatok közül jelöltenként, illetve listánként a többletnek megfelelő számú szavazatot érvénytelennek nyilvánít.
A Nemzeti Választási Bizottság rögzíti, hogy a szavazatszámláló bizottság a Ve. 197. §-ában foglaltaknak megfelelően helyesen járt el, amikor a többletként megjelenő szavazatszámot az érvényes szavazatokból levonta. A Nemzeti Választási Bizottság megjegyzi továbbá, hogy – a beadványozó által kifogásolt – fenti tény a szavazókörben megállapított eredményre érdemben nem volt kihatással.
A Ve. 223. § (3) bekezdése szerint a fellebbezést lehet benyújtani jogszabálysértésre hivatkozással. A Ve. 224. § (3) bekezdése szerint a fellebbezésnek tartalmaznia kell a kérelem Ve. 223. § (3) bekezdése szerinti alapját. A Ve. 231. § (1) bekezdés d) pontja alapján a fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani, ha nem tartalmazza a 224. § (3) bekezdésében foglaltakat.
A Nemzeti Választási Bizottság megállapítja, hogy a fellebbező jogorvoslati kérelmében a láncszavazásra vonatkozó állításának alátámasztása érdekében további tényeket nem részletezett, nem jelölte meg, hogy mi volt a konkrét jogszabálysértés, semmilyen jogi okfejtést, konkrét tényállítást nem fejtett ki, továbbá a Nemzeti Választási Bizottság megállapítja, hogy mindezekkel kapcsolatos bizonyítékot sem tartalmaz a fellebbezés, mely alapul szolgálhatna a Ve. 241. § (2) bekezdés a) pontjában foglaltak vizsgálatára.
A Nemzeti Választási Bizottság – számos korábbi határozatában kifejtettekkel összhangban – rögzíti, hogy a fellebbezés benyújtásakor a bizonyítási kötelezettség és teher a kérelmezőt terheli, azonban a beadványozó által megjelölt, a Ve. 2. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt választások tisztaságának megóvására és az e) pont szerinti jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvi sérelmével kapcsolatosan sem jelölt meg konkrét cselekményt vagy jogsértést, továbbá az alapelvi sérelem bizonyítására sem terjesztett elő érdemi bizonyítékot.
A fentiekben rögzített indokok alapján a Nemzeti Választási Bizottság a Ve. 231. § (1) bekezdés d) pontja szerint a rendelkező részben foglaltak szerint döntött.
II.
A határozat a Ve. 197. §-án, a 223. §-án, a 224. §-án, a 231. § (1) bekezdésén, a 241. § (2) bekezdés a) pontján, a jogorvoslatról szóló tájékoztatás a Ve. 222. § (1) bekezdésén, a 223. § (1) bekezdésén, a 224. § (1)-(2) és (5) bekezdésein, az illetékekről szóló tájékoztatás az 1990. évi XCIII. törvény 37. § (1) bekezdésén, a 62. § (1) bekezdés s) pontján, valamint a Legfelsőbb Bíróság 2/2010. (III. 23.) közigazgatási jogegységi határozatán alapul.
Budapest, 2014. április 16.
 
 
 
                                                                          Dr. Patyi András
                                                              a Nemzeti Választási Bizottság
                                                                                  elnöke