1039/2014. NVB határozat - K. Á. magánszemély által benyújtott fellebbezés tárgyában

 

A Nemzeti Választási Bizottság
1039/2014. számú határozata
 
A Nemzeti Választási Bizottság K. Á. magánszemély (a továbbiakban: beadványozó) által benyújtott fellebbezés tárgyában meghozta a következő
határozatot:
A Nemzeti Választási Bizottság a Budapest 15. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság 75/2014. (IV. 12.) számú határozata ellen benyújtott fellebbezés 1. pontjában foglalt kérelmet, mely a választókerületben leadott valamennyi érvénytelen szavazat felülvizsgálatára irányult, érdemi vizsgálat nélkül utasítja el.
A Nemzeti Választási Bizottság Budapest 15. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság 75/2014. (IV. 12.) számú határozatát egyebekben az alábbiak szerint változtatja meg.
A Nemzeti Választási Bizottság megállapítja, hogy a Budapest 15. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület egyéni választókerületi eredményében az általa elvégzett újraszámlálás változást nem eredményezett. Az érvényes és érvénytelen szavazólapok száma nem változott, az érvényes szavazólapok száma összesen 54.921, az érvénytelen szavazólapok száma összesen 394.
Az újraszámlálás eredménye azonban érintette a Budapest 15. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Budapest XVIII. kerület 10. számú szavazókörében megállapított eredményt. A Nemzeti Választási Bizottság megállapítja, hogy Budapest XVIII. kerület 10. számú szavazókörében az egyéni jelöltekre leadott érvényes szavazólapok száma 692 helyett 694, Kunhalmi Ágnesre, a Magyar Szocialista Párt, az Együtt - a Korszakváltók Pártja, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Magyar Liberális Párt közös egyéni jelöltjére leadott érvényes szavazatok száma 248 helyett 250.
Az újraszámlálás eredménye érintette továbbá a Budapest 15. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Budapest XVIII. kerület 40. számú szavazókörében megállapított eredményt. A Nemzeti Választási Bizottság megállapítja, hogy Budapest 15. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Budapest XVIII. kerület 40. számú szavazókörében az egyéni jelöltekre leadott érvényes szavazólapok száma 810 helyett 808. Kucsák Lászlóra, a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt közös egyéni jelöltjére leadott érvényes szavazatok száma 273 helyett 271.
A határozat ellen a meghozatalától számított 3 napon belül az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet személyesen, levélben vagy elektronikus dokumentumként a Kúriához címzett bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújthat be a Nemzeti Választási Bizottságnál (1054 Budapest, Alkotmány u. 3.; levélcím: 1397 Budapest Pf: 547.; e-mail: nvb@nvi.hu). A bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb 2014. április 19-én 16.00 óráig megérkezzen. A bírósági eljárásban az ügyvédi képviselet kötelező. A jogi szakvizsgával rendelkező személy saját ügyében ügyvédi képviselet nélkül is eljárhat. A bírósági felülvizsgálat iránti kérelem elektronikus dokumentumként való benyújtása esetén a kérelem benyújtójának jogi képviselője minősített elektronikus aláírásával látja el a kérelmet. Az elektronikus dokumentumként benyújtott kérelem mellékleteit oldalhű másolatban elektronikus okirati formába kell alakítani. A bírósági eljárás nem tárgyi illetékmentes. A bírósági felülvizsgálat iránti kérelem benyújtóját tárgyi illetékfeljegyzési jog illeti meg.
Indokolás
I.
A Budapest 15. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (a továbbiakban: OEVB) 75/2014. (IV. 12.) számú határozatában megállapította, hogy a Budapest 15. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületben az 1-76. számú szavazóköri jegyzőkönyvek alapján a megválasztott országgyűlési képviselő Kucsák László, a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt közös egyéni jelöltje.
A fellebbező az OEVB 75/2014. (IV. 12.) számú határozata ellen 2014. április 15-én 12 óra 13 perckor nyújtotta be jogorvoslati kérelmét. Fellebbezésének 1. pontjában rögzítette, hogy az OEVB a választás egyéni választókerületi eredményét úgy állapította meg, hogy az azt megalapozó szavazatszámláló bizottsági döntések olyan szavazólapokat és szavazatokat is érvénytelennek minősítettek, amelyek a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 193. § (1)-(2) bekezdéseiben foglaltakat nem teljesítik. A fellebbező szerint bizonyítási kötelezettség a Kúria Kvk.III.37.327./2014/5. számú végzésében foglaltak alapján nem terheli. Kérte, hogy a Nemzeti Választási Bizottság a választókerületben érvénytelennek minősített valamennyi szavazólap, illetve szavazat érvényességét vizsgálja meg.
A fellebbező jogorvoslati kérelme 2. pontjában foglaltak szerint Budapest XVIII. kerületének 40. számú szavazókörében a szavazatszámláló bizottság (a továbbiakban: SZSZB) olyan szavazatot is érvényesnek fogadott el, ahol a választópolgár csak aláhúzta a jelölt nevét a szavazólapon, azonban a jelölt neve melletti körben nem helyezett el két egymást metsző vonalat. A fellebbező bizonyítékként az egyik SZSZB tag írásbeli nyilatkozatát csatolta. Mindezek alapján a jelölt kérte, hogy a Nemzeti Választási Bizottság vizsgálja meg e szavazókörben leadott érvényes szavazatokat.
A fellebbező jogorvoslati kérelme 3. pontjában rögzítette, hogy Budapest XVIII. kerületének 10. számú szavazókörében az SZSZB több olyan szavazólapot is érvénytelennek minősített, amelyen a választópolgár választói akaratát fekete színű tollal fejezte ki. A fellebbező hivatkozott arra, hogy a Ve. zárt taxációként rögzíti a szavazólap és a szavazat érvénytelenségének okait, melyek között a fekete színű toll nem szerepel. A fellebbező bizonyítékként az egyik SZSZB tag írásbeli nyilatkozatát csatolta. Mindezek alapján kérte, hogy a Nemzeti Választási Bizottság vizsgálja meg az e szavazókörben leadott érvénytelen szavazólapokat, illetve szavazatokat, érvényességük tárgyában döntsön és a fellebbezéssel érintett határozatot változtassa meg.
II.
A fellebbező jogorvoslati kérelme 1. pontjában konkrét bizonyíték és jogi okfejtés nélkül rögzíti, hogy a szavazatszámláló bizottságok olyan szavazólapokat, illetve szavazatokat nyilvánítottak érvénytelennek, amelyek a Ve. 193. §-ában foglaltak alapján nem minősülnek annak, mely azonban a Bizottság álláspontja szerint nem alapozza meg a választókerületben leadott valamennyi érvénytelen szavazat újraszámolását. A Nemzeti Választási Bizottság álláspontja szerint konkrétan meg kell jelölni, hogy mely szavazókörökben, milyen jogszabályi rendelkezés megsértése mellett kerültek érvénytelenné nyilvánításra szavazólapok, illetve a szavazatok és ezen túlmenően egyes érvénytelenné nyilvánított szavazatok közül legalább példálózó jelleggel meg kell jelölni, hogy azok a felülvizsgálat után mitől minősülnének érvényes szavazatnak. A fellebbező azt őt megillető bizonyítási teher kimentéseként a Kúriának az ajánlóívek ellenőrzésére vonatkozó végzése rendelkezésére hivatkozik, mely azonban a Nemzeti Választási Bizottság álláspontja szerint jelen esetben analógiaként nem alkalmazható, tekintettel arra, hogy mind szabályozásában, mind tárgyában a választási eljárás két teljesen különböző eljárási cselekményéről van szó. Tekintettel arra, hogy a fellebbező jogorvoslati kérelmében foglaltakat érdemben nem bizonyította, ezért a jogorvoslati kérelem e részét a Bizottság érdemi vizsgálat nélkül utasította el.
A kérelem 2. és 3. pontjában foglaltak megvizsgálása érdekében a Nemzeti Választási Bizottság 2014. április 16-án, jegyzőkönyvben foglalt döntéssel a Budapest 15. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Budapest XVIII. kerület 10. számú szavazókörében az érvénytelen szavazatok, míg a Budapest 15. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Budapest XVIII. kerület 40. számú szavazókörében az egyéni jelöltekre leadott érvényes szavazatok újraszámolását rendelte el. Az újraszámlálás eredményeként a Nemzeti Választási Bizottság az alábbiakat állapította meg.
Budapest 15. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Budapest XVIII. kerület 10. számú szavazókörében az egyéni jelöltekre leadott érvénytelen szavazólapok száma 6 volt, az országos listákra leadott érvénytelen szavazólapok száma 5 volt. 2 egyéni szavazólapot és 2 pártlistás szavazólapot a szavazatszámláló bizottság azért nyilvánított érvénytelennek, mert azokon a választópolgár a jelölt, illetve a pártlista neve melletti körbe fekete tollal helyezett el két egymást metsző vonalat. A Nemzeti Választási Bizottság e szavazatok tekintetében megállapította, hogy azok nem felelnek meg a Ve. 193. §-ában foglalt érvénytelenségi követelményeknek, így azokat érvényesként fogadta el. A szavazatok Kunhalmi Ágnes egyéni jelöltre és a Magyar Szocialista Párt, az Együtt- a Korszakváltók Pártja, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Magyar Liberális Párt közös pártlistájára leadott érvényes szavazatok voltak.
A Nemzeti Választási Bizottság az újraszámlálás eredményeként megállapítja, hogy Budapest XVIII. kerület 10. számú szavazókörében az egyéni jelöltekre leadott érvényes szavazólapok száma 692 helyett 694, Kunhalmi Ágnesre, a Magyar Szocialista Párt, az Együtt - a Korszakváltók Pártja, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Magyar Liberális Párt közös egyéni jelöltjére leadott érvényes szavazatok száma 248 helyett 250.
A Nemzeti Választási Bizottság az újraszámlálás eredményeként megállapítja továbbá, hogy Budapest 15. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Budapest XVIII. kerület 10. számú szavazókörében az országos pártlistákra leadott érvényes szavazólapok száma 692 helyett 694, a Magyar Szocialista Párt, az Együtt - a Korszakváltók Pártja, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Magyar Liberális Párt közös pártlistájára leadott érvényes szavazatok száma 223 helyett 225. Az országos listákra leadott szavazatok száma azonban a választás egyéni választókerületi eredményének nem része. A jelen eljárás keretében érvényesnek nyilvánított két pártlistás szavazat a Nemzeti Választási Bizottság által megállapítandó országos listás szavazás eredményének megállapításakor kerül figyelembe vételre.
Budapest 15. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Budapest XVIII. kerület 40. számú szavazókörében az egyéni jelöltekre leadott érvényes szavazatok újraszámlálása eredményeként a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy az egyéni jelöltekre leadott érvényes szavazólapok száma 810 helyett 808, tekintettel arra, hogy 2 szavazólapon a választópolgár a jelölt neve melletti körben nem helyezett el két egymást metsző vonalat, választópolgári akaratát a jelölt nevének aláhúzásával fejezte ki. A szavazatszámláló bizottság e két szavazatot Kucsák László, a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt közös egyéni jelöltjére leadott érvényes szavazatként fogadta el. A Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy e szavazatok a Ve. 193. § (2) bekezdés a) pontja szerint érvénytelen szavazatok, mely alapján Kucsák László egyéni jelöltre leadott érvényes szavazatok száma 273 helyett 271.
A Nemzeti Választási Bizottság megállapítja, hogy mivel Budapest 15. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Budapest XVIII. kerület 10. számú szavazókörében két egyéni jelöltre leadott érvénytelen szavazólapot érvényes szavazatként fogadott el, míg Budapest XVIII. kerület 40. számú szavazókörében két egyéni jelöltre leadott érvényes szavazólapot érvénytelennek minősített, számszakilag Budapest 15. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület választási eredménye nem változott.
A Nemzeti Választási Bizottság a leírt indokok alapján a rendelkező részben foglaltak szerint határozott.
II.
A határozat a Ve. 186. § (2) bekezdésén, a 193. §-án, 241. § (1)-(2) bekezdésein, a 231. § (5) bekezdésén, a jogorvoslatról szóló tájékoztatás a Ve. 222. § (1) bekezdésén, a 223. § (1) bekezdésén, a 224. § (1)-(2) és (5) bekezdésein, az illetékekről szóló tájékoztatás az 1990. évi XCIII. törvény 37. § (1) bekezdésén, a 62. § (1) bekezdés s) pontján, valamint a Legfelsőbb Bíróság 2/2010. (III. 23.) közigazgatási jogegységi határozatán alapul.
Budapest, 2014. április 16.
 
 
                                                                          Dr. Patyi András
                                                              a Nemzeti Választási Bizottság
                                                                                  elnöke