A választási felkészülésről

A Nemzeti Választási Iroda megkezdte a felkészülést a 2018-as országgyűlési választásokra. A felkészülés menetéről az NVI tájékoztatta az Országgyűlésben képviselővel rendelkező pártokat.

A választási jogszabályok csak nagyon kis mértékben változtak az elmúlt években, így a 2018-as országgyűlési választásokon lényegben a 2014-es országgyűlési választások során hatályban volt jogszabályi környezet érvényes.

Az egyik változás, hogy a választási eljárásról szóló törvény 2014 júniusi módosítása óta a választópolgárok tájékoztatást kérhetnek arról, hogy a leellenőrzött ajánlások között szerepelt-e olyan, amely adataikat tartalmazza. Fontos, hogy a jelölt által leadott ajánlásokat addig ellenőrzik, amíg 500 érvényes ajánlást találnak. Az ezeken felüli – esetleg több ezer – ajánlás ellenőrzésére már nem kerül sor. Ezzel a lehetőséggel bármelyik választópolgár élni tud, ha az ajánlási időszakban felkeresi az illetékes választási irodát (jegyzőt).

A szavazatszámlálás a több mint tízezer szavazókörben továbbra is kézzel történik. A szavazatokat minden szavazókörben legalább kétszer számolják át addig, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lesz. A szavazatszámláló bizottságokba minden, a választásokon induló párt delegálhat tagokat. A hivatalos eredményt a papíralapon kitöltött jegyzőkönyvek tartalmazzák.

A Nemzeti Választási Iroda megkezdte az informatikai felkészülést, melynek egyik kiemelt területe az informatikai biztonság fokozása. Az információbiztonsági intézkedések fókuszában a bizalmasság, sértetlenség, rendelkezésre állás biztosítása áll. Az internet irányából esetlegesen érkező támadások elleni védekezés kapcsán az NVI vizsgálja egy választási informatikai biztonsági műveleti központ létrehozásának lehetőségét.

A Nemzeti Választási Iroda a tervezett intézkedésekről tájékoztatta az Országgyűlésben képviselővel rendelkező pártokat, s az NVI szándékai szerint a választásokig rendszeres tájékoztatást nyújt a felkészülésről.