Az NVI megküldte a kormánynak a népszavazási törvény módosítási javaslatait

A Nemzeti Választási Iroda megküldte a kormánynak a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló 2013. évi CCXXXVIII. törvénnyel (röviden: népszavazási törvény) kapcsolatos módosítási javaslatait. Az NVI két alapvető megoldási koncepció mentén készítette el tervezeteit.

Először is az NVI javasolja, hogy a törvényhozó fontolja meg a népszavazási kezdeményezések ügyfélkapus benyújtásának bevezetését. Ez megszüntetné a személyes jelenlétet igénylő versenyhelyzetet, és annak biztosítana elsőbbséget a kérdés elbírálásánál, aki a törvényben meghatározott időpontot követő legrövidebb időn belül nyújtja be kezdeményezését az ügyfélkapun keresztül.

A másik megoldás szerint a népszavazási kérdést az a beadványozó „foglalná”, aki hitelesített népszavazási kérdéséhez hamarabb összegyűjti a szükséges számú támogató aláírást. Ebben az esetben a népszavazási kérdések hitelesítésének (és az aláírásgyűjtés megkezdésének) nem képezné akadályát az, ha már folyamatban van egy másik, azonos tárgykörbe tartozó kérdés elbírálása vagy akár az aláírások gyűjtése.

A két megoldás kiegészítéseként javasolja továbbá az NVI, hogy a kérdés benyújtásakor csatolandó támogatói választópolgári aláírások számát 20-ról legalább 200-ra emelje a jogalkotó.

Az NVI emlékeztet arra, hogy Pálffy Ilona elnök asszony már 2015. július 29-én javaslatot tett a népszavazási törvény módosítására (a jelenlegi második javaslatnak megfelelően). A javaslatot azonban akkor a kormány és a parlamenti frakcióval rendelkező pártok nem támogatták. Az NVI reményét fejezi ki, hogy az Országgyűlés rövid időn belül úgy módosítja a népszavazási törvényt, hogy a február 23-án történt, a népszavazás intézményéhez és a demokráciához méltatlan események még egyszer ne fordulhassanak elő.