Országos Választási Iroda

Választási információk vakok és gyengénlátók számára


Főoldal / OVB / Állásfoglalások

18/2006. (VI. 21.) OVB állásfoglalás
a jelölő szervezetek nyilvántartásba vételéről

Az Országos Választási Bizottság a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 105/A. (4) bekezdésének a) pontjában, 115/I. §-a (8) bekezdésének a) pontjában és 115/P. § (5) bekezdésének a) pontjában írt hatáskörében a jelölő szervezetek nyilvántartásba vételéről az alábbi

állásfoglalást

adja ki.

A Ve. 51. §-a szerint: "(1) Azt a jelölő szervezetet, amely jelöltet vagy listát kíván állítani, a társadalmi szervezetek bírósági nyilvántartásából a választás kitűzését követően kiállított kivonat csatolásával kell bejelenteni az alábbiak szerint:
a) ha a jelölő szervezet több megye, illetőleg a főváros és valamely megye területén is jelöltet vagy listát kíván állítani, az Országos Választási Bizottságnál,
b) ha a jelölő szervezet csak egy megye, illetőleg a főváros területén belül, de több országgyűlési egyéni választókerületben, illetőleg több településen kíván jelöltet állítani, a területi választási bizottságnál,
c) ha a jelölő szervezet csak egy országgyűlési egyéni választókerületben, illetőleg csak egy településen kíván jelöltet állítani, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál, illetőleg a helyi választási bizottságnál."

A Ve. 55. § (2) bekezdése szerint "Az illetékes választási bizottság minden, a törvényes feltételeknek megfelelő jelölő szervezetet, jelöltet, illetőleg listát - a bejelentését követő három napon belül - nyilvántartásba vesz." Az 56. § alapján "(1) A választási bizottság visszautasítja a jelölő szervezet nyilvántartásba vételét, ha a jelölő szervezet a törvényes feltételeknek nem felel meg. (2) A választási bizottság visszautasítja a jelölt nyilvántartásba vételét, ha a jelölés a törvényes feltételeknek nem felel meg, vagy a jelölt a törvényben előírt nyilatkozatait nem tette meg. (3) A választási bizottság visszautasítja a lista nyilvántartásba vételét, ha a jelölés a törvényes feltételeknek nem felel meg.

A Ve. 105/A. (4) bekezdése, 115/I. § (8) bekezdése és 115/P. § (5) bekezdése rendelkezik az Országos Választási Bizottság hatásköréről a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a települési, a megyei és az országos kisebbségi önkormányzati képviselők választásán. Ezek a rendelkezések nem nevesítik, hogy az Országos Választási Bizottság dönt a több megye, illetőleg a főváros és valamely megye területén is jelöltet vagy listát állítani kívánó jelölő szervezetek nyilvántartásba vételéről. Ezzel ellentétben az országgyűlési választásokra és az Európai Parlament tagjainak választására vonatkozó hatásköri szabályok (Ve. 90/A. (4) bekezdés b) pont, 99/K. § (5) bekezdés b) pont) nevesítik az Országos Választási Bizottság e hatáskörét.

Az Országos Választási Bizottság álláspontja szerint a testület a Ve. különös rendelkezéseiben felsorolt hatásköri jegyzékben meghatározottak mellett minden olyan egyéb tevékenységet köteles ellátni, melyet a jogszabályok meghatároznak részére. Ilyen tevékenység a több megye, illetőleg a főváros és valamely megye területén is jelöltet vagy listát állítani kívánó jelölő szervezetek nyilvántartásba vétele, mert a Ve. 55. §-ban foglalt "illetékes választási bizottság" alatt - a bejelentés helye és a Ve. összefüggéseiből következően, eltérő rendelkezés hiányában - az Országos Választási Bizottságot kell érteni.

Budapest, 2006. június 21.

Dr. Szigeti Péter
az Országos Választási Bizottság
elnöke


Vissza a főoldalra