A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA


Kvk. III.37.051/2003/2.szám


A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a dr. T. L. ügyvéd  által képviselt Lungo Drom Választási Koalíció (Budapest) kérelmezőnek az Országos Választási Bizottság 8/2003. (I. 12.) számú határozata ellen benyújtott kifogása tárgyában az alulírott napon meghozta a következő

v é g z é s t:

A Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság 8/2003. (I.12.) számú határozatát megsemmisíti és elrendeli az országos cigány önkormányzati választás megismétlését.

Ez ellen a végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

I N D O K O L Á S

Az Országos Választási Bizottság a 8/2003. (I.12.) számú határozatával az országos cigány önkormányzat választásának eredményét jóváhagyta. Megállapította, hogy a 2003. január 11-i országos cigány önkormányzat tagjait megválasztó elektori gyűlés a jogszabályoknak megfelelően zajlott le.

A kérelmező az Országos Választási Bizottság határozata elleni kifogásában kérte a választás eredményének megsemmisítését és a választási eljárás megismételtetésének elrendelését. Előadta a kérelmező, hogy az összesen megválasztott 4592 elektorból csak 1374 elektor vett részt a szavazásban, ezért az elektori gyűlés a közgyűlési tagok megválasztásakor határozatképtelen volt, mert a részvételi arány a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 34. §-a és a 46/1998. (X.21.) BM rendelet (a továbbiakban: R.) 27. § /1/ bekezdése szerinti 50%-ot nem érte el. Álláspontja szerint az elektori gyűlés határozatképességének a határozathozatalkor kell fennállnia.
A kérelmező személyes meghallgatását kérte.

A kifogás alapos.

A Tv. 34. §-a értelmében az elektorok gyűlése határozatképes, ha azon legalább a megválasztott elektorok fele részt vesz. Ugyanezt a rendelkezést tartalmazza az R. 27 §-ának (1) bekezdése is.

A 2003. január 12. napján megtartott elektori gyűlés jegyzőkönyve a jelenlévő elektorok számát 2685 főben állapítja meg. A jegyzőkönyv ugyanakkor – a kifogásban előadottaknak megfelelően -a szavazók számát 1347 főben jelöli meg.

Az Országos Választási Bizottság által jóváhagyott jegyzőkönyvből egyértelműen megállapítható, hogy az országos cigány önkormányzat közgyűlése tagjainak megválasztásakor az elektorok gyűlésén a megválasztott elektorok kevesebb, mint fele vett részt, így az elektorok gyűlése ekkor már nem volt határozatképes.
A Legfelsőbb Bíróság ítélkezési gyakorlata következetes abban, hogy választás esetén a választásra jogosult testület (gyűlés) határozatképességét a szavazás megkezdésekor, vagyis a határozathozatal előtt is meg kell állapítani.

Az Országgyűlés a Tv-ben biztosítja mindazon jogokat, amelyek a kisebbségekhez tartozó személyeknek, mint magyar állampolgároknak és ezek közösségeinek nemcsak emberi jogai, hanem olyan politikai jogok, amelyek segítségével nemzeti, vagy etnikai önazonosságuk megőrzése elősegíthető. A törvény rendelkezéseit a kisebbségi önkormányzatok megválasztása során csak a vázolt céljával összhangban, a demokratizmus és önkormányzatiság elvei figyelembevételével lehet alkalmazni. Biztosítani kell ezért, hogy a kisebbségi önkormányzatok megválasztására jogosultak akarata a törvény által előírt eljárás során érvényesüljön.

A Tv. Céljaiból fakadó követelmény érvényesülésének elengedhetetlen feltétele, hogy a kisebbségi önkormányzat megválasztásakor a határozatképesség a döntéshozatalkor fennálljon. Az elektorok gyűlése ezért csak akkor tekinthető határozatképesnek, ha azon a megválasztott elektorok legalább fele a szavazás időpontjában is részt vesz.

Mindezekre figyelemmel a Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság választási eredményt jóváhagyó határozatát a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 79. § /1/ bekezdésének b/ pontja alapján megsemmisítette és elrendelte a választási eljárás megismétlését.
A Legfelsőbb Bíróság a kérelmező kifogásának helyt adott, ezért személyes meghallgatását a becsatolt bizonyítékokra tekintettel nem tartotta szükségesnek.

A Legfelsőbb Bíróság végzése elleni további jogorvoslatot a Ve. 79. §-ának /2/ bekezdése zárja ki.

Budapest, 2003. január 16.


Dr. Kozma György sk. tanácselnök, 

Dr. Kárpáti Zoltán sk. előadó bíró, 

Dr. Csiby Attila sk. bíró