A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kvk.III.37.017/2003/2. szám

 

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a H. G. által képviselt ruszin kisebbségi önkormányzatok kérelmezőknek az Országos Választási Bizottság 1/2003. (I. 5.) számú határozata ellen benyújtott kifogása tárgyában meghozta a következő

v é g z é s t :

A Legfelsőbb Bíróság a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

Ez ellen a végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Indokolás

A kérelmező a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) alapján kifogást nyújtott be az Országos Választási Bizottság 2003. január 5. napján meghozott, 1/2003. (I. 5.) számú határozata ellen, amellyel a Bizottság a ruszin országos kisebbségi önkormányzat választásának eredményét jóváhagyta. 

A Ve. 4. §-ának /3/ bekezdése kimondja, hogy az e törvényben meghatározott határidők jogvesztők, azok - ha a törvény másképpen nem rendelkezik - a határidő utolsó napján 16 órakor járnak le.
A Ve. 78. §-ának /4/ bekezdése előírja, hogy a bírósági eljárásban a jogi képviselet kötelező. A Ve. 78. §-ának /2/ bekezdése alapján a hiányosan benyújtott kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani.

Tekintettel arra, hogy a kérelmezők jogi képviselő nélkül és elkésetten - a Legfelsőbb Bíróságra 2003. január 9-én érkezett beadványuk - nyújtották be kifogásukat, a Legfelsőbb Bíróság a kifogást a Ve. 78. §-ának /1/ és /2/ bekezdése alapján érdemi vizsgálat nélkül elutasította. 

A további jogorvoslat kizártságára vonatkozó rendelkezés a Ve. 78. §-ának /2/ bekezdésén alapszik.

Budapest, 2003. január 9.


Dr. Kozma György sk. tanácselnök

Dr. Kárpáti Zoltán sk. előadó bíró

Dr. Madarász Gabriella sk. bíró

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fentiek szerint a Legfelsőbb Bíróság a kifogásokat Ve. 80. § /4/ bekezdése alapján elutasította. A jogorvoslattal kapcsolatos tájékoztatás a Ve. 79. § /2/ bekezdésén alapul.

Budapest, 2002. október 14.

Dr. Rakvács József sk. tanácselnök, 

Dr. Danzinger Éva sk. előadó bíró sk. 

Dr. Matheidesz Ilona sk. bíró