AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI IRODA VEZETŐJÉNEK
1/1998. (I. 21.) INTÉZKEDÉSE
A szavazókörök területi beosztásának felülvizsgálatáról, az ezzel kapcsolatos adatközlések, valamint a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok nyilvántartásából történő adatszolgáltatások rendjéről

 

Az 1998. évi országgyűlési képviselő-választásokra a névjegyzék időben és jó minőségben történő elkészítése érdekében az alábbi előkészületi intézkedést hozom:

I.
A szavazókörök területi beosztásának elkészítése

  1. A Központi Nyilvántartó és Választási Hivatal (a továbbiakban: KÖNYV) és a Területi/Fővárosi Államháztartási és Közigazgatási Információs Szolgálat (a továbbiakban: TÁKISZ/FÁKISZ) 1998. január 30-tól a választás második fordulójának napjáig a központi és a területi nyilvántartáson területszervezési (területátcsatolás, közterület-, házszámváltozás, stb.) intézkedést nem vezet át.
  2. A TÁKISZ (a fővárosi kerületek tekintetében a KÖNYV) a szavazókörök felülvizsgálata érdekében a Helyi Választási Iroda (a továbbiakban: HVI) vezetőjének 1998. február 3-ig megküldi a rendelkezésre álló címállományt, kiegészítve az adott címen lakóhellyel –ennek hiányában tartózkodási hellyel – rendelkező nagykorú magyar állampolgárok számával, valamint az 1997. november 16-iki népszavazásra kialakított szavazókörök sorszámával, továbbá az országgyűlési egyéni választókerületi azonosítóval.
  3. A HVI vezetője a felülvizsgált, szükség szerint módosított szavazóköri beosztást, valamint a szavazókörök címjegyzékét 1998. február 9-ig közli a TÁKISZ-szal, illetőleg a fővárosi kerületi jegyző a FÁKISZ-szal.
  4. A Területi Választási Iroda (a továbbiakban: TVI) vezetője ellenőrzi a szavazókörök kialakításának törvényességét, és az ellenőrzés eredményéről 1998. február 12-ig tájékoztatja az Országos Választási Iroda (a továbbiakban: OVI) vezetőjét.
  5. Az összegyűjtött körzetállományt a TÁKISZ, illetőleg a FÁKISZ 1998. február 12-ig az országos táv-adatfeldolgozó hálózat útján továbbítja a KÖNYV-nek.
  6. Amennyiben a HVI vezetőjének illetékességi területén helyi számítógépes rendszer működik 2-3. pont szerinti eljárás hálózaton illetve mágneses adathordozók segítségével is lebonyolítható.

II.
A választójoggal nem rendelkező nagykorú magyar állampolgárok nyilvántartásából történő adatszolgáltatás rendje

  1. Az országgyűlési képviselő-választás kitűzését követően a KÖNYV táv-adatfeldolgozó hálózaton keresztül a névjegyzék készítés kezdetének időpontjára továbbítja a TÁKISZ részére a megyében érintett, választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok adatait.
  2. A TÁKISZ az 1. pont szerinti adatokat kiegészítve a szavazóköri adatokkal, településenkénti bontásban haladéktalanul elkészíti a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok.

Az elkészített jegyzéket a TÁKISZ

  1. Az 1. és 2. pont szerinti feladatokat a főváros tekintetében a KÖNYV végzi el.
  2. A KÖNYV az adatok 1. pont szerinti továbbítása és a választás első fordulóját megelőző 7. nap között a választójoggal nem rendelkező, nagykorú polgárok nyilvántartásában bekövetkezett változásokat a TÁKISZ-szal a választás első fordulóját megelőző 5., a fővárosi kerületi jegyzőkkel a 3. napig közli. A TÁKISZ a változásokat tartalmazó jegyzékeket a választás első fordulóját megelőző 3. napig továbbítja a HVI vezetőjének.
  3. A KÖNYV a választás első fordulóját megelőző 7. nap és a második fordulóját megelőző 7. nap között a választójoggal nem rendelkező, nagykorú polgárok nyilvántartásában bekövetkezett változásokat a TÁKISZ-szal a választás második fordulóját megelőző 5., a fővárosi kerületi jegyzőkkel a 3. napig közli. A TÁKISZ a változásokat tartalmazó jegyzékeket a választás 2. fordulóját megelőző 3. napig továbbítja a HVI vezetőjének.

III.

  1. A TVI vezetők a területi és a helyi választási irodák részére –az ezen intézkedésben– meghatározott feladatok végrehajtását ellenőrzik, és az ellenőrzés eredményéről tájékoztatják az OVI vezetőjét.
  2. A TVI vezetők gondoskodnak arról, hogy ezen intézkedést a HVI vezetők megismerjék.

IV.

A TÁKISZ-ok a HVI vezetőkkel történt egyeztetés alapján haladéktalanul összesítsék, hogy mely települések készítik egyénileg a választói névjegyzéket. Ellenőrzés és véglegesítés céljából 1998. január 30-ig továbbítsák a TVI vezetők részére.

A TVI vezetők a pénzügyi leutalások zökkenőmentes végrehajtása érdekében 1998. február 3-ig tájékoztatják az OVI vezetőjét az összesítés eredményéről.