„Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz!” - középiskolai vetélkedő

2014-től szervezünk különböző vetélkedőket a fiatalok számára. Olyan jellegű tudás átadására törekszünk, amely a fiatalok mindennapi életéhez ad hatékony segítséget és képessé teszi a diákokat arra, hogy a közélet, az őket körülvevő társadalom működését megértsék, és abban, ha szeretnének, aktív részt is tudjanak vállalni. A 21. század elvárásainak megfelelve a versenyek tematikája tudatosan lép túl a lexikális tudás számonkérésén és jutalmazásán. A vetélkedők feladatai között hangsúlyos szempontnak tartjuk a csapatmunka ösztönzését, a fiatalok vita- és érvelési készségeinek elősegítését, amelyek a különféle közéleti szituációkban a versenyzők szóbeli kifejezőképességének fejlesztéséhez járulnak hozzá. A versenyeken a részvétel önkéntes, a feladatokat a fiatalok csapatokban oldják meg, a felkészülést pedagógusok és írásos segédanyagok támogatják.

Véget ért a Nemzeti Választási Iroda és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája által immár harmadjára útnak indított „Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz!” elnevezésű középiskolai vetélkedő. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2019. február 28-án megrendezett országos döntőn 12 csapat mérte össze tudását.  A vetélkedő négyfős csapatok között zajlott. A versenyre összesen 86 csapat, 344 diák jelentkezett. Mivel 2019-ben európai parlamenti és önkormányzati választások is lesznek Magyarországon, így az idei verseny témakörei a nemzetközi szervezetek, az Európai Unió intézményei, köztük is főként az Európai Parlamenttel és az európai parlamenti választásokkal kapcsolatos tudnivalók köré csoportosultak.

A döntőben a csapatoknak nem csak lexikális tudásukra, de kreativitásukra is szükségük volt, hiszen az írásbeli feladatok mellett a különféle közéleti szituációk bemutatása során a zsűri értékelte előadásmódjukat és vitakészségüket is. 

A versenyen első helyezést ért el a Budapest V. kerületi Eötvös József Gimnázium „Imperio” nevű csapata. A diákok nyereménye iskolájuk számára kiutazási lehetőség az Európai Parlamentbe, Strasbourgba az Euroscola játékra, emellett tudásukat nagy értékű ajándékutalvánnyal is díjazták a szervezők.  

Második helyezett lett a „Csongerek” nevű csapat, amely szintén a Budapest V. kerületi Eötvös József Gimnáziumból érkezett. A diákok nyereménye egy utazás Brüsszelbe, valamint vásárlási utalvány. Harmadik helyezést ért el budapesti Bornemisza Péter Gimnázium „Protest” nevű csapata. Ők vásárlási utalvánnyal lettek gazdagabbak.

 

 

Korábbi vetélkedők