Kampánycélú adatigénylés

Közvetlen politikai kampány az országos népszavazáson

Országos népszavazáson kampányidőszakban bárki kampányolhat (ez alól kivétel a politikai reklám közzététele). A népszavazási kampányanyagok közvetlen megkeresés módszerével is eljuttathatók a választópolgárokhoz.

Adatszolgáltatás a névjegyzékből

A népszavazásról szóló törvény alapján a Kormány, valamint a kezdeményezésben részt nem vevő, de országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok (FIDESZ, JOBBIK, KDNP, LMP, MSZP) a Nemzeti Választási Irodától igényelhetik a választópolgárok név- és lakcímadatait közvetlen politikai kampány céljára (az adatok kiadása nem terjed ki a levélben szavazók névjegyzékében szereplő választópolgárokra). Az adatszolgáltatás nem és korcsoport szerinti bontásban is kérhető. A Nemzeti Adat- és Információszabadság Hatóság (NAIH) erre vonatkozó ajánlása itt érhető el.

Az adatszolgáltatási kérelem alapján a Nemzeti Választási Iroda 5 napon belül átadja a választópolgárok név- és lakcímadatait. Az adatok kiadásának feltétele, hogy az igénylő befizesse az adatszolgáltatási díjat.

Az adatszolgáltatási díj 1.110.000 Ft, azaz egymillió-száztízezer forint, mely összeget a Nemzeti Választási Iroda Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-00333616-00000000 számú bankszámlájára kell befizetni. A közlemény rovatban a következő szöveget kell feltüntetni:névjegyzék kikérése.

Az igénylő szervezet részére átadott személyes adatokat kizárólag közvetlen politikai kampány céljára lehet felhasználni. Egyéb célú felhasználásuk, másolásuk, harmadik személynek történő átadásuk tilos. Az adatokat pedig legkésőbb a szavazás napján, azaz 2016. október 2-án meg kell semmisíteni, és az erről készült jegyzőkönyvet 3 napon belül át kell adni a Nemzeti Választási Irodának személyesen a 1054 Budapest, Alkotmány u. 3. címen vagy postai úton a 1397 Budapest, Pf.:547. címen.

A kampánycélú adatkezelést az adatvédelmi nyilvántartásba be kell jelenteni, a NAIH erre vonatkozó közleménye itt érhető el.

Személyes adat kampánycélú kiadásának megtiltása

A választópolgárok név- és lakcímadatainak kiadásához és kezeléséhez nem szükséges a választópolgárok hozzájárulása, hiszen az adatkezelés törvényen alapul. Ugyanakkor az információs önrendelkezési jog érvényesülése érdekében a választópolgároknak lehetőségük van arra, hogy az adataik kiadását megtiltsák.

Az adatkiadás megtiltása iránti kérelmet a választópolgár a magyarországi lakcíme szerinti helyi választási irodának nyújthatja be személyesen, levélben vagy itt. A kérelem levélben történő benyújtásához a formanyomtatvány letölthető innen.

Aki korábban (például a 2014-es választásokat megelőzően) már kérte az adatletiltást, annak a kérelme visszavonásig érvényes, most nem kell új kérelmet beadnia.

Egyéb adatok felhasználása a népszavazási kampány során

A kampányolók nemcsak levélben vagy személyesen, hanem modern kommunikációs csatornákon is felkereshetik a választópolgárokat. A választópolgárok ilyen adatainak (pl. mobiltelefonszám, e-mail cím) kezeléséhez és a közvetlen politikai kampány céljára történő felhasználásához a választópolgár kifejezett hozzájárulása szükséges.

A NAIH kampánycélú adatkezelésre is vonatkozó ajánlása itt található.

 

Utolsó módosítás dátuma: 2016.08.31.