„Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz!” - középiskolai vetélkedő

2014-től szervezünk különböző vetélkedőket a fiatalok számára. Olyan jellegű tudás átadására törekszünk, amely a fiatalok mindennapi életéhez ad hatékony segítséget és képessé teszi a diákokat arra, hogy a közélet, az őket körülvevő társadalom működését megértsék, és abban, ha szeretnének, aktív részt is tudjanak vállalni. A 21. század elvárásainak megfelelve a versenyek tematikája tudatosan lép túl a lexikális tudás számonkérésén és jutalmazásán. A vetélkedők feladatai között hangsúlyos szempontnak tartjuk a csapatmunka ösztönzését, a fiatalok vita- és érvelési készségeinek elősegítését, amelyek a különféle közéleti szituációkban a versenyzők szóbeli kifejezőképességének fejlesztéséhez járulnak hozzá. A versenyeken a részvétel önkéntes, a feladatokat a fiatalok csapatokban oldják meg, a felkészülést pedagógusok és írásos segédanyagok támogatják.

Immár harmadjára indítja útnak nagyszabású középiskolai vetélkedőjét az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és a Nemzeti Választási Iroda. A 2018. szeptember 7-én kezdődő és 2019 februárjában záródó verseny célja, hogy a fiatalok megismerjék a hazai és az európai demokratikus intézmények, kiemelten a választások jelentőségét. 2019-ben nemcsak önkormányzati, de európai parlamenti választások is lesznek Magyarországon, így az idei verseny témakörei a nemzetközi szervezetek, az Európai Unió intézményei, köztük is főként az Európai Parlamenttel kapcsolatos tudnivalók köré csoportosulnak. 
 
Jelentkezési határidő: 2018. október 5.
 
A vetélkedő három fordulóból áll.

  1. Iskolai, online forduló. 
    Időpont: 2018. október 25.
  2. Regionális fordulók. 
    Időpont: 2018. november második és december első fele között.
  3. Országos döntő. 
    Időpont: 2019. február 28.

1. helyezett díja: minden csapattag értékes tárgynyereményt kap és utazást nyer iskolája részére Strasbourgba, az Euroscola programra (24 diák + 2 kísérő).  A kiutazásra a 2018/19-es tanév tavaszi féléve során, egy előre rögzített napon kerül sor. 
2.-3. helyezett díja: minden csapattag értékes tárgynyereményben részesül. 

 

Korábbi vetélkedők