Sajtószemle 2018

I. negyedévPálffy Ilona: Fel kellett tennem a kérdést magamnak, kell ez nekem?
https://zoom.hu/hir/2018/07/17/palffy-ilona-fel-kellett-tennem-a-kerdest-magamnak-kell-ez-nekem/
A Nemzeti Választási Iroda elnöke azt mondja, felkészületlen újságírók továbbképzésére fordította volna egymillió forintos prémiumát, de aztán inkább nem vette fel. Interjú Pálffy Ilonával, aki bár tervezte, végül nem mondott le.
 

 2018. I. negyedév

Pálffy Ilona: fel kellene gyorsítani az ajánlásokkal kapcsolatos visszaélések büntetőeljárásait
http://propeller.hu/itthon/3343291-palffy-ilona-fel-kellene-gyorsitani-ajanlasokkal-kapcsolatos-visszaelesek
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint a felgyorsított büntetetőeljárásokon keresztül, a megfelelő büntetésekkel lehetne megakadályozni az ajánlásokkal kapcsolatos visszaéléseket.

NVI-elnök: időben nyújtsák be kérelmüket a külképviseleten szavazók és átjelentkezők!
http://webradio.hu/hirek/valasztas/valasztas-2018-nvi-elnok-idoben-nyujtsak-be-kerelmuket-a-kulkepviseleten-szavazok-es-atjelentkezok
A Nemzeti Választási Iroda azt kéri, hogy aki az országgyűlési választáson külképviseleten, vagy a lakóhelyétől eltérő másik magyarországi településen kíván szavazni, ne hagyja az utolsó pillanatra a kérelem benyújtását.

Sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/28/valasztasi_kampany_marcius_28-an/sikeres_volt_a_valasztasi_informatikai_rendszer_foprobaja/?token=94006bc1149b55e04621af4693d1db08
Sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája, mondta a Nemzeti Választási Rendszert üzemeltető IdomSoft Zrt. választásirendszer-fejlesztési igazgatója szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Megérkeztek az első levélszavazatok az NVI-hez
http://www.atv.hu/belfold/20180327-megerkeztek-az-elso-levelszavazatok-az-nvi-hez
A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők levélben szavazhatnak az április 8-i országgyűlési választáson, az NVI a múlt héten postázta ki a szavazólapot és a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozatot tartalmazó levélcsomagokat a levélben szavazóknak.

Hétfőtől adhatók le a levélszavazatok
https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/hetfotol-adhatok-le-a-levelszavazatok-2282959/
A jövő hétvégén, április 8-án több mint 8 millió választópolgár szavazhat az országgyűlési képviselők választásán. A választók voksaikat több mint tízezer hazai szavazókörben és 118 külképviseleten személyesen adhatják le, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők levélben szavazhatnak.

Huszonhatezer delegált vesz részt a választási bizottságok munkájában
http://magyarhirlap.hu/cikk/114102/Huszonhatezer_delegalt_vesz_reszt_a_valasztasi_bizottsagok_munkajaban
Több mint 26 ezer delegáltat rögzítettek hétfő reggelig a választási irodák az informatikai rendszerben, vagyis ennyien már biztos részt vesznek az április 8-ai választáson a választási bizottságok munkájában. Négy évvel ezelőtt 41 ezer delegált vett részt a választás lebonyolításában. Delegáltakat pénteken 16 óráig lehetett bejelenteni a választási irodák vezetőinél.

Törvény alapján jár a Braille-szavazósablon és a mozgóurna - A fogyatékossággal élők csütörtök 16 óráig jelezhetik igényeiket!
http://www.jogiforum.hu/hirek/39036
A választási eljárásról szóló törvény alapelvei között jelenik meg a fogyatékossággal élő választópolgárok joggyakorlásának segítése: a szavazáshoz például Braille-szavazósablont vagy mozgóurnát igényelhetnek, ennek határideje csütörtökön jár le.

NVB: a legelső külképviseleti szavazókör nyitása előtt léphet vissza a jelölt
http://webradio.hu/hirek/valasztas/valasztas-2018-nvb-a-legelso-kulkepviseleti-szavazokor-nyitasa-elott-lephet-vissza-a-jelolt
A legelső külképviseleti szavazókör megnyitása előtt, vagyis április 7-én, közép-európai idő szerint 11 óráig léphetnek vissza az egyéni választókerületben induló jelöltek az áprilisi országgyűlési választáson a Nemzeti Választási Bizottság pénteken elfogadott iránymutatása szerint.

Patyi András: nem lehet megállítani a kamupártokat
https://infostart.hu/valasztas-2018/2018/03/23/patyi-andras-nem-lehet-megallitani-a-kamupartokat
A Nemzeti Választási Bizottság egyik legutóbbi állásfoglalása szerint, ha egy párt listája mögül – például a visszaléptetések okán – eltűnik a törvényben megszabott minimális jelölt, törölni kell a pártlistát. Az azonban nem fordulhat elő, hogy az erről szóló határozat már csak a töredékszavazatok elosztása után lépjen jogerőre – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az NVB elnöke.

Péntek délután lejár egy fontos határidő
http://www.origo.hu/itthon/valasztas2018/20180323-valasztas-2018-ma-lejar-a-nemzetisegiek-nevjegyzekbe-vetelenek-hatarideje.html
Ma 16 órakor lejár a nemzetiségiek névjegyzékbe vételének határideje, eddig az időpontig jelentkezhetnek a nemzetiségi névjegyzékbe azok a választópolgárok, akik az április 8-i országgyűlési választáson pártlista helyett nemzetiségük listájára kívánnak szavazni.

Választás: eddig már 93 jelölt lépett vissza
http://www.atv.hu/belfold/20180323-valasztas-eddig-mar-93-jelolt-lepett-vissza
Sokan, eddig már 93-an visszaléptek az áprilisi országgyűlési választás jelöltjei közül. A legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a hat választókerületben eddig 14-en léptek vissza.

Több mint 378 ezer határon túli regisztrált a választásra
https://24.hu/kozelet/2018/03/25/hataron-tuli-szavazok-valasztas/
Összesen 378 622 magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár regisztrált a szombat 16 órás határidőig a Nemzeti Választási Iroda vasárnapi adatai szerint.

Hétfőtől lehet leadni a levélszavazatokat a kijelölt külképviseleteken
http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/valasztas_2018_-_hetfotol_lehet_leadni_a_levelszavazatokat_a_kijelolt_kulkepviseleteken/2554451/
A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok hétfőtől adhatják le a levélben küldött szavazataikat a külképviseleteken. Öt határon túli településen hosszabbított nyitvatartással fogadják a levélszavazatokat.

NVI: nagyon kevés delegáltat jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba
http://www.mon.hu/valasztas-2018-nvi-nagyon-keves-delegaltat-jelentettek-be-a-szavazatszamlalo-bizottsagokba/3804249
Péntek délután lejár a határidő, de még mindig nagyon kevés, alig 5,5 ezer delegáltat jelentettek be a jelöltek és a jelölőszervezetek a szavazatszámláló bizottságokba az országgyűlési választásra – mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Szombat óta nyomtatják a szavazólapokat a választásra
http://hvg.hu/itthon/20180322_szombat_ota_nyomtatjak_a_szavazolapokat_a_valasztasra
Az elsőszavazók nemzeti színű szilikonos karkötőt kapnak idén ajándékba. A legkisebb szavazólap, A/4-es méretű Budapest 7-es választókerületében lesz, a legnagyobb pedig a Nógrád megyei 1-esben.

Jövő májusban lesz a következő EP-választás
http://www.origo.hu/nagyvilag/20180320-a-kovetkezo-europai-parlamenti-valasztasokat-2019-majus-23-es-26-kozott-tartjak.html
A következő európai parlamenti (EP-) választásokat 2019. május 23. és 26. között fogják megtartani - döntött kedden az uniós tagállami kormányok képviselőit tömörítő tanács.

Az NVI megkezdte a levélcsomagok postázását
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/19/valasztasi_kampany_percrol_percre_partok_kormany_ellenzek_voks/az_nvi_megkezdte_a_levelcsomagok_postazasat/?token=4d7f48ea4e244d22859e0bd64af64d2b
A Nemzeti Választási Iroda hétfőn megkezdte a levélcsomagok postázását a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgároknak.

Valamennyi választókerületben kijelölték a szavazókört, amelynek az urnáit nem bontják fel a szavazás éjszakáján
http://webradio.hu/hirek/valasztas/valasztas_2018_-_valamennyi_valasztokeruletben_kijeloltek_a_szavazokort_amelynek_az_urnait_nem_bontjak_fel_a_szavazas_ejszakajan
Az ország mind a 106 egyéni választókerületében kijelölték azt a szavazókört a választási bizottságok, amelynek urnáit nem bontják fel az április 8-ai szavazás estéjén. Ezek a szavazókörök fogadják majd az átjelentkezéssel, illetve a külképviseleteken voksolók szavazatait.

Valamennyi választási bizottság jóváhagyta az országgyűlési választás szavazólapját
https://magyaridok.hu/belfold/valamennyi-valasztasi-bizottsag-jovahagyta-az-orszaggyulesi-valasztas-szavazolapjat-2892330/
Valamennyi egyéni választókerületi választási bizottság jóváhagyta az áprilisi országgyűlési választás szavazólapjának adattartalmát.

Ennyi idő jut a pártoknak reklámra a köztévében
https://infostart.hu/valasztas-2018/2018/03/16/ennyi-ido-jut-a-partoknak-reklamra-a-kozteveben
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén döntött a pártlistát, illetve nemzetiségi listát állító jelölőszervezetek politikai reklámjainak közzétételére rendelkezésre álló közszolgálati műsoridő felosztásáról.

Jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját az NVB
http://www.mon.hu/valasztas-2018-jovahagyta-az-orszagos-partlistas-szavazolapok-mintajat-az-nvb/3796378
Jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán. Az egyik a magyarországi szavazásra, a másik a levélben szavazásra készült. A szavazólapokon 23 pártlista neve szerepel.

Iránymutatás készül a jelöltek visszalépésének a határidejéről
https://zoom.hu/hir/2018/03/14/iranymutatas-keszul-a-jeloltek-visszalepesenek-a-hataridejerol/
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén úgy döntött, iránymutatást ad ki arról, meddig mondhatnak le a jelöltek a szavazás előtt, és azt milyen formában kell megtenniük.

Választás: sok a feljelentés, kettővel még nőhet a pártok száma
http://www.atv.hu/belfold/20180312-valasztas-sok-a-feljelentes-kettovel-meg-nohet-a-partok-szama
Az ország 106 egyéni választókerületében 1679 jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, ám a jogorvoslati eljárások miatt ez a szám még változhat az április 8-ai választásokig - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.

Jogerősek az országos nemzetiségi listák
http://propeller.hu/itthon/3339765-jogerosek-orszagos-nemzetisegi-listak
Mind a 13 országos nemzetiségi lista nyilvántartásba vételéről szóló határozat jogerőre emelkedett hétfőn.

Július elejéig ellenőrizhetjük, hogy csaltak-e az aláírásunkkal a pártok
https://444.hu/2018/03/10/julius-elejeig-ellenorizhetjuk-hogy-csaltak-e-az-alairasunkkal-a-partok
A választópolgárok egészen július elejéig kérhetnek tájékoztatást a választási irodáktól, mely jelölt ívén szerepel az ajánlásuk.

Több mint 1700 jelölt indulhat a 106 választókerületben
http://webradio.hu/hirek/valasztas/valasztas_2018_-_tobb_mint_1700_jelolt_indulhat_a_106_valasztokeruletben
Az ország 106 egyéni választókerületében 1719 jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok péntek éjfélig - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombat délelőtti adataiból. Négy évvel ezelőtt 1706 jelöltet vettek nyilvántartásba.

Meghaladta a 359 ezret a névjegyzékbe felvett határon túliak száma
http://www.boon.hu/valasztas-2018-meghaladta-a-359-ezret-a-nevjegyzekbe-felvett-hataron-tuliak-szama/3791624
Meghaladta a 359 ezret azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a száma, akiket névjegyzékbe vettek az áprilisi országgyűlési választásra; a regisztrációra a levélben szavazáshoz van szükség – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombat reggeli adataiból.

Több mint 24 ezren szerepelnek eddig a külképviseleti névjegyzékben
http://www.mon.hu/valasztas-2018-tobb-mint-24-ezren-szerepelnek-eddig-a-kulkepviseleti-nevjegyzekben/3791618
Eddig 24 283-an jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe, csaknem kétszer annyian, mint 2014-ben.

Március 24-ig regisztrálhatnak a határon túli választók
http://www.origo.hu/itthon/20180309-nvi-marcius-24-ig-regisztralhatnak-a-hataron-tuli-valasztok.html
Március 24-ig regisztrálhatnak a határon túli választók az április 8-i országgyűlési választásra, a külképviseleti szavazáshoz pedig március 31. a bejelentkezés határideje - mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke péntek este az M1 aktuális csatornán.

Éjfélig eldől, hogy kik indulhatnak egyéni választókerületi jelöltként
https://444.hu/2018/03/09/ejfelig-eldol-hogy-kik-indulhatnak-az-egyeni-valasztokeruleti-jeloltkent
A Nemzeti Választási Iroda közlése szerint péntek éjfélig kell döntenie a 106 választókerületi bizottságnak az egyéni jelöltek nyilvántartásba vételéről. Az MTI beszámolója szerint az utolsó órákban még több száz döntést kell meghoznia a helyi bizottságoknak, majd rögzíteni az informatikai rendszerben.

Már több mint 1400 jelöltet vettek nyilvántartásba
http://168ora.hu/itthon/mar-tobb-mint-1400-jeloltet-vettek-nyilvantartasba-146416
Egy nap alatt további 130 jelöltet vettek nyilvántartásba a választókerületi választási bizottságok az áprilisi országgyűlési választásra, így már 1437 nyilvántartásba vett jelölt van. A választási bizottságoknak péntek éjfélig még közel 800 jelölt nyilvántartásba vételéről kell dönteniük.

NVB-elnök: a törvény nem teszi lehetővé az aláírások ellenőrzését
http://webradio.hu/hirek/belfold/valasztas_2018_-_nvb-elnok_a_torveny_nem_teszi_lehetove_az_alairasok_ellenorzeset
A választási eljárásról szóló törvény nem teszi lehetővé a választási irodák számára, hogy ellenőrizzék, valóban a választópolgárok aláírása szerepel-e az ajánlóíveken - közölte Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Meghatározzák a nemzetiségi önkormányzatok kampánytámogatását
https://infostart.hu/belfold/2018/03/07/meghatarozzak-a-nemzetisegi-onkormanyzatok-kampanytamogatasat
Megállapította az április 8-ai választásra regisztrált nemzetiségi választópolgárok számát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén.

Az NVB megállapította a regisztrált nemzetiségi választópolgárok számát
https://magyaridok.hu/belfold/az-nvb-megallapitotta-regisztralt-nemzetisegi-valasztopolgarok-szamat-2869872/
Megállapította az április 8-ai választásra regisztrált nemzetiségi választópolgárok számát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén.

Megkezdte a választások megfigyelését az EBESZ
https://magyaridok.hu/belfold/megkezdte-munkajat-az-ebesz-korlatozott-valasztasi-megfigyelo-misszioja-2865258/
Megkezdte munkáját Magyarországon az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) korlátozott választási megfigyelő missziója – jelentette be Douglas Wake misszióvezető kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kisorsolta az országos listák sorszámát az NVB
https://zoom.hu/hir/2018/03/06/kisorsolta-az-orszagos-listak-sorszamat-az-nvb/
Kisorsolta a szavazólapokon szereplő országos pártlisták és nemzetiségi listák sorszámát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedd este. Az április 8-ai országgyűlési választás második szavazólapján várhatóan 40 párt, illetve pártszövetség neve szerepel majd.

Negyven pártra lehet majd szavazni áprilisban
https://888.hu/article-negyven-partra-lehet-majd-szavazni-aprilisban
Negyven országos pártlistát jelentettek be a kedd délután négy órai határidőig a Nemzeti Választási Irodánál (NVI), emellett mind a tizenhárom nemzetiség állított listát az országgyűlési választásra, azaz minden korábbinál több, 53 országos lista lehet a választáson.

Kedden 16 óráig jelenthetik be a pártok az országos listájukat
http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/kedden_16_oraig_jelenthetik_be_a_partok_az_orszagos_listajukat/2552163/
Eddig 3 pártot vettek nyilvántartásba és további 11 jelentkezett országos lista állítására.

Lejárt a jelöltállítási határidő, sokan az utolsó órákig gyűjtöttek ajánlásokat
http://www.mon.hu/lejart-a-jeloltallitasi-hatarido-sokan-az-utolso-orakig-gyujtottek-ajanlasokat/3786699
Hétfő délután négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra. A jelöltek közül sokan az utolsó órákban adták le ajánlóíveiket a 106 egyéni választókerületi iroda valamelyikében, így az adatok ellenőrzése várhatóan hosszabb ideig eltart majd.

Hétfőig le kell adni az összes képviselő-jelölti ajánlóívet
http://168ora.hu/itthon/hetfoig-le-kell-adni-az-oszes-kepviselo-jelolti-ajanloivet-146113
Az ajánlást tartalmazó ajánlásgyűjtő íveket legkésőbb hétfőn vissza kell vinniük a jelölteknek a választási irodákba, különben ívenként tízezer forint bírságot szabnak ki rájuk.

Több külföldön dolgozó magyar akar szavazni, mint négy éve
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/03/tobb_kulfoldon_dolgozo_magyar_akar_szavazni_mint_negy_eve/?token=f1494d4bde5bbc7408db7c153f3b0797
Négy héttel a jelentkezési határidő vége előtt már több mint 17,5 ezren vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe, közel kétszer annyian, mint 2014-ben, írja az MTI.

Közel 400 jelöltet vettek nyilvántartásba a választásra
http://magyarhirlap.hu/cikk/112130/Kozel_400_jeloltet_vettek_nyilvantartasba_a_valasztasra
A Nemzeti Választási Iroda péntek reggeli adatai szerint 1226 egyéni választókerületi jelöltet jelentettek be eddig.

Nyilvántartásba vették a parlamenti választás első nemzetközi megfigyelőit
http://propeller.hu/itthon/3337418-nyilvantartasba-vettek-parlamenti-valasztas-elso-nemzetkozi-megfigyeloit
Nyilvántartásba vette a Nemzeti Választási Iroda az első nemzetközi megfigyelőket az áprilisi országgyűlési választásra.

Nem összeférhetetlen Patyi András a Kúria szerint
https://24.hu/kozelet/2018/02/28/nem-osszeferhetetlen-patyi-andras-a-kuria-szerint/
Nincs azzal gond a legfelsőbb bíróság szerint, hogy Patyi András egyszerre vezet egy egyetemet, választási bizottságot és Államreform Bizottságot is.

Kedden fel kell függeszteni a népszavazási kérdések aláírásgyűjtését
http://www.mon.hu/valasztas-2018-kedden-fel-kell-fuggeszteni-a-nepszavazasi-kerdesek-alairasgyujteset/3779809
A parlamenti választás miatt kedden fel kell függeszteni a folyamatban lévő országos aláírásgyűjtéseket, és szerdáig egy népszavazási kezdeményezés szervezőjének kell még bevinnie az eddig összegyűjtött aláírásokat a Nemzeti Választási Irodába. Ha ezt nem teszi meg, azzal érvényteleníti a már összegyűjtött aláírásokat.

Márki-Zay nyerte a hódmezővásárhelyi választást
https://vs.hu/kozelet/osszes/marki-zay-nyerte-a-hodmezovasarhelyi-valasztast-0225
Három településen, Hódmezővásárhelyen, Kiskunhalason és Rózsafán tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap.

Vasárnapig kell megalakulniuk a választókerületi választási bizottságoknak
http://www.atv.hu/belfold/20180224-vasarnapig-kell-megalakulniuk-a-valasztokeruleti-valasztasi-bizottsagoknak
Vasárnapig kell megalakulniuk az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságoknak mind a 106 egyéni választókerületben, a bizottságokba a választott tagokon túl a jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek is küldhetnek delegáltakat.

Rekordot dönthet a külképviseleteken szavazók száma
https://alfahir.hu/2018/02/24/nemzeti_valasztasi_iroda_2018_as_valasztas_kulfoldi_magyarok
Csaknem 12 ezren vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe, várhatóan minden korábbinál többen jelentkeznek majd külképviseleti szavazásra - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szombaton az MTI-nek.

Az NVB úgy döntött, elnöke nem összeférhetetlen
http://hvg.hu/itthon/20180223_Az_NVB_ugy_dontott_elnokuk_nem_osszeferhetetlen
A Nemzeti Választási Bizottság maga vizsgálta ki, hogy Patyi András tisztsége összeférhetetlen-e más posztjaival.

Félidőben a jelöltállítás
https://www.vaol.hu/orszag-vilag/valasztas-2018-felidoben-jeloltallitas-2257039/
Nyolc napjuk maradt a pártoknak, hogy jelölteket állítsanak az áprilisi országgyűlési választásra.

A Jobbik a választási honlapon akadt ki
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/02/22/valasztasi_kampany_percrol_percre_februar_22./a_jobbik_a_valasztasi_honlapon_akadt_ki/?token=e2e2f9497871e9443e096be4aff917b9
Azonnali intézkedést követel a Jobbik Nemzeti Választási Irodától! címmel kapott közleményben a Jobbik a választási oldal anomáliáról tájékoztatta a szerkesztőségeket.

Az ellenzék elérte, hogy akadálymentes legyen a metró, ezért lefújják a népszavazást
https://444.hu/2018/02/21/az-ellenzek-elerte-hogy-akadalymentes-legyen-a-metro-ezert-lefujjak-a-nepszavazast
Az ellenzék felfüggeszti a 3-as metró teljes akadálymentesítéséért indított népszavazási aláírásgyűjtést, mivel szerintük a főváros vállalta követelésük teljesítését - jelentették be az ezt kezdeményező pártok képviselői szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatón.

Időközi polgármester-választást tartanak Hódmezővásárhelyen – hárman indulnak a posztért
http://propeller.hu/itthon/3335664-idokozi-polgarmester-valasztast-tartanak-hodmezovasarhelyen-harman-indulnak-posztert
Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap Hódmezővásárhelyen, a voksolást Almási István (Fidesz-KDNP) halála miatt kellett kiírni – közölte a választási iroda.

Már száz jelöltet jelentettek be, 19-et nyilvántartásba is vettek
http://webradio.hu/hirek/belfold/valasztas_2018_-_mar_szaz_jeloltet_jelentettek_be_19-et_nyilvantartasba_is_vettek
Már száz jelöltet jelentettek be az áprilisi országgyűlési választásra, ebből 19-et (valamennyien a Fidesz-KDNP jelöltjei) már nyilvántartásba is vettek a választási bizottságok.

Ma kezdődik az aláírásgyűjtés
http://www.mon.hu/valasztas-2018-ma-kezdodik-az-alairasgyujtes/3771673
Mától kaphatják meg a választási irodáktól a jelöltek és jelölőszervezetek az ajánlóíveket. Az áprilisi országgyűlési választáson jelöltként indulni szándékozóknak 500 érvényes támogató aláírást kell összegyűjteniük.

A hét első feléig mindenki kap választási értesítőt
http://www.origo.hu/itthon/20180219-valasztas-2018-nemzeti-valasztasi-iroda-palffy-ilona.html
A hét első felében minden magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár megkapja választási értesítőjét. Az országgyűlési képviselőválasztást megelőző ajánlásgyűjtés első napjáig, hétfőig 68 jelölőszervezet több mint 392 ezer ajánlóívet igényelt a választási irodáktól – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Érdektelenségbe fulladt a bulinegyedről szóló népszavazás
http://168ora.hu/itthon/erdektelensegbe-fulladt-a-bulinegyedrol-szolo-nepszavazas-145464
Érvénytelen lett a bulinegyed nyitvatartásáról tartott erzsébetvárosi helyi népszavazás, miután a szavazásra jogosult 43520 kerületi lakos 15,89 százaléka, 6918 ember vett részt a voksoláson. Az érvényességhez 50 százalék plusz egy szavazat szükséges.

Honos népcsoporttá válhat majd az orosz Magyarországon
https://zoom.hu/hir/2018/02/16/honos-nepcsoportta-valhat-majd-az-orosz-magyarorszagon/
Hitelesítette az orosz nemzetiség Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló választópolgári kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén.

Nem akar egy kamupárt ívén szerepelni? Van megoldás
http://hvg.hu/itthon/20180218_Valaszto_jogok__mirol_kerhetunk_tajekoztatast
Hétfőn kezdhetik meg az országgyűlési választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek az ajánlások gyűjtését. A választópolgárok tájékoztatást kérhetnek a választási irodáktól arról, melyik jelölt ívén szerepel az ajánlásuk.

Hétfőn kezdődik az aláírásgyűjtés
https://magyaridok.hu/belfold/valasztas-2018-hetfon-kezdodik-az-alairasgyujtes-2811516/
Hétfőtől kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik az áprilisi országgyűlési választás aláírásgyűjtése.

Az NVB törli az országos listát, ha nincs elég induló
https://index.hu/belfold/2018/02/16/az_nvb_torli_az_orszagos_listat_ha_nincs_eleg_indulo/
A választási eljárási törvény egyértelmű szabálya, hogy a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) törölnie kell az országos listát, ha az egyéni választókerületi jelöltek száma nem éri el a törvényben rögzített minimumot - mondta Patyi András, az NVB elnöke a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

Már 93 pártot vett nyilvántartásba az NVB
http://nepszava.hu/cikk/1153078-mar-93-partot-vett-nyilvantartasba-az-nvb/
Újabb öt pártot vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ezzel 93-ra emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma. Négy évvel ezelőtt 71 pártot vett nyilvántartásba a testület - közli az MTI.

Hivatalosan is elkezdődött a kampányidőszak
http://mandiner.hu/cikk/20180217_hivatalosan_is_elkezdodott_a_kampanyidoszak 
Hivatalosan a választást megelőző 50. napon, azaz szombaton indult el a 2018-as kampányidőszak.

Edinburghban is lehet szavazni
http://www.mon.hu/valasztas-2018-edinburghban-is-lehet-szavazni/3768454
Csütörtöktől már a skóciai Edinburghba is kérhetik a választópolgárok, hogy ott szavazhassanak az április 8-ai országgyűlési választáson.

Már 88 pártot vett nyilvántartásba az NVB
http://magyarhirlap.hu/cikk/110686/Mar_88_partot_vett_nyilvantartasba_az_NVB
Újabb négy pártot és egy nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ezzel 88-ra emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma, négy évvel ezelőtt összesen 71 pártot vett nyilvántartásba a testület.

 

NVI: a nemzetiségi szavazók március 23-ig regisztrálhatnak
https://hir.ma/belfold/nvi-a-nemzetisegi-szavazok-marcius-23-ig-regisztralhatnak/729509
Pálffy Ilona a választás főbb határidőiről szólva elmondta: a 13 elismert nemzetiség tagjainak lehetőségük van arra, hogy nemzetiségi választóként vegyenek részt az országgyűlési választáson, ekkor az egyéni képviselőjelölt mellett nem pártlistára, hanem a saját nemzetiségének listájára szavazhatnak.

Ma kezdik meg a választási értesítők kézbesítését
https://888.hu/article-ma-kezdik-meg-a-valasztasi-ertesitok-kezbesiteset
Ma kezdik kézbesíteni az érintett 7,9 millió választópolgárnak az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítőt.

Jön a választás, szaporodnak a pártok
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/02/09/jon_a_valasztas_szaporodnak_a_partok/?token=9ad68b828962cd60ce3d574cbe26600d
Újabb hét pártot és három nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ezzel 84-re emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma, négy évvel ezelőtt összesen 71 pártot vett nyilvántartásba a bizottság.

Már 342 ezer határon túl élő magyar kérte felvételét a névjegyzékbe
http://www.origo.hu/itthon/20180210-meghaladta-a-342-ezret-a-nevjegyzekbe-felvett-hataron-tuliak-szama.html
Meghaladta a 342 ezret azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a száma, akiket névjegyzékbe vettek az áprilisi országgyűlési választásra; a regisztrációra a levélben szavazáshoz van szükség - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombat reggeli adataiból.

Hétfőtől érkeznek a választási értesítők
http://nepszava.hu/cikk/1152534-hetfotol-erkeznek-a-valasztasi-ertesitok/
Hétfőn kezdik kézbesíteni a 7,9 millió választópolgárnak az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítőt.

Az Eurotrans Alapítvány 35 ezer erdélyi magyarnak segített a választási regisztrációban
http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/91925-az-eurotrans-alapitvany-35-ezer-erdelyi-magyarnak-segitett-a-valasztasi-regisztracioban
Az Eurotrans Alapítvány 2017 júliusától segíti az erdélyi magyarokat a magyarországi választásokra való regisztrációjukban. Eddig 35 000 személynek segítettünk abban, hogy adataik felkerüljenek a választási névjegyzékbe – számolt be Nagy Zoltán Levente, az Eurotrans Alapítvány elnöke.

Tavaszi választás: már 77 párt került be a nyilvántartásba
http://propeller.hu/itthon/3332588-tavaszi-valasztas-mar-77-part-kerult-be-nyilvantartasba
Három újabb jelölőszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság, így már 77 párt van nyilvántartásba véve. Négy éve 71 volt csak.

Az NVB módosította az ajánlások ellenőrzésére vonatkozó iránymutatást
http://webradio.hu/hirek/belfold/valasztas_2018_-_az_nvb_modositotta_az_ajanlasok_ellenorzesere_vonatkozo_iranymutatast
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén elfogadta az ajánlások ellenőrzésére vonatkozó iránymutatásának módosítását, hogy kezeljék azt a helyzetet, amikor a választópolgár lakcíme nem költözés miatt, hanem egyéb okból - például a közterület jellegének változása, újraszámozás vagy névváltoztatás miatt - változik meg.

NVB: 74-re emelkedett a nyilvántartásba vett jelölőszervezetek száma
http://www.mon.hu/valasztas-2018-nvb-74-re-emelkedett-a-nyilvantartasba-vett-jeloloszervezetek-szama/3755181
Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ezzel 74-re emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma. Négy évvel ezelőtt összesen 71 pártot vett nyilvántartásba a bizottság.

Több mint 45 ezren kérték már, hogy nemzetiségi listára szavazhassanak
http://168ora.hu/itthon/tobb-mint-45-ezren-kertek-mar-hogy-nemzetisegi-listara-szavazhassanak-144739
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint eddig több mint 45 ezren jelezték, hogy nemzetiségi listára szavaznának az április 8-ai országgyűlési képviselő-választáson, közülük a legtöbben romának vallották magukat. A 2014-es országgyűlési választás idején 35 289 választópolgár szerepelt a nemzetiségi névjegyzékben.

TASZ: Újabb, papíron független intézmény tesz a szabad választások ellen
http://hvg.hu/itthon/20180131_tasz_ujabb_papiron_fuggetlen_intezmeny_tesz_a_szabad_valasztasok_ellen
A Társaság a Szabadságjogokért szerint a Nemzeti Választási Bizottság múlt heti iránymutatásának kiadásával visszaélt jogszabályi felhatalmazásával.

Elkezdődik a 3-as metró akadálymentesítéséről szóló népszavazás aláírásgyűjtése
https://index.hu/belfold/2018/01/30/3-as_metro_akadalymentesites_nepszavazas_alairasgyujtes/
Az Együtt sajtóközleményben tudatta, hogy a Kúria elutasította azt a beadványt, amely a Fővárosi Választási Bizottság által már korábban hitelesített, a 3-as metró teljes akadálymentesítésére vonatkozó népszavazási kezdeményezés ellehetetlenítését célozta. A héten várhatóan elindul az aláírásgyűjtés, amiben a teljes baloldali ellenzék részt fog venni.

Már hatvannál is több pártot vettek nyilvántartásba a választásra
http://www.dehir.hu/belfold/mar-hatvannal-is-tobb-partot-vettek-nyilvantartasba-a-valasztasra/2018/01/30/
Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ezzel 63-ra emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma. A legutóbbi választáson, 2014-ben összesen 71 pártot vett nyilvántartásba a bizottság.

Az NVB felülvizsgálta és pontosította egyes korábbi iránymutatásait
http://webradio.hu/hirek/belfold/valasztas_2018_-_az_nvb_felulvizsgalta_es_pontositotta_egyes_korabbi_iranymutatasait
Felülvizsgálta és a jogszabályi változásoknak megfelelően pontosította több 2014-es iránymutatását a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden.

Akár 250 párt is elindulhat a választáson
https://444.hu/2018/01/28/akar-250-part-is-elindulhat-a-valasztason
Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) nyilvántartásában csaknem kétszázötven jogerősen bejegyzett párt szerepel, ez a szám azonban még nőhet, mivel a bíróságok a jogerőt utólag állapítják meg - írja az MTI.

Választás 2018: Február 17-én kezdődik a hivatalos kampány
http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/valasztas_2018_februar_17-en_kezdodik_a_hivatalos_kampany/2547418/
Három hét múlva, február 17-én, a szavazást megelőző 50. napon kezdődik az országgyűlési képviselő-választás hivatalos kampánya, akkortól lépnek életbe a kampányra vonatkozó szabályok.

Döntött az ATV, részt vesz-e a politikai kampányban
https://24.hu/media/2018/01/24/dontott-az-atv-reszt-vesz-e-a-politikai-kampanyban/
Befogadja az ATV a kampány ideje alatt a televíziós képernyőn és az online felületen is a politikai reklámot és a politikai hirdetéseket – válaszolta megkeresésünkre Németh S. Szilárd, a csatorna vezérigazgatója.

Az NVB megnehezíti, hogy az ellenzéki jelöltek visszalépjenek egymás javára a kampányban
https://merce.hu/2018/01/24/az-nvb-megneheziti-azt-hogy-az-ellenzeki-jeloltek-visszalepjenek-egymas-javara-a-kampanyban/
A Nyugat.hu szúrta ki, hogy a döntés megnehezíti az ellenzéki pártok számára, hogy bizonyos egyéni választókerületekben a kampány során visszaléptessék gyengébb jelöltjeiket egy másik párthoz tartozó esélyesebb jelölt javára – vagyis akadályokat gördít a koordináció elé.

Az EP alkotmányügyi bizottsága csökkentené az EP-képviselői helyek számát
https://magyaridok.hu/kulfold/az-ep-alkotmanyugyi-bizottsaga-csokkentene-az-ep-kepviseloi-helyek-szamat-2716615/
Az Európai Parlament (EP) alkotmányügyi bizottsága (AFCO) 751-ről 705-re csökkentené az EP-képviselői helyek számát Nagy-Britannia európai uniós kilépését követően. Magyarország mandátumainak száma nem változna, a 2019 májusában esedékes EP-választások után is 21 képviselői hellyel rendelkezne az Európai Parlamentben – közölte az uniós parlament sajtószolgálata kedden.

Az NVI tájékoztatta a parlamenti pártokat a választási informatikai rendszerről
http://magyarhirlap.hu/cikk/108776/Az_NVI_tajekoztatta_a_parlamenti_partokat_a_valasztasi_informatikai_rendszerrol
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) kedden tájékoztatta a parlamenti képviselettel rendelkező pártokat a választási informatikai rendszerről - közölte az NVI.

NVB: az országos listát törölni kell, ha a jelöltek száma 27 alá csökken
https://hir.ma/belfold/nvb-az-orszagos-listat-torolni-kell-ha-a-jeloltek-szama-27-ala-csokken/728638
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén úgy döntött, iránymutatást ad ki arról, hogy egy párt országos listáját törölni kell, ha az egyéni választókerületi jelöltek száma 27 alá csökken, vagy ha a 27 jelölt megvan, de a területi eloszlás követelményét nem teljesítik.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt mellé állt az EJEB
http://jogaszvilag.hu/rovatok/napi/a-magyar-ketfarku-kutya-part-melle-allt-az-ejeb
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) javára döntött kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amely elsőfokú ítéletében kimondta, a magyar hatóságok jogsértő módon szabtak ki pénzbírságot a párt "Szavazz érvénytelenül!" mobiltelefonos alkalmazása miatt.

Lesznek választási reklámok az RTL Klubon a kampányidőszakban
http://hvg.hu/itthon/20180122_lesznek_valasztasi_reklamok_az_rtl_klubon_a_kampanyidoszakban
Az RTL Klub képernyőjén futó reklámokért nem kérhetnek és nem fogadhatnak el pénzt, az rtlklub.hu-n viszont fizetett politikai hirdetéseknek adnak majd helyet.

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az NVB
https://www.echotv.hu/hirek/2018/01/19/ujabb-jeloloszervezeteket-vett-nyilvantartasba-az-nvb
Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Fontos választási határidő jár le órákon belül
http://magyarhirlap.hu/cikk/108346/Vago_Gabor_ket_nepszavazasi_kerdese_is_elbukott_a_Kurian_helyesen_dontott_az_NVB
Ma jár le a hirdetési szolgáltatások bejelentésének határideje, az a sajtóorgánum, amely nem küldi el árjegyzékét az Állami Számvevőszékhez, nem közölhet politikai hirdetést a február 17-én kezdődő választási kampányban.

Vágó Gábor két népszavazási kérdése is elbukott a Kúrián, helyesen döntött az NVB
http://magyarhirlap.hu/cikk/108346/Vago_Gabor_ket_nepszavazasi_kerdese_is_elbukott_a_Kurian_helyesen_dontott_az_NVB
Helyben hagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, és elutasította a volt LMP-s képviselő, Vágó Gábor két népszavazási kérdésének hitelesítését a Kúria a tegnap kiadott tájékoztatás szerint.

Elkészült az országgyűlési választás hirdetménye
http://www.atv.hu/belfold/20180117-elkeszult-az-orszaggyulesi-valasztas-hirdetmenye
Elkészült az április 8-ai országgyűlési választás hirdetménye, elkezdték kiszállításukat a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket - válaszolta az MTI érdeklődésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Nyilvántartásba vette az első jelölőszervezeteket az NVB
http://www.mon.hu/valasztas-2018-nyilvantartasba-vette-az-elso-jeloloszervezeteket-az-nvb/3738133
Nyilvántartásba vette az első jelölőszervezeteket az áprilisi országgyűlési választásra keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Nem lehet népszavazás Gyurcsányról
https://index.hu/belfold/2018/01/16/nem_lehet_nepszavazas_gyurcsanyrol/
Megtagadta öt népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését kedden a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), írja az MTI. A kérdések közül négy a benzin és gázolaj nagy-, illetve kiskereskedelmi árrésének maximalizálásáról szólt, az ötödik pedig Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szavazati jogának megvonásáról.

Kiderült, mikor lehet a következő EP-választás
https://zoom.hu/hir/2018/01/12/kiderult-mikor-lehet-a-kovetkezo-ep-valasztas/
Az európai parlamenti képviselőkre várhatóan jövőre, május utolsó vasárnapján voksolhatunk. De még az Európa Tanács jóváhagyása is kell hozzá.

Szavazatszámlálókat keresnek országszerte a tavaszi választásra
http://propeller.hu/itthon/3327504-szavazatszamlalokat-keresnek-orszagszerte-tavaszi-valasztasra
A helyi választási bizottságok várják a jelentkezőket a szavazatszámlálásra, elég jól lehet keresni vele, és a választás utáni nap nem is kell menni dolgozni.

Az áprilisi választásokon 21 új külképviseleten lehet szavazni
http://www.origo.hu/itthon/20180112-21-uj-kulkepviseleten-lehet-szavazni-az-aprilisi-valasztasokon.html
Az április 8-i országgyűlési választáson 115 külképviseleten szavazhatnak a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok. A 2014-es választáshoz képest 21 új külképviselet nyílt, míg három időközben bezárt.

Feltételei vannak a választási reklámok közzétételének a médiában
https://magyaridok.hu/belfold/feltetelei-vannak-valasztasi-reklamok-kozzetetelenek-mediaban-2673211/
Feltételei vannak a választási reklámok közzétételének a médiában – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) és a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közös közleményben.

Cserék jönnek a Nemzeti Választási Bizottságban
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/01/11/cserek_jonnek_a_nemzeti_valasztasi_bizottsagban/?token=eba82d304bbc1b62f85b7d6e31c80b98 
A választás kiírásával megszűnt az országgyűlési frakcióval rendelkező pártok Nemzeti Választási Bizottságba (NVB) delegált tagjainak mandátuma, és helyükre az országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok küldhetnek majd megbízott tagokat, közölte összefoglalójában az MTI.

Az NVI felkészült a parlamenti választás lebonyolítására
http://magyarhirlap.hu/cikk/107788/Az_NVI_felkeszult_a_parlamenti_valasztas_lebonyolitasara
Pálffy Ilona kiemelte: az informatikai rendszer mindössze támogatja a választás eredményének megállapítását, azt továbbra is papíralapon állapítják meg a választási bizottságok.

Itt vannak a legfontosabb tudnivalók az április 8-ai választásról
http://www.atv.hu/belfold/20180111-itt-vannak-a-legfontosabb-tudnivalok-az-aprilis-8-ai-valasztasrol
Határidők, szabályok, és a mandátumok elosztása is kiderül ebből a cikkből, ahogy az is, mi a legkésőbbi időpont, ameddig az új Országgyűlésnek meg kell majd alakulnia.

Áder kitűzte a választás időpontját
http://nepszava.hu/cikk/1150015-ader-kituzte-a-valasztas-idopontjat/
Hazánk ötödik köztársasági elnökeként, élve az Alaptörvényben rám ruházott felelősséggel - külön köszöntve az először szavazó fiatalok százezreit, és tisztelegve az első szabad választások emléke előtt -, a 2018-as általános országgyűlési választásokat április 8-ára írom ki - olvasható Áder János csütörtöki közleményében.

Haladékot kérhetnek a szabálytalanul gazdálkodó pártok
http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/haladekot-kerhetnek-a-szabalytalanul-gazdalkodo-partok
A tiltott támogatást elfogadó és a szabálytalanul gazdálkodó pártok számvevőszéki vizsgálatával kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter egyeztetést kezdeményezett a NAV és a Magyar Államkincstár vezetőivel.

Liberálisok: Európa-szerte hozzanak létre ideiglenes szavazóhelyiségeket!
http://webradio.hu/hirek/belfold/liberalisok_europa-szerte_hozzanak_letre_ideiglenes_szavazohelyisegeket
A Magyar Liberális Párt azt kéri a köztársasági elnöktől, hogy amikor kihirdeti az idei parlamenti választás dátumát, egyúttal szólítsa fel a kormányt arra, hogy Európa-szerte hozzon létre ideiglenes szavazóhelyiségeket.

Nem lehet népszavazást tartani a Katalónia elismeréséről
http://www.origo.hu/nagyvilag/20180104-nepszavazas-katalonia-spanyolorszag.html
Megtagadta a Katalán Köztársaság elismeréséről kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtő ívének hitelesítését csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Megváltoztak egyes, a választás lebonyolítását szabályozó rendeletek
http://webradio.hu/hirek/belfold/megvaltoztak_egyes_a_valasztas_lebonyolitasat_szabalyozo_rendeletek
Megváltoztak az országgyűlési választás lebonyolításának egyes szabályai, a korábbihoz képest például több pénzt kapnak az idei tavaszi voksolás lebonyolítói, és bizonyos korábbi nyomtatványok már nem lesznek használhatók.

Valaki megtámadta a hármas metró akadálymentesítési népszavazását
http://propeller.hu/itthon/3325127-valaki-megtamadta-harmas-metro-akadalymentesitesi-nepszavazasat
Az utolsó pillanatban valaki kifogást emelt a hármas metró teljes akadálymentesítéséről szóló népszavazási kezdeményezés ellen.

Bulinegyed - Megvan a népszavazás időpontja
http://nepszava.hu/cikk/1149284-bulinegyed---megvan-a-nepszavazas-idopontja/
Február 18-án lesz a népszavazás az erzsébetvárosi bulinegyed ügyében. A tét az, hogy éjfél és reggel hat között nyitva lehessenek-e a szórakozóhelyek.

Egy hét múlva eldőlhet, mikor választunk
http://www.blikk.hu/aktualis/politika/egy-het-mulva-eldolhet-mikor-valasztunk/4vgg90t
Jövő hétfőtől, azaz január 8-tól megnyílik a lehetősége Áder János köztársa¬sági elnöknek arra, hogy kitűzze az idei országgyűlési választások időpontját abban az esetben, ha a politikusok által gyakran emlegetett április 8. mellett dönt.

Népszavazási kezdeményezés Gyurcsány Ferenc ellen
http://magyarhirlap.hu/cikk/106835/Nepszavazasi_kezdemenyezes_Gyurcsany_Ferenc_ellen
Népszavazást kezdeményezett Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője arról, hogy ne szavazhasson Magyarországon az, aki magyar állampolgárokat veretett meg és a határon túli magyarok ellen buzdított, ennek pedig nem viselte a következményeit.